Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Dvacítka čtvrtfinále nezvládla. Od USA dostala sedmigólový příděl

Sport

  12:29aktualizováno  17:24
UFA (Rusko) - Čeští hokejisté utrpěli ve čtvrtfinále mistrovství světa hráčů do 20 let debakl s týmem USA a po porážce 0:7 budou opět chybět v bojích o medaile, ve kterých se představili naposledy v roce 2005. Český tým doplatil v Ufě na nedisciplinovanost, pět branek inkasoval v oslabení. Klíčová byla z pohledu svěřenců trenéra Miroslava Přerosta druhá třetina, kterou prohráli 0:5.

Mladý hokejista USA Cole Bardeau (vpravo) a brankář českých juniorů Patrik Bartošák foto: Reuters

Čechy tak čeká stejně jako před rokem zápas o konečné páté místo, ve kterém v pátek od 14:00 SEČ nastoupí proti Švýcarsku. Američané se ve čtvrtek utkají v semifinále s Kanadou.

Po opatrném úvodu se z českého týmu jako první osmělil Jaškin, jeho bekhendová střela ale brankáře Gibsona příliš neohrozila. Mnohem více nebezpečných situací musel řešit jeho protějšek Bartošák. Bardreau ale svou první příležitost neproměnil.

Zámořští hráči se prosadili ve 12. minutě, kdy Jaškin poslal český tým do dvojnásobného oslabení a Gaudreau toho dokázal využít. Další gólovou šanci Bardreaua zlikvidoval Bartošák i díky Hertlově pomoci, v závěru první třetiny poté Pietila neproměnil svůj brejk i kvůli Musilovu faulu. Rozhodčí sice českému týmu odpustili trestné střílení, Američané ale využili následnou přesilovku.

Zblokovaná přihrávka se dostala opět k osamocenému Gaudreauovi, který bez problémů zvýšil na 2:0. Navíc o 40 sekund později Hartman pohotově dorazil Bartošákem vyraženou střelu Trouby a tým USA jasně mířil za postupem. Do branky české reprezentace se následně postavil Machovský, ale obraz hry se nezměnil. Hertl s Musilem se sice snažili duel zdramatizovat, ale jejich střely Gibsona výrazněji neohrozily.

Naopak výbornou individuální akci předvedl Galchenyuk, který připravil čtvrtý gól pro Barbera. Stejný hráč se poté prosadil i sekundu po skončení české přesilovky, na hrozivých 6:0 zvýšil 13 sekund před koncem druhé části opět v přesilovce Gaudreau a zkompletoval tak svůj hattrick. Přitom nebýt Machovského, mohli Češi prohrávat vyšším rozdílem. Odchovanec opavského hokeje totiž v závěru prostřední třetiny zlikvidoval několik velkých šancí soupeře.

Trápení zdecimovaného českého týmu ale pokračovalo, sedmý gól Američané přidali opět v přesilové hře, tentokrát dvojnásobné, v 45. minutě. Následně se sice reprezentaci podařilo ubránit několik oslabení, na vysoké výhře USA to ale nic nezměnilo. Češi si tak připsali nejvyšší porážku na MS od roku 2009, kdy prohráli se Švédskem 1:10.

Výsledky MS hokejistů do 20 let

Čtvrtfinále
ČR - USA 0:7
(0:1, 0:5, 0:1)
Branky a nahrávky: 12. Gaudreau (Trouba, Jones), 21. Gaudreau (Miller, McCabe), 22. Hartman (Trouba), 29. Barber (Galchenyuk, Trouba), 33. Barber (Jones), 40. Gaudreau (Miller), 45. Miller (Trouba, Jones). Rozhodčí: Smith (Kan.), Gofman - Raming (oba Rus.), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 17:10, navíc Frk (ČR) 10 min. Využití: 0:5. Diváci: 3247.
ČR: Bartošák (22. Machovský) - Musil, Hrbas, Šidlík, Štencel, Jeník, Pavelka, Urbanec - Jaškin, Hertl, Hyka - Beran, Švihálek, Sedlák - Frk, Faksa, Beránek - Koblasa, Vrána, Němec - Tomeček. Trenér: Miroslav Přerost.
USA: Gibson - Murphy, Reilly, Trouba, Sieloff, Jones, McCabe - Kuraly, Galchenyuk, Barber - Miller, Gaudreau, Vesey - Bardreau, Pietila, Hartman - Lucia, Biggs, Grimaldi - Trocheck. Trenér: Phil Housley.

Rusko - Švýcarsko 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Chochlačjov (Jakupov, Nestěrov), 30. Grigorenko (Kučerov), 59. Kučerov (Djakov, Grigorenko), rozhodující sam. nájezd Kučerov - 11. Bertschy, 33. Ness (Guerra, Simion), 49. Andrighetto (Guerra). Rozhodčí: Hodek (ČR), Nord (Švéd.) - Puolakka (Fin.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 8:9. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 7530.

O udržení:
Finsko - Německo 8:0 (1:0, 2:0, 5:0)
Branky a nahrávky: 17. Lehkonen (Nykopp, Lamberg), 28. Markus Granlund (Teräväinen, Salomäki), 35. Barkov (Armia), 41. Salomäki (Teräväinen, Markus Granlund), 45. Pokka (Lehkonen, Nykopp), 57. Barkov (Armia, Vainio), 57. Pokka (Teräväinen, Markus Granlund), 59. Armia (Ristolainen, Markus Granlund). Rozhodčí: Stricker (Švýc.), Kulakov - Sivov (oba Rus.), Jučers (Lot.). Vyloučení: 3:8. Využití: 2:0. Diváci: 1308.

Další program MS:
Čtvrtek 3. ledna: 10:00 semifinále: Kanada - USA, 12:00 o udržení: Slovensko - Lotyšsko, 14:00 semifinále: Švédsko - Rusko.

Pátek 4. ledna: 10:00 o udržení: Německo - Lotyšsko, 14:00 o udržení: Finsko - Slovensko; o 5. místo: ČR - Švýcarsko.

Sobota 5. ledna: 10:00 o 3. místo, 14:00 finále.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!