Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Hokejový šampionát v Ottawě táhne

Sport

  13:31
OTTAWA - S plnou parádou přivítala Ottawa hokejový šampionát hráčů do dvaceti let. Zápasy v obou arénách jsou hojně navštěvovány, o mistrovství světa se v kanadském hlavním městě hovoří na každém kroku. Velkému zájmu se těší i zápasy české reprezentace, které dvakrát překonaly divácký rekord světového šampionátu juniorů.

Kanada si turnaj užívá. foto: ČTK

Úvodní střetnutí s Kanadou sledovalo v ottawské SBP Areně 19.622 diváků, pondělní duel s USA vidělo 19.847 fanoušků, což bylo více než při zápase Kanada - Kazachstán hraném ve stejném dnu.

"Je to paráda. Kluci z Ameriky jsou na to zvyklí, ale ne na to, že přijde dvacet tisíc lidí. Moc si to tu užíváme, jsme opravdu nadšení," řekl spolupracovníkovi ČTK obránce českého celku Michal Jordán, který v této sezoně hraje za Plymouth Whalers v Ontario Hockey League.

Kanadští fanoušci kromě zápasů českého celku navštěvují i méně atraktivní duely. Na zápas Kazachstán - Německo dorazilo přes osmnáct tisíc lidí. Na každý zápas do SBP Areny, která je vzdálena zhruba dvacet kilometrů od Ottawy, míří kolony aut.

Češi si dosyta užili kanadské hokejové přízně v posledním utkání s Američany. Většina diváků v aréně totiž fandila jim. "Všichni jsme to cítili. Víme, že Kanaďané moc nemusí Ameriku, věděli jsme, že nám budou fandit, a potěšilo nás to. Nečekali jsme však, že to bude až takové," přiznal Jordán, odchovanec zlínského hokeje.

Jako při NHL
Gólman Dominik Furch si užívá atmosféry zápasů v zámoří. Také on byl mile překvapen kanadskou náklonností směrem k českému celku. Že je v Kanadě hokej sportem číslo jedna, dokazuje obrovská popularita juniorského šampionátu. Na každém rohu visí vlaječky s logem šampionátu, město je poseto různými billboardy.

"O hokej je v Kanadě ještě větší zájem než v Česku. Opravdu hokejem jenom žijí, moc si to tady užívají. Fakt se jim to zatím povedlo, všechno klape náramně," řekl Furch, který strávil pondělní volný den ve městě, neboť hráči měli před utkáním s Německem volnější režim. "Využili jsme ho k nákupům. Prošli jsme si staré město. Je to tu moc hezké," uvedl gólman pražské Slavie.

I v Kanadě jsou v obchodech velké povánoční slevy a hokejisté je také využijí. "Všichni jsme si jich všimli a určitě domů něco přivezeme," řekl Furch, který trochu litoval toho, že si nevzal do Ottawy větší batoh.

"Možná si asi nějaký přikoupím, abych to měl kam dát," dodal s úsměvem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!