Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Hráči o start na MS stojí, potěšilo Lenera na inspekci v NHL

Sport

  19:27
PRAHA - Většina hráčů, s kterými se setkal generální manažer hokejové reprezentace Slavomír Lener na inspekci po zámořské NHL, projevila zájem startovat na mistrovství světa. Zatímco trenér Alois Hadamczik na začátku dubna sledoval hokejisty působící ve Východní konferenci, Lener se vrátil z cesty po Západní konferenci.

ČR - Lotyšsko. Českou reprezentaci vedl její generální manažer Slavomír Lener (vlevo). Hlavní trenér Alois Hadamczik je na inspekční cestě v zámoří foto: ČTK

V průběhu týdne navštívil Lener zápasy Calgary (Jiří Hudler, Roman Červenka, Roman Horák) - Phoenix (Zbyněk Michálek, Radim Vrbata, Martin Hanzal, Rostislav Klesla), Edmonton (Aleš Hemský, Ladislav Šmíd) - Calgary a Phoenix - San Jose (Martin Havlát). "Mluvil jsem se všemi a měl jsem z toho pocit, že o to hodně stojí," řekl Lener před přípravným zápasem se Slovenskem. "Dva nebo tři ale mají problémy s menšími zraněními," přiznal. Konkrétní ale nebyl, protože ani samotné kluby problémy hráčů nespecifikují.

"Domluvili jsme se, že budeme v kontaktu. Po zápasech se Slovenskem, kolem 21. nebo 22. dubna, hráčům, o které budeme mít zájem, dáme vědět, aby se mohli připravit," podotkl Lener. Již před odletem řekl, že předpokládá, že na MS pojede pět až sedm hráčů z NHL. Pokud vše dobře dopadne. "Sestavy si malujeme, máme několik variant. Bude záležet na tom, co bude trenér chtít, i na tom, jak odehrajeme zápasy proti Slovensku a pak turnaj v Brně," řekl. Původně Lener uvažoval, že pojede i na zápas St. Louis, což ale nakonec neudělal.

"Předešlý zápas vyhráli a dostali se na čtyři pět bodů od hrany v play off. Navíc jsem měl letenku připravenou tak, že bych viděl jen druhou a třetí třetinu," uvedl generální manažer. Blues s obráncem Romanem Polákem a útočníkem Vladimírem Sobotkou zřejmě do play off postoupí. "Může se to ale změnit. Teď prohrál Detroit a postoupit může Phoenix. Jediné jisté je Calgary a Edmonton," řekl. Většina českých hráčů, které Lener viděl na ledě, jej potěšila.

Chválil hlavně Šmída s Michálkem

Spolehlivé výkony podávali Šmíd a Michálek.  "Odehráli si svoje, jsou stabilní a nedělají chyby. Můžete se na ně v každé situaci spolehnout," uvedl na jejich adresu. Vyrovnanou hrou do obrany i do útoku se prezentoval Hanzal. "Takový centr by se nám hodil, určitě by nám pomohl," připustil. Dobrý dojem na něj ale udělali i Hudler, Červenka, Havlát nebo Vrbata. "Na Vrbatovi je vidět, že je s Hanzalem sehraný, což by pro trenéra mohlo hrát roli, kdyby se je rozhodl vzít. Kluci v Calgary byli rozházení a například Červenka hrál na křídle čtvrté lajny a měl hrozně málo prostoru. Bylo ale vidět, že to v sobě má. Ale má to tam těžké," uvedl Lener.

Ve velmi dobrém světle se předvedl i Horák, jenž ale zřejmě bude muset sezonu dohrát na farmě Calgary. "Navíc je letos atypická sezona a my potřebujeme takové kluky prověřit na turnaji v Brně," naznačil Lener, že Horák má mizivou šanci představit se na MS. Na sever Evropy nepojede ani Klesla.

"Je mimo. První zápas, který jsem viděl, tak nehrál a ve druhém nastoupil na pár střídání. Má nějaké zranění, které chce po sezoně vyléčit," řekl. Otazník je i nad možným startem Hemského, který ze zdravotních důvodů chybí v sestavě Edmontonu. "Dává si týdenní pauzu. Ale bavili jsme se spolu a měl by začít hrát. Určitě by nám pomohl, ale je otázka, jestli se uzdraví," podotkl Lener. Prezident Edmontonu Kevin Lowe prý ale proti jeho startu nic nemá.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč