130 let

Česko - Lotyšsko (Novotný) | foto: Reuters

Hokejisty čekají první zápasy před MS, změří síly s Lotyšskem

Sport
  •   13:52
JINDŘICHŮV HRADEC - První zápasové zkoušky tvořícího se kádru pro květnové mistrovství světa ve Stockholmu čekají české hokejisty ve středu a ve čtvrtek v Jindřichově Hradci proti Lotyšsku. Před úvodním duelem bude uctěna památka Jana Marka, který zahynul v září 2011 při leteckém neštěstí u Jaroslavle. Při ceremoniálu bude stadion v jeho rodišti přejmenován na Zimní stadion Jana Marka.

Pravděpodobná sestava ČR

Jakub Kovář - Krejčík, Nakládal, Mojžíš, Kolář II, Trončinský, Kutlák, T. Voráček, Kubát - Irgl, Novotný, Svačina - Gulaš, Koukal, I. Rachůnek - Tenkrát, Pech, Kašpar - T. Rachůnek, Vrána, Sekáč.

Národní tým bude koučovat generální manažer Slavomír Lener, který naposledy trénoval českou reprezentaci v květnu 2004 na MS v Praze. Hlavní trenér Alois Hadamczik je totiž na inspekční cestě v zámoří a asistent Josef Paleček má poraněný kyčelní kloub. "Nebude to pro mě nic nového. Zase tak dlouho nejsem z koučování mimo," řekl Lener, který nastoupil na pozici šéftrenéra Českého svazu ledního hokeje v dubnu 2010 po působení v Linköpingu.

"Chci pokračovat v systému, který trenéři Hadamczik s Palečkem v národním týmu aplikovali už dva roky, nic na tom neměnit a dovést zápasy do vítězného konce," uvedl Lener, který byl po boku Ivana Hlinky při triumfu na olympijských hrách v Naganu. Do branky se ve středu postaví Jakub Kovář, o nasazení brankářů pro čtvrteční duel se rozhodne až po utkání. Gólman Pavel Francouz z Litvínova si tak musí na premiéru v národním týmu počkat.

Na debut se ale mohou těšit beci Karel Kubát z Litvínova, Tomáš Voráček s útočníky Vladimírem Svačinou z Vítkovic a Jiřím Sekáčem ze Lva Praha. Mimo sestavu zůstanou další vítkovický forvard Ondřej Roman, který se dočká prvního startu ve čtvrtek, a také zkušený zadák Petr Čáslava z Čerepovce. Toho nepotřebují stavitelé národního týmu v zápasech testovat. S Lotyšskem se Češi utkali jedenáctkrát, z toho desetkrát vyhráli a jednou remizovali. Loni v EHCh zvítězili v Rize 4:3 po samostatných nájezdech a 3:1.

Herní styl soupeře se od posledního šampionátu moc nezměnil

Na MS ve Stockholmu pak vyhráli také 3:1. "Mají stejného trenéra a podobné mužstvo, jejich herní styl se moc nezmění. Jsou silní v přesilových hrách, mají hodně šikovné hráče, kteří umí tvořit a zakončit. Hrát pět proti pěti bude klíčem k úspěchu," řekl Lener. Hokejisté se potřebují po konci klubové sezony hlavně dostat do herního rytmu. "Jak my, tak oni jsme dlouho nehráli. Je těžké něco očekávat. Bude nás ale hnát plný zimák a byla by ostuda, kdybychom zápasy nezvládli," řekl útočník Jiří Novotný, jehož čeká v rodném městě jubilejní 100. zápas v národním týmu, k němuž dostane pamětní dres.

"Jde o to se po dlouhé době zase dostat do zápasového rytmu, budeme se starat spíš sami o sebe," uvedl gólman Jakub Kovář, jeden z osmi hráčů současného kádru, kteří proti Lotyšsku loni ve Stockholmu hráli. Zápas začne ve středu v 17:30. Předtím přijde na řadu přejmenování stadionu, projekce videospotu věnovaného Janu Markovi a odhalení jeho pamětní desky.

"Znal jsem Honzu velmi dobře a měl jsem tu čest ho trénovat. Byl to kluk, který všechno dělal poctivě a všechno si bral hodně k srdci. Se vším si dělal starosti právě proto, aby výkon jeho i mužstva byl perfektní," prohlásil Lener. "Je správné, že si na něj znovu vzpomeneme. Jsem rád, že u toho bude vyprodaný stadion. Honza si to zaslouží," dodal. S Markem při katastrofě zahynul tým Lokomotivu i s dalšími českými reprezentanty Josefem Vašíčkem a Karlem Rachůnkem. Jeho bratři Ivan i Tomáš jsou v aktuálním kádru reprezentace.

Autor: ČTK