130 let

Na levé straně koláže ruská výprava při oficiálním focení, na pravé straně ta česká. | foto: Lidovky.cz

Doporučujeme

Hra na pravdu s Rusy. Češi ve své verzi, proč nemohli z dějiště juniorského MS odletět, neustupují

Sport
  •   18:47
Loni v dubnu se do sebe pustili Češi a Rusové kvůli výbuchu ve Vrběticích. Kontroverze mezi oběma zeměmi na hokejovém poli vyhoštěním velvyslanců neskončí, ale vztahy opět lehce vyhrotila.

Až podle náhradního plánu o 24 hodin později se v neděli odpoledne vrátili čeští hokejoví junioři z kanadského Calgary zpět do vlasti z předčasně zrušeného šampionátu do 20 let. Důvody tohoto zpoždění opět lehce rozdmýchaly z historického hlediska vždy bouřlivější česko-ruské vztahy.

„Přijeli jsme na letiště v Calgary zhruba tři hodiny předem. My nakupovali suvenýry, někteří volali domů, naopak ruské hráče jsme viděli sedět v baru. Naše kluky jsme upozorňovali na to, aby dodržovali všechny instrukce spojené s covidovými opatřeními během celého letu. Už když jsme nastoupili do letadla, tak jsme si všimli, že někteří členové ruské výpravy hygienická pravidla evidentně nedodržují,“ znělo už v sobotním prohlášení manažera českého týmu Otakara Černého.

Hokejové výpravy, nejen české a ruské, ale také slovenské a finské musely – stejně jako zbytek cestujících – letadlo opustit.

Zpět se ale vrátili pouze „obyčejní cestující“, Finové a také Slováci. Češi a Rusové zůstali v hale.

„Letušky označily za viníky celé situace mladé muže v šedivých mikinách Nike. Tyto mikiny nafasovali hráči všech reprezentací před začátkem šampionátu. Ty české a ruské se bohužel liší jen nápisy ,Czech Republic‘ a ,Russia‘. Proto nás hodili do stejného pytle,“ dodal Černý s dovětkem, že zástupci Air Canada se jim následně omluvili a zajistili české výpravě hotel a náhradní let do Frankfurtu ve stejný čas o den později.

Ještě než evropská část české juniorky do Evropy přiletěla, všimli si prohlášení vedení výpravy Rusové. „Nemohu mluvit za českou výpravu, ale všechno velmi rychle popřeli a svalili na nás. My to dělat nebudeme, protože je to od nich opravdu trapné. Následná verze, že se nemohli vrátit na palubu, protože si je spletli s námi, je jednoduše směšná,“ začal ruský „protiúder“ pro Sport-Express kouč mladé sborné Sergej Zubov.

„Hlavní stížnost byla na to, že někteří hráči neměli správně nasazené roušky. Rozhodně to nebylo z důvodu, že by byli podnapilí. Někteří kluci ale neumí anglicky, takže možná ne všemu rozuměli,“ připustil ale následně, že ne vše proběhlo z ruské strany v pořádku. Ostatně, jak sám pronesl na adresu Čechů: „Kdyby bylo jejich chování v pořádku, pustili by je zpět do letadla.“

Šampionát hokejových dvacítek se kvůli covidu nedohraje, po kontumacích ho organizátoři zrušili

Obě výpravy tak musely čekat na další spoj. Čeští hráči oslavili příchod Nového roku 2022 po cestě z letiště na hotel. „Na nějaké oslavy ale nikdo moc neměl myšlenky,“ poznamenal už po příletu pro Lidovky.cz Ondřej Kalát, tiskový mluvčí hokejové juniorky.

„Letušky se v tom všem zmatku prostě spletly, kdybychom na sobě měli reprezentační soupravu, kterou používáme celoročně, nestalo by se to,“ pokračoval. Dlužno dodat, že i v tomto případě jsou si české a ruské teplákovky podobné.

Ten se zároveň jen lehce pousměje při zmínce, že dle Zubova byli na palubě také Švédové a že sám ruský kouč už tři roky nekouří, přestože jej z tohoto přestupku někteří cestující obviňovali.

Proč ale nezůstali na letišti také Slováci a Finové? „Za prvé, žádní Švédové tam nebyli. Za další, Seveřané měli své modré soupravy, ne ty turnajové a letušky ukázaly prstem na mladé členy výprav, Slováci odletěli už o den dříve, z jejich týmu tam byli jen tři členové z řad kustodů,“ našel vysvětlení Kalát.

Ten zároveň přiznal, že prohlášení Černého chtěli zveřejnit cíleně co nejdříve: „Tušili jsme, že se to neobejde bez spekulací a že ruská média vytáhnou svoji verzi.“

K té české se následně přiklonili i Slováci a Finové.

„Neměli jsme pocit a ani zdaleka jsme neviděli, že by česká výprava nějakým způsobem porušovala pravidla přepravce a zavedená opatření,“ pronesl pro hokej.cz manažer slovenské dvacítky Tomáš Pšenka, který byl jedním z oněch tří Slováků na letišti.

„Co jsem slyšel, tak Rusové pili na palubě vlastní zásoby alkoholu, ale neviděl jsem to,“ řekl pro hokej.cz generální manažer finských juniorů Kimmo Oikarinen. „Českému a ruskému týmu byl zamítnut vstup do našeho letadla. Důvodem byla opilost, kouření a odmítání nošení roušky, což je v Kanadě trestný čin. Finové smí odletět. Je ale třeba dodat, že ne zdaleka všichni čeští a ruští hráči se chovali špatně,“ napsala na Twitteru švédská televizní reportérka Marie Lehmannová.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, další dohru incident nejspíše mít nebude. „Žádné šetření provádět nebudeme, našemu týmu věříme, jejich slova potvrzuje i přístup letecké společnosti, která uhradila náklady s posunutím návratu, ubytování, stravování i nové letenky,“ řekl Zdeněk Zikmund, mluvčí hokejové svazu.

Pokud se v něm nebudou chtít šťourat ani kanadské úřady, může na případné druhé kolo dojít zase za necelý rok. Příští juniorský šampionát totiž hostí Rusko...

Autor: Antonín Vavrda