Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hokejové Slovensko na kolenou. Kluby doufají v pomoc investorů, bez financí od města skončí

Sport

  5:00
Praha - Existenční potíže hlásí většina hokejových klubů ze Slovenska. Na kolena je položila koronavirová krize. Slovan Bratislava doufá v pomoc investora, jinde vyhrožují: „Když nedostaneme finanční injekci od města, tak končíme!“

ilustrační snímek foto: Reuters

I v Česku se hovoří o ekonomických dopadech pandemie na hokej, ale spíše s výhledem do budoucích měsíců. To u východních sousedů pociťují důsledky krize už nyní, necelé dva měsíce po vyhlášení karantény.

Vševypovídající je fakt, že společnou letní přípravu zahájí v jednom jediném klubu - Trenčíně. Zbylí účastníci extraligy netuší, co bude, a nemohou hráčům nic slíbit. Proto jim prozatím naordinovali pouze individuální plán.

Největší problémy hlásí Detva, 15tisícové okresní město na středním Slovensku, jejíž prezident Róbert Lupták pro hokejportal.sk uvedl: „Čekáme na pomoc města, jinak u nás nejvyšší soutěž nebude. Vůbec netušíme, co bude, situace je velmi nejistá. Povím vám to na rovinu - žádný jiný partner než město u nás neexistuje.“

Detva má sice s vedením města úzké vztahy, i díky tomu si mohla dovolit hrát extraligu, v současné situaci je však nejisté, jestli si bude radnice moci dovolit dotovat sport na nejvyšší úrovni. Veřejné peníze budou zkrátka potřeba na důležitější věci.

Potíže však hlásí i další a mnohem prestižnější značky než Detva. Na kolenou je i šampion posledních tří sezon z Banské Bystrice, Košice nebo Nitra. „Zatím opravdu netušíme, co bude. Společnou přípravu nezačínáme a čekáme,“ řekl šéf Košic Július Lang.

Václav Nedorost v dresu Slovanu Bratislava
Václav Nedorost a Miloš Říha

Stejně je na tom i Slovan Bratislava, kde v současnosti nejvíc rezonují informace o prodeji klubu. Současné vedení totiž vyčerpalo veškeré možnosti financování a po roce, kdy kvůli vážným ekonomickým potížím opustilo KHL, čelí stejným problémům i v domácí soutěži.

Hlavní akcionář už před časem veřejně deklaroval, že v zájmu zachování úrovně a dalšího rozvoje klubu hledá strategického partnera, který by byl ochotný sdílet náklady na provoz, a to včetně mládeže.

„V druhé polovině uplynulé sezony jsme se dostali do nadějné fáze jednání se dvěma zájmovými skupinami. Pandemie koronaviru ale všechno pochopitelně přerušila a minimálně oddálila. Nejdřív v červnu nebo spíš v průběhu léta se dozvíme, co bude,“ řekl marketingový ředitel Milan Vajda.

V pomoc města doufají i v Liptovském Mikuláši, který nemá vyřešené závazky z uplynulého ročníku. Prezident klubu Milan Čanky však po setkání s primátorem věří, že se veřejných peněz dočká. Přesto společná příprava hráčů nezačala ani tam. To samé platí pro Michalovce, Nové Zámky nebo Poprad.

„Dokud nemáme jistotu, kdy začne nový ročník extraligy, tak nemá cenu společně trénovat,“ vysvětluje šetření pro agenturu TASR manažer Nových Zámků Imre Valášek.

Hokejové kluby na Slovensku zkrátka prozatím najíždí na úsporný režim a hibernují. Je jen otázka, kolik z nich se poté dokáže postavit na nohy.