Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hokejovou reprezentaci povede Růžička

Sport

  15:22
PRAHA - Trenér pražské Slavie Vladimír Růžička byl nově zvoleným výkonným výborem Českého svazu ledního hokeje jmenován na nadcházející dva roky do funkce hlavního kouče české reprezentace. Na lavičku národního týmu se tak vrací trenér mistrů světa z Vídně z roku 2005 a po tříletém působení nahradí Aloise Hadamczika. Růžičkovými asistenty budou Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Vladimír Růžička (vpravo) a jeho jmenovec Šmicer na stavbě nového Edenu. foto: Lidové noviny

"Trénovat národní mužstvo je nejvyšší meta, které se dá u nás dosáhnout. Jsem hrozně rád," řekl dnes novinářům pětačtyřicetiletý bývalý vynikající útočník krátce poté, co byla na pražské konferenci svazu potvrzena varianta, o které se spekulovalo už od konce květnového mistrovství světa v Québeku.

Růžička vedl českou reprezentaci už v sezoně 2004/05 po tragickém úmrtí Ivana Hlinky. "Před třemi lety jsem to trénoval a víme všichni proč. Teď ta nabídka přišla a já jsem ji přijal."

Při svém předchozím reprezentačním angažmá dovedl tým do semifinále Světového poháru a pak k triumfu na světovém šampionátu. Při svém působení ve Slavii, kde je i aktuálně i generálním manažerem a spolumajitelem, však vedl tým jen na těchto dvou turnajích a přes sezonu byli u mužstva jeho tehdejší asistenti Weissmann, Radim Rulík a Marian Jelínek. Nyní bude u národního týmu Růžička působit celou sezonu.

Autor: