Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Hokejové slzy. Rodina i spoluhráči se rozloučili s Ondřejem Buchtelou, který zemřel na rakovinu srdce

Sport

  17:31
Bystřany - I tvrďákům od hokeje tekly po tvářích slzy. Rodina, přátelé a spoluhráči se ve čtvrtek v pravé poledne rozloučili s talentovaným obráncem Ondřejem Buchtelou, který ve dvaceti letech podlehl rakovině srdce. „Ondrášku, nikdy nezapomeneme na tvůj smích, na tvoje objetí a na tvoje oči,“ pohnutě povídala jeho maminka, když promluvila před zaplněnou obřadní síní v Bystřanech u Teplic.

Mládežnický reprezentant Buchtela prohrál boj se vzácným sarkomem srdečního svalu v pátek 24. července, dva měsíce od kruté diagnózy. Zhoubný nádor zasáhl i plíce. Čeští doktoři mu šanci nedávali, naději viděl v experimentální léčbě v Itálii, ale už se jí nedočkal. Přátelé mu založili transparentní účet na splnění snů, kde se sešlo 3,5 milionu korun, do dražby svých věcí se zapojily i sportovní legendy Jaromír Jágr, Dominik Hašek či Petr Čech.

Na smuteční obřad vypravili extraligoví Bílí Tygři Liberec a prvoligové Benátky klubové autobusy; v poslední sezoně Buchtela coby liberecký hráč působil na benátské farmě. Jeho památku přišli uctít spoluhráči, funkcionáři a přátelé i z Chomutova, Litoměřic, Kadaně nebo Ústí, jehož byl odchovancem.

„Pro český hokej je to velká ztráta, ale pro všechny ostatní a jeho blízké ještě větší. Ondra byl skvělý člověk!“ řekl zdrceně útočník Jakub Lauko, který Buchtelu považoval za svého nejlepšího kamaráda. Spolu váleli za chomutovské Piráty. Buchtelova kariéra měla říz, zahrál si na mistrovství světa osmnáctiletých a v dresu Chomutova nasbíral 27 extraligových startů.

Hokejista Ondřej Buchtela.

Obřadní síň v Bystřanech ani svou kapacitou nestačila, tolik lidí se mu chtělo poklonit! Stáli i za otevřenými dveřmi na chodbě. Pod rakví byla vystavená reprezentační koláž Buchtely, záplava kytek, věnců i hokejové dresy. Na úvod zazněly hymny ústeckého Slovanu, Bílých Tygrů i litoměřického Stadionu, prokládané oblíbenými písněmi rodáka z Ústí nad Labem.

Pak si slovo vzala maminka a za podpory svého manžela promluvila u řečnického pultu.

„Když jsi se poprvé nadechl, udělal jsi mě šťastnou. Netušila jsem, že tě budu i vyprovázet domů. Měl jsi sen hrát velký hokej a ve čtrnácti jsi tu cestu nastoupil. Nebyla vždy jednoduchá, vnímal jsi svou sílu i své možnosti. Pamatuju si, jak jsme v autě zpívali: Sama víš, že to nesmím vzdát. Lidé kolem tebe nezapomenou, jak se vedle tebe cítili. Šťastní! Spojil jsi nás svým srdcem.“

Když zazněla píseň se slovy Dokud nás smrt nerozdělí, andělé dál mi tě ochraňují, málokdo udržel slzy. Obřadní síň opustili rodiče zesnulého, jeho sestra, přítelkyně a její syn ruku v ruce.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!