Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Brodeur překonal Roya, vychytal 24. nulu v play off

Sport

  9:05aktualizováno  9:19
NEW YORK - Brankář Martin Brodeur dovedl v play off NHL hokejisty New Jersey k výhře 4:0 nad Floridou a jeho tým vyrovnal stav série na 2:2. Devětatřicetiletý veterán vychytal rekordní 24. čisté konto ve vyřazovacích bojích, když o jednu nulu překonal Patricka Roye.

New Jersey Devils (Martin Brodeur) foto: Reuters

Brodeur přepsal historické tabulky dva dny poté, co v minulém duelu poprvé po šesti letech v play off střídal, když během 22 minut inkasoval tři góly z dvanácti střel. Tentokrát byl ale jako zeď a zlikvidoval všech 26 střel Panthers.

Důležitý úvodní gól zápasu dal ve 27. minutě kapitán Zach Parise, který v přesilové hře usměrnil do sítě střelu Marka Židlického od modré čáry. Další tři branky Devils přidali až ve třetí třetině.

"Věříme Martinovi jako nikomu jinému na světě," uvedl Parise na adresu Brodeura, který drží rekordy v počtu odchytaných zápasů, minut, vítězství a čistých kont v základní části. "Po minulém zápase o něm možná někdo pochyboval, ale nám to bylo jedno. A hlavně on se o to nestaral. Sedm let je to stejné, pořád nám dokáže vychytat zápas," dodal Parise.

Brodeur čaroval zejména ve vlastním oslabení. Panthers v prvních třech zápasech využili šest z deseti přesilových her, tentokrát ale ze šesti početních výhod neproměnili ani jednu. "Marty předvedl několik skvělých zákroků. Ale teď se vracíme domů, kde se budou hrát dva ze tří případných zápasů a věřím, že najdeme způsob, jak ho překonat," poznamenal útočník Floridy Stephen Weiss.

Skvělý výkon podal ve čtvrtek také Braden Holtby v brance Washingtonu, který zdolal Boston 2:1 a rovněž vyrovnal sérii na 2:2. Holtby, který před play off odchytal jen 21 zápasů v NHL, si připsal 44 zákroků a už potřetí během série proti obhájcům Stanleyova poháru inkasoval pouze jeden gól.

"Všem nám zápasy ohromně ulehčuje. Když pustíme soupeře ke střele, víme, že ji chytí. Je opravdu uklidňující pocit mít za sebou brankáře ve formě. Dovedl nás k vítězství," pochválil Holtbyho útočník Brooks Laich.

Dvaadvacetiletý gólman, který dostal v play off příležitost poté, co se zranili Tomáš Vokoun s Michalem Neuvirthem, je v sérii větší hvězdou než loňský vítěz Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře Tim Thomas.

Ve čtvrtek díky Holtbymu Capitals dlouho drželi nerozhodný stav 1:1, i když Boston po 30 minutách dominoval v počtu střel 24:5. Ve 39. minutě pak vstřelil rozdílový gól v přesilové hře Alexandr Sjomin a i když ve třetí třetině Bruins zasypali Holtbyho třinácti střelami (zatímco Capitals vypálili jen třikrát), nový hrdina Washingtonu těsný náskok uhájil.

Svůj druhý gól v letošním play off vstřelil Michael Frolík, Chicago ale znovu podlehlo Phoenixu 2:3 v prodloužení a prohrává v sérii 1:3. Stejně jako v minulém utkání byl autorem vítězné branky Dán Mikkel Bödker.

V Chicagu se dlouho hrálo bez branek. Ve 48. minutě hosté získali dvoubrankový náskok, když se během 44 sekund trefili Shane Doan a Taylor Pyatt. Domácím se podařilo v 51. minutě snížit a minutu a půl před koncem Frolík vyrovnal na 2:2.

V nastaveném čase opět úřadoval Bödker. Už ve třetí minutě vypíchl ve středním pásmu puk obránci Nicku Leddymu, navzdory jeho snaze se natlačil tváří v tvář před brankáře Coreyho Crawforda a propasíroval puk do sítě.

Jediná výhra dělí od postupu do dalšího kola také St. Louis, které zvítězili 2:1 v San Jose a zvýšilo v sérii na 3:1.

1. kolo play off NHL

Východní konference - 4. zápasy:
Washington - Boston 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Branky: 2. Johansson, 39. Sjomin - 14. Peverley. Střely na branku: 21:45. Diváci: 18.506. Stav série: 2:2.

New Jersey - Florida 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
Branky: 27. Parise (Židlický), 43. Bernier, 44. Zajac, 49. Kovalčuk. Střely na branku: 27:26. Diváci: 17.625. Stav série: 2:2.

Západní konference - 4. zápasy:
Chicago - Phoenix 2:3 v prodl. (0:0, 0:0, 2:2 - 0:1) Branky: 51. Morrison, 59. Frolík - 48. Doan, 48. Pyatt (Vrbata), 63. Bödker. Střely na branku: 32:19. Diváci: 22.111. Stav série: 1:3.

San Jose - St. Louis 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
Branky: 59. J. Thornton - 8. Crombeen, 53. McDonald. Střely na branku: 25:24. Diváci: 17.562. Stav série: 1:3.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...