Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hokejoví mistři z Plzně dostali ocenění - historickou pečeť města

Sport

  16:32
PLZEŇ - Jednu z prestižních městských cen - plaketu s vyobrazením městské historické pečetě - udělil dnes plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) hokejistům HC Škoda Plzeň, kteří v neděli poprvé získali extraligový titul. Většina hráčů zatím od neděle pokračuje v oslavách titulu, kapitán, majitel a autor rozhodujícího gólu Martin Straka však řekl, že už musí pracovat a věnovat se zajištění příští sezony.

Primátor Plzně Martin Baxa udělil městské ocenění - historické pečetě města Plzně hokejistům HC Škoda Plzeň, kteří poprvé v historii získali titul mistra extraligy. Vpravo je Martin Straka foto: ČTK

Historickou pečeť uděluje primátor mimo jiné lidem, kteří se zasloužili o rozvoj města, jeho propagaci, ochranu jeho práv a zájmů nebo jiným způsobem napomohli zvýšení prestiže Plzně. Na seznamu držitelů jsou od roku 1991 desítky jmen - významní profesoři, lékaři, vědci, umělci či například zahraniční váleční veteráni, kteří Plzeň v roce 1945 osvobozovali. Stejně jako američtí vojáci přijeli v květnu 1945 se znakem indiánů vítězně do Plzně, nosí nyní indiána na dresu i plzeňští hokejoví vítězi, připomněla radní pro sport Irena Rottová (ODS).

Galerie z mistrovských oslav Plzně zde

A hokejisté se věnují slavení svědomitě. "Evidentně to vítězství bylo něco, na co Plzeň čekala hodně dlouho. Je skvělé být součástí toho všeho. Je to jedna skvělá velká party," řekl útočník Ryan Hollweg, který včera slavil navíc i třicetiny. "Určitě bych potřeboval o dost víc spánku, než mám teď, ale je to zábava a my si trochu oslav zasloužíme," doplnil další americký útočník Nicholas Johnson. Součástí oslav s fanoušky bude také exhibiční zápas hokejistů proti vybraným fanouškům, autogramiáda a ve čtvrtek společné grilování.

Tým si bude ještě pár dnů užívat oslav. Straka jde s partou slavit odpoledne a do nočních hodin, pak ale musí odejít o něco dřív než ostatní a vyspat se, aby mohl dopoledne pracovat. "Snažíme se doplnit mužstvo a hlavně se mi taky nezastaví telefon, volají mi agenti," řekl. Zájem o plzeňské hráče je teď velký, také Indiáni hledají usilovně posily pro příští sezonu. Povinnosti v plzeňském klubu byly také jedním z důvodů, proč Straka nakonec nepřijal nabídku jít do reprezentace.

Mistrovství světa by Straku nenaplňovalo

"Teď vím, že by mě to nenaplnilo, že bych tam tomu nedal maximum. Ani by to nebylo správné, neměl bych to v hlavě a necítil bych to. Tady se musí navíc doplnit mužstvo, a když bych odjel na dva týdny, tak nám uteče možná spousta hokejistů," řekl. Sám si vítězství vychutnává. Že klub vyhrál, mu prý došlo okamžitě, byl by ale mnohem raději, kdyby se Zlínu nepodařilo deset sekund před koncem zápasu vyrovnat a vynutit si tak prodloužení. Víc než vlastní vítězná střela tak Strakovi utkvěl v paměti právě vyrovnávací zlínský gól. Svou "zlatou tečku" z 97. minuty si v hlavě nijak nepřehrává a i ze záznamu ji prý viděl jen jednou - na mobilním telefonu v autobuse.

"To nebyla náhoda, to byla rána, že by ji ani Hašan nechytil," pochválil ale kapitána Plzně jeho kolega Jaroslav Špaček. Vítězství a první titul, který hokejisté do Plzně přivezli, momentálně plzeňský patriot Straka vnímá jako svou nejcennější trofej. Připouští ale, že až se euforie trošku uklidní, hodnotě mistrovského poháru se zase může vyrovnat olympijská medaile z Nagana. "Něco jiného ale je, když je vám 40 a víte, že je to možná vaše poslední šance, než když je vám 18, nevíte, co se pořádně děje, a myslíte si, že se to bude opakovat každou sezonu," dodal Straka.

Autor: