Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Lev posiluje ze zahraničí. Přijde Kanaďan, Švéd i finský mistr světa

Sport

  19:00
PRAHA - Přijde prý švédský útočník Calle Rindewall, Knaďan s portugalskými kořeny Justin Azevedo a také Petri Vehanen, gólman finských mistrů světa 2011. Lev Praha hledal po premiérové sezoně v KHL hokejisty v zahraničí.

Švédsko - Finsko (Vehanen inkasuje gól). foto: Reuters

Hokejový Lev se předběžně domluvil s trojicí posil pro příští ročník. Jednou z nich je produktivní Rindewall by měl do sestavy přinést góly a nahrávky. Přichází totiž jako nejproduktivnější hráč základní části německé DEL.  Mladý Švéd prošel zámořskými juniorskými programy, hokejově a studijně vyzrál na University of Notre Dame. V tamní vysokoškolské lize strávil kvalitní čtyři sezony a v roce 2010 dokonce zastával pozici zástupce kapitána.

Ročník 2011/2012 odehrál v týmu Providence Bruins. AHL mu však tolik neseděla, proto se rozhodl pro návrat do Evropy. Hodně o něj totiž stál německý Düsseldorfer EG, kde Rindewall v 51 zápasech nasázel 22 gólů a k tomu přidal 36 asistencí. S 58 body tak ovládl kanadské bodování celé DEL. V současnosti bojuje ve švédské reprezentaci o nominaci na mistrovství světa. Azavedo reprezentoval Kanadu na MS osmnáctek, kde se dostal i do All star pětky turnaje.

Azavedo nabídku z NHL nedostal

V poslední mládežnické sezoně získal centr s portugalskými kořeny v dresu Kitcheneru v 87 utkáních 160 bodů a získal prakticky všechna možná ocenění, která se v OHL a CHL udělují. Další čtyři roky zářil v dresu Manchesteru Monarchs v AHL (264 utkání, 187 bodů), ale jelikož nepřišla nabídka z NHL, kde ho v roce 2008 draftovalo Los Angeles, přesídlil do Evropy. Zde se hned v první sezóně ve finské lize stal hvězdou, v základní části měl v 58 zápasech stejný počet kanadských bodů. V play-off jeho forma gradovala a ve 14 utkáních posbíral 18 bodů.

Vehanen je na rozdíl od dvou mladíků zkušeným hráčem. Pětatřicetiletý brankář se přes celek Lukko Rauma a švédskou Moru dostal do ruského Nižněkamsku i do finské reprezentace. Po přestupu do Kazaně pak získal Gagarinův pohár pro vítěze KHL i cenu pro nejlepšího brankáře ligy. Vehanen má za sebou čtyři světové šampionáty, ze kterých přivezl zlatou (2011) a bronzovou (2008) medaili. Během zlatého MS v roce 2011 byl jedničkou Finska a zároveň statisticky nejlepším gólmanem šampionátu.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...