Sobota 30. března 2024, svátek má Arnošt
130 let

Lidovky.cz

Třinec smazal dvougólovou ztrátu, Zlínu ale podlehl v nájezdech

Sport

  20:17aktualizováno  20:59
TŘINEC - Hokejisté Zlína ovládli třetí semifinálový zápas play off v Třinci a po výhře 4:3 po nájezdech se v sérii ujali vedení 2:1. Jediným úspěšným střelcem penaltového rozstřelu byl Filip Čech. Hosté byli blízko k vítězství už v řádné hrací době, ale v jejím závěru přišli o dvougólový náskok. Čtvrté utkání se bude hrát v Třinci v neděli od 18:15.

Hokejisté Zlína se v základní části extraligy přetahovali o prvenství se Slavii, nakonec uspěli a získali Prezidentský pohár. foto: ČTK

Hlasy trenérů po utkání

Josef Turek (Třinec)
"Začali jsme špatně a nebyla to ta naše hra z posledního zápasu. Tlak jsme začali vyvíjet až od druhé třetiny. Za stavu 1:3 už to vypadalo, že už to je hotové, ale vrátili jsme se do hry šťastnými góly. V prodloužení jsme byli malinko horším týmem. V penaltách proměnil nájezd jen Čech, a proto Zlín zaslouženě vyhrál."

Juraj Jurik (Zlín)
"Očekávali jsme tlak Třince, který přišel v první třetině, ale nás podržel Sedláček. Důležité pro nás bylo, že jsme dali první branku. Pak byla hra celkově vyrovnaná a šance se střídaly na obou stranách. My jsme se zaměřili na obranu, nechali domácí tvořit, což se nám dařilo. Odskočili jsme na 3:1, a když už jsme doufali, že si to podržíme, Třinec vrhl všechno do útoku a v euforii se mu podařilo srovnat. Penalty jsou o štěstí, já bych byl pro to, aby se v play off prodloužení hrálo do rozhodnutí."

Před třetí bitvou utrpěly oba tábory citelné ztráty. Zatímco Zlín přijel bez zraněných Honejska s Holíkem, domácím na poslední chvíli vypadl pro nemoc ze sestavy nejlepší střelec základní části Růžička. Ze hry hostů byl znovu silně cítit důraz na precizní obranu středního pásma, do níž se však už v první desetiminutovce vloudily dvě chyby. Rákos po úprku z levého křídla ale v sedmé minutě Sedláčka neprostřelil a zlínský gólman se zaskvěl i o dvě minuty nato, když ve stoprocentní šanci lapil bekhendový blafák Peterka.

Hosté z defenzivní taktiky vystřelovali k rychlým brejkům a v 16. minutě jim to přineslo i vedoucí gól. Čajánek vyslal chytrou rozehrávkou na zteč Ondráčka s Čechem, který z levého křídla pod padajícím Hamerlíkem zacílil síťku.

Třinec se ve druhé části snažil zlínské opevnění prolomit větším tlakem, jednodušším stylem hry a nahazováním puku na bránu, ale navzdory výrazné větší aktivitě a převaze měl pomálu jasných gólových možností. Jednu mu nabídl uklouznutím ve vlastním pásmu Veselý, ale Orsava si na Sedláčka ve 23. minutě nepřišel. Zlín několik závarů před vlastní brankou vydržel a v 35. minutě udeřil podruhé, když Čajánek protlačil kotouč po rychlém protiútoku za Hamerlíka i přes Hrabalovu marnou snahu na brankové čáře.

Zaskočení Oceláři mohli z Čajánkovy hole inkasovat ještě jednou, ale zlínský útočník nedokázal z ostrého úhlu trefit prázdnou branku. Domácí se dokázali vrátit do hry ještě před koncem druhé části, Peterek po buly sklepl zblízka do sítě puk po vyražené bombě Rotha. I proto po krátkém výpadku nabral na začátku třetí dvacetiminutovky třinecký tlak znovu na síle, ale Adamského pokus i nechtěnou teč spoluhráče Tesaříka Sedláček kryl. Zlín šel zásluhou bleskurychlého Leškova zásunu zpoza klece ve 49. minutě opět do dvougólového vedení, jenže Třinec v závěru opět přitlačil.

Klimenta zanedlouho snížil a v 56. minutě se štěstím srovnal Peterek, když puk se od jeho výstroje za Sedláčka dostal po nepřesné Galvasově ráně. Ještě v závěrečných sekundách normální doby spálili dvě vyložené zlínské šance Balaštík a Köhler, v opatrně hraném prodloužení způsobila největší těžkosti gólmanovi zase rána třineckého Zíba. V nájezdech si do sítě našla cestu pouze Čechova rána švihem a Zlín se v sérii ujal vedení 2:1.

Semifinále play off hokejové extraligy - 3. zápas

Třinec - Zlín 3:4 po sam. nájezdech (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 39. Peterek (Roth, Rákos), 53. Klimenta (Adamský, Roth), 56. Peterek (Klimenta, Galvas) - 16. Čech (Ondráček, Čajánek), 35. Čajánek (Veselý, Okál), 49. Leška (Hamrlík), rozhodující nájezd proměnil Čech. Rozhodčí: Jeřábek, Šindler - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 5200 (vyprodáno). Stav série: 1:2.
Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Lojek, Klouček, Ovčačík, Galvas, Roth - Orsava, Bonk, Varaďa - Klimenta, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Rákos - Rufer, Zagrapan, Matuš. Trenéři: Turek a Janků.
Zlín: Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Čajánek, Veselý - Ondráček, Melenovský, Čech. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurik.

Autor: