Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Žerděv skončil ve Lvu Praha. Prý kvůli problémům s alkoholem

Sport

  14:39
PRAHA - Ve Lvu Praha krátce před zahájením Kontinentální hokejové ligy skončil útočník Nikolaj Žerděv. Podle klubového webu se jedna z největších posil českého účastníka KHL vrací z rodinných důvodů do Ruska. Podle vyjádření šéfa soutěže Alexandra Medveděva ale zřejmě stojí za Žerděvovým koncem v klubu další prohřešek, osmadvacetiletý rodák z Kyjeva se údajně opil.

Lev Praha - AK Bars Kazaň. Nikolaj Žerděv e Lva (vlevo) a Vladimir Tkačev z Kazaně foto: ČTK

Žerděv podepsal se Lvem roční smlouvu, už po přípravném období ale v klubu skončil. "Přišel za námi s prosbou o ukončení kontraktu. V Praze je odloučen od rodiny a chce se vrátit do Ruska. Po debatě s prezidentem klubu a trenéry jsme se rozhodli Nikolajovi vyhovět," uvedl sportovní ředitel Lva Rašid Chabibulin.

Jenže jeho odchod může mít jiný důvod. "Podle našich informací se znovu opil. Chystáme v současné době kodex hráče KHL po vzoru našich kolegů za oceánem. Pokud bude mít někdo problémy se závislostí na alkoholu, pošleme ho na povinnou léčbu," vnesl do kauzy jiný rozměr Medveděv v rozhovoru pro deník Sport-Express. Ruský list kontaktoval i Žerděva. "Nevím, o čem je řeč. Nic o tom nevím," komentoval svůj konec ve Lvu.

Bývalý hráč Columbusu, New Yorku Rangers a Philadelphie už své angažmá v Praze začal skandálem. Na konci července uzavřel smlouvu se Lvem a zároveň upoutal pozornost tím, že podle ruských médií v jednom z moskevských hotelů několikrát za sebou bujaře slavil a rušil další návštěvníky. Sám pak našel svůj luxusní vůz Bentley poškozený různými nápisy. Kvůli aférám se s ním prý chtěla manželka Jevgenija rozvést.

Ke Lvu se připojil se zpožděním na soustředění ve Finsku, protože ztratil pas a musel žádat o nový. V kádru jediného českého účastníka KHL, který mu dal lepší nabídku než další zájemce o jeho služby Donbass Doněck, vydržel jen měsíc.

Původně měl Žerděv hrát za Atlant Mytišci, kam se v roce 2009 vrátil z Rangers. Po krátkém angažmá v Kazani v závěru minulé sezony se měl do klubu z předměstí Moskvy vrátit. Vedení Atlantu však podle ruských médií usoudilo, že jeho výkony neodpovídají tomu, aby patřil k nejlépe placeným hokejistům v KHL.

Nikolaj Žerděv.

Chtělo, aby souhlasil se snížením platu. To Žerděv odmítl a zástupci Atlantu s ním rozvázali smlouvu. Dvojnásobný mistr světa a čtvrtý hráč draftu NHL z roku 2003, který odehrál v zámořské lize přes 400 zápasů, teď bude hledat nové působiště znovu.

Lva opouští také švédský obránce Mathias Porseland, který zamířil do Vladivostoku výměnou za pozici v pátém kole draftu v příštím roce. V pražském celku sehrál v uplynulé sezoně včetně play off 40 zápasů a připsal si šest bodů za asistence.

Novou posilou je kanadský obránce Ryan O'Byrne, který dokončil minulou sezonu v Torontu. Ten budí respekt svými parametry 196 centimetrů a 106 kilogramů. Devětadvacetiletý zadák má na kontě za Montreal, Colorado a Toronta celkem 308 utkání v NHL, v nichž si připsal 39 bodů za pět gólů a 34 přihrávek. Nasbíral také 369 trestných minut. V play off sehrál 25 zápasů.

Vítěz Calder Cupu v nižší lize AHL z roku 2007 s Hamiltonem začal uplynulý ročník při výluce v ECHL v dresu celku Florida Everblades. Za Colorado pak měl na kontě v NHL v 34 utkáních čtyři body za gól a tři asistence. Po přestupu do Toronta v osmi zápasech zaznamenal branku a přihrávku, v šesti duelech play off nebodoval.

KHL odstartuje ve středu, Lev do sezony vstoupí v neděli na ledě Doněcku.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!