Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Hokejová asociace bojuje proti odstupnému u dětí, už jednala se svazem

Sport

  15:23
PRAHA - Hokejovým prostředím v Česku otřásá čím dál silněji téma tabulkového odstupného za hráče, které se u dětí trochu nepřesně nazývá výchovné. Problém se dostal až k soudu, po kritice veřejnosti i rodičů se snaží situaci vyřešit také vedení hokejového svazu. V úterý jednal prezident Tomáš Král s hráčskou asociací.

Předseda České asociace hokejistů Marek Černošek. foto: Stanislav Zbyněk

„Byl bych rád, aby se svaz rozhodl pro co nejlepší řešení. Doufám, že ta jednání povedou k tomu, že se budeme s vedením českého hokeje a majiteli klubů o změnách řádů bavit,“ řekl předseda České asociace hokejistů Marek Černošek v rozhovoru pro Lidovky.cz a iDNES.cz ještě před úterní schůzkou v sídle svazu.

Asociace požaduje změnu přestupních a registračních řádů svazu tak, aby hráčům tabulkové ceny co nejméně komplikovaly kariéru. Bývalí hokejisté ve vedení také chtějí přepracovat odstupné u přestupů malých hokejistů. „Chceme, aby to vyústilo ve smysluplné výchovné za děti, aby bylo limitované věkem 23 let a prvním přestupem a aby se oddělila mládež od juniorů, kteří už jsou pod smlouvami a jedná se o profesionální sport,“ sdělil Černošek.

Hráčské asociaci také vadí neprůhlednost stávajícího systému. Existuje však všestranná snaha o změnu.

„Rodiče nejsou informováni a nevědí, kolik ti kluci ve finále stojí. Když to budu vědět, pak si můžu vybrat, jestli dám kluka na hokej, nebo na jiný sport. A když budou větší rodičovské příspěvky, tak rodiče budou třeba víc dbát na přípravu,“ myslí si Jiří Vykoukal, člen vedení asociace, sportovní manažer Prostějova a zároveň hokejový rodič.

Oba někdejší reprezentační obránci měli z jednání s hráčskou komisí svazu, kde jsou Aleš Pavlík (člen výkonného výboru a manažer Vítkovic), Martin Straka (šéf Plzně) a Jan Peterek (bývalý hráč Třince), dobrý pocit. Přítomen byl rovněž olympijský šampion Jiří Šlégr z Litvínova. Prezident svazu Tomáš Král také dorazil, a dal tak najevo, že ho řešení této kauzy zajímá.

„Nikdy jsme neměli s hráčskou asociací žádný problém, překvapilo mě, že se v médiích objevily jiné informace. Máme zájem spolupracovat se zástupci hráčů,“ řekl Král. „Diskuze byla velmi věcná.“

A konkrétní výsledek? Finalizuje se dohoda o hostování bez souhlasu stávajícího klubu u hokejistů, kterým vypršela smlouva. Kluby budou záležitost projednávat na nejbližším zasedání. „Je to velmi dobrý krok v zájmu hokeje i hráčů,“ uvedl svazový šéf Král.

Zájmem všech zúčastněných by měla být ostatně také dohoda o tabulkovém odstupném, neboť ve středu odpoledne pokračuje na okresním soudu v Olomouci spor mezi Petrem Krejčiříkem a olomouckým klubem, který Krejčiřík žaluje za to, že v roce 2011 musel za přestup svého syna zaplatit 605 tisíc korun.

Šéf Král o tabulkách: Je zájem přizpůsobit model době

Další žalobu podle informací redakce zvažuje také 32letý útočník Martin Podlešák, jehož nechtěli v Hradci Králové a nikdo jiný za něj nebyl ochotný tabulkovou hodnotu ve výši 900 tisíc korun zaplatit. Ze britského Nottingham Panters se musel z rodinných důvodů vrátit, a tak teď s vrcholovým hokejem skončil.

„Pokud některé z těch žalob budou úspěšné, pak se může stát, že to celé lehne popelem a od začátku se bude stavět nový systém. Nehledě na to, že by to byla velká ostuda pro Českou republiku. Bylo by přínosnější, že by se psalo o dohodě mezi zástupci svazu pro kritice asociace hráčů a veřejnosti se rozhodli upravit řády. Doufám, že to tak skončí. Žalobám se vyhýbáme, dialog vyhledáváme,“ upozornil Černošek.

Tento týden by mohl být průlomovým a posunout obě strany sporu ke konstruktivnímu řešení.

„O tabulkách se bavíme dlouhodobě, prostor k dohodě je tady mezi námi širší. K žádnému rozhodnutí ani nemohlo dojít. Je určitě zájem model přizpůsobit době a potřebám hokeje, jde o to vymyslet co nejefektivnější řešení. Že by došlo k situaci, že budou nadšené kluby i hráči, je nepravděpodobné. To se nestává ani v NHL. Vždycky je to o kompromisu,“ uzavřel Král.

Autor: