Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hosté vládli. Vyhrály Vítkovice i Pardubice. Ve Zlíně zkolaboval fanoušek

Davis Cup

  17:31aktualizováno  21:38
PRAHA - Hokejoví fanoušci se dočkali. V extralize úřadujících mistrů světa právě odstartovali boje o titul. V prvních dvou sériích na sebe narazili hokejisté Českých Budějovic a Vítkovic, které dokázaly na jihu Čech vyhrát 3:1. Ve druhém dramatickém duel vyhrály Pardubice na ledě Zlína 4:3 v prodloužení, vítěznou branku vstřelil v čase 67:17 při přesilové hře Martin Bartek.

České Budějovice - Vítkovice. foto: ČTK

ČESKÉ BUDĚJOVICE 1:3 VÍTKOVICE

Vítkovice sice skončily po základní části na 3. místě, ovšem v jejich hale se od pátku uskuteční první kolo Davis Cupu mezi Českem a Kazachstánem a tak se pořadatelství v sérii otočilo. Ovšem hostům nakonec vůbec nemuselo vadit...

Slezský celek sice začal duel třemi rychlými vyloučeními a první třetině strávili hostující hráči celkem na trestné lavici osm minut, ovšem i přesto byli aktivnější než nervózně hrající Jihočeši. A v úvodu druhé části poprvé Vítkovice udeřily, když se trefil zkušený kanonýr Viktor Ujčík. Pro trojnásobného mistra světa to byla jubilejní 50. trefa v play off (stal se teprve třetím hráčem, kterému se to povedlo).

Vítkovice měly ve druhé třetině drtivou převahu, soupeře přestřílely 19:8 a ve 38. minutě zakončil pěknou akci Vrány dorážkou před bezmocným Kovářem mladík Pohl. Do poslední třetiny vstoupili hosté hodně vlažně a byli za to potrestáni. Přesilovku ve 46. minutě ještě Budějovičtí nevyužili, zaslouženého gólu se ale přece jen dočkali - ve 49. minutě se trefil z předbrankového prostoru Kašpařík.

České Budějovice - Vítkovice (radost hostí).

Gól ale na hosty zafungoval jako budíček a kromě samostatného nájezdu Šimánka, který zastavil brilantním obranným zákrokem Malík, již svěřence Františka Výborného k ničemu nepustili. Kouč, který má na kontě tři mistrovské tituly, v závěru odvolal Kováře z branky, jenže k vyrovnání to nevedlo. Naopak domácí power play ukončil 46 vteřin před koncem druhým gólem v zápase Pohl.

Druhý zápas se hraje v pátek, opět v Budvar Aréně, od 18:10 hodin.

ZLÍN 3:4pp PARDUBICE

Ve Zlíně se nedohrála kompletní první třetina, za stavu 0:1 pro hosty a při přesilovce hostí přestali domácí hokejisté hrát a ukazovali do hlediště. Hru přerušil až domácí lékař Jiří Gatěk, který vběhl na led a přes trestnou lavici Zlína se dostal až do hlediště, aby pomohl staršímu fanouškovi, který zkolaboval.

SMRT V HLEDIŠTI

Nepříjemný okamžik nakonec neměl tragickou dohru, jako při loňském čtvrtfinále mezi Vítkovice a Spartou, kdy jeden z fanoušků v průběhu pátého duelu v hledišti ostravské ČEZ Arény zemřel. Zlínský příznivec za potlesku následně opustil hlediště za doprovodu lékařů po svých. "Má vysoký krevní tlak, ale když jsem dorazil byl již při vědomí a doktoři si jej odvezli do nemocnice na pozorování," řekl Gatěk, který odmítal roli zachránce-hrdiny.

Jako kdyby dobré zprávy dorazily i do kabin obou týmů, po pauze se totiž začal hrát parádní hokej. Když ve 21. minutě poslal hosty do vedení Somík, zdálo se to být se zlínskými nadějemi na úspěch hodně špatné. Jenže za sedm minut svítil na ukazateli skóre stav 3:2. Domácí totiž využili hned tři přesilovky v řadě, když dvakrát přesně pálil Galvas a jednou se prosadil Balaštík.

Zlín - Pardubice (Balaštík před brankářem hostí).

Radost ale Venerovým svěřencům nevydržela dlouho, v polovině zápasu vyrovnal Nakládal. Tentokrát sehráli přesilovku parádně Pardubičtí. Od té chvíle to byla již zase oboustranně opatrná partie, která i přes velkou šanci Ondráčka v závěru třetí části dospěla do prodloužení.

V 67. minutě šel za podražení na trestnou lavici Matějíček a domácí se i přes obětavou snahu neubránili - v čase 67:17 rozhodl nejproduktivnější hráč hostí Martin Bartek.

Druhý zápas série se hraje ve Zlíně v pátek od 17:30 hodin.

ČTVRTFINÁLE - 1. ZÁPASY

ČESKÉ BUDĚJOVICE 1:3 VÍTKOVICE (0:0, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 49. Kašpařík (Gulaš) - 23. Ujčík (Káňa, Burger), 37. Pohl (Vrána), 60. Pohl. Rozhodčí: Hradil, Fraňo - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:1. Diváci: 5380. Stav série: 0:1.

ZLÍN 3:4 PARDUBICE (0:1, 3:2, 0:0) v prodloužení
Branky a nahrávky: 24. Galvas (Hamrlík, Köhler), 26. Balaštík (Köhler), 28. Galvas (Hamrlík, Balaštík) - 3. Rákos (Mezei), 21. Somík (Bartek, Zohorna), 30. Nakládal (Starý, Kolář II), 68. Bartek (Somík). Rozhodčí: Hodek, Polák - Bejček, Charvát. Vyloučení: 7:8. Využití: 3:2. Diváci: 5655. Stav série: 0:1.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...