Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hronek v NHL skóroval, Francouz s Mrázkem si připsali výhru

Detroit Red Wings defenseman Filip Hronek (17) protects the puck from Pittsburgh Penguins center Alex Galchenyuk (18) in the third period of an NHL hockey game Saturday, Dec. 7, 2019, in Detroit. (AP Photo/Paul Sancya) foto: Reuters

New York - Obránce Filip Hronek neodvrátil v NHL šestým gólem sezony prohru Detroitu 3:5 s Pittsburghem. Pavel Francouz nahradil v závěru úvodní třetiny v brance Philippa Grubauera, chytil v Bostonu všech 16 střel a dovedl Colorado k výhře 4:1. Bostonský útočník David Pastrňák podruhé za sebou nebodoval. Petr Mrázek přispěl 22 zákroky k vítězství hokejistů Caroliny 6:2 nad Minnesotou.
  9:51

Detroit v závěru zdramatizoval zápas i díky Hronkovi. Český bek si najel před branku a po přihrávce Darrena Helma snížil v 53. minutě na 2:4. Kontaktní branku dal Dylan Larkin, ale Pittsburgh zpečetil výhru devět sekund před koncem v power play. Red Wings prohráli jedenáctý zápas v řadě, přičemž v posledních devíti nezískali ani bod.

VIDEO: Legenda NHL srazila pěstí k ledu Mrázka. Byla to od Thorntona prasárna, říká český gólman

„Je povzbuzením pro naše sebevědomí, že umíme dávat góly a že jsme schopni odehrát vyrovnaný zápas. Musíme se ale trochu zlepšit v mnoha oblastech,“ uvedl trenér Detroitu Jeff Blashill, jehož svěřenci v předchozích šesti utkáních dali jen pět branek a jsou v soutěži nejhorší. Od vyrovnání nelichotivého klubového rekordu je dělí už jen tři prohry. V sezoně 1981/82 ztratili čtrnáct zápasů za sebou.

Nejvytíženější hráč mužstva

Hronkovy výkony jsou podle kouče jedním z mála světlých bodů Detroitu v sezoně. Dvaadvacetiletý obránce je s 23 minutami nejvytíženějším hráčem mužstva, důvěru dostává v oslabeních i přesilových hrách. „Odvádí velmi dobrou práci, čas na ledě si zaslouží. Mnohokrát patřil k našim nejlepším hráčům v oslabení a je velmi soutěživý. Také chybuje, ale učí se tím a zlepšuje se,“ řekl Blashill.

Hronek je v produktivitě týmu pátý, na kontě má čtrnáct bodů (6+8) v 29 utkáních. V klubovém měřítku je druhý v počtu zblokovaných střel (34). „Vždy je působivé, když má obránce v průměru půl bodu na zápas. Moderní obránci dnes umějí bruslit, vést puk a jsou spolehliví v defenzivě. Myslím si, že všechny tyto atributy má. Je to skvělý hráč, je mladý, bude se ještě zlepšovat,“ pochválil Hronka obránce Detroitu Alex Biega.

Hokejové MeToo je tu. Budou se trestat i trenérské legendy NHL Bowman s Keenanem?

Francouz vystřídal v brankovišti zraněného Grubauera v 18. minutě za stavu 1:1. „Není jednoduché do zápasu naskočit z lavičky. Ale je to snazší, když se do branky dostanete takhle brzy, jste ještě rozehřátí z rozcvičky. Kdybych seděl na střídačce hodinu dvě, bylo bylo by to horší,“ uvedl Francouz. „Nebylo příjemné vidět, že (Grubauer) není v pořádku, ale mojí prací je být připravený. Jen jsem popadl věci a šel na to,“ dodal.

Český gólman neinkasoval, připsal si pátou výhru v řadě a v úspěšnosti zásahů se zlepšil na 93,1 procenta. V této statistice je v lize pátý. Colorado podle slov trenéra Jareda Bednara odehrálo jeden z nejlepších zápasů v obraně a odskočilo Bostonu dvěma góly v prostřední třetině. Pojistku přidalo při power play. „Spoluhráči mi hodně pomohli. Bylo potěšením za nimi chytat,“ podotkl Francouz.

Mrázek vychytal desátou výhru na domácím ledě, i když už ve třetí minutě pustil první branku zápasu. Český gólman inkasoval podruhé v polovině zápasu opět z přečíslení, ze kterého Minnesota snížila na 2:3. Brzy ale uklidnil Carolinu čtvrtým gólem Sebastian Aho, který v zápase nasbíral pět bodů (3+2). V dresu vítězů znovu nenastoupil Martin Nečas, který je od konce listopadu mimo hru kvůli zranění v dolní části těla.

Krušné časy pro trenéry násilníky v NHL, do problémů se dostal slavný Babcock či Crawford

Philadelphia zdolala doma Ottawu 4:3 v zápase, ve kterém se hrálo hodně do těla. První ostrý zákrok předvedl hostující Mark Borowiecki, když ve středu hřiště atakoval Travise Konecného. Útočník Flyers poté kvůli zranění z utkání odstoupil. V dalším střídání se téměř po třech letech popral v NHL Jakub Voráček. Kladenský odchovanec byl sice v bitce s Nickem Paulem defenzivnější, ale soupeře nakonec povalil na led.

Pavel Zacha přihrál na první gól New Jersey, které podlehlo v Nashvillu 4:6 a po změně trenéra prohrálo i třetí zápas. Tampa Bay deklasovala doma San Jose 7:1. Výhru řídili Alex Killorn (1+3) a Steven Stamkos (2+1), jejich spoluhráči Ondřej Palát a Jan Rutta nebodovali. Na druhé straně Tomáš Hertl nebyl u žádné inkasované branky, zatímco Radim Šimek si připsal dva záporné body.

David Rittich dostal volno a Cam Talbot se tak objevil v brance Calgary poprvé od 17. listopadu. Kanadský klub nezačal v souboji s Los Angeles dobře a po patnácti minutách prohrával 0:2, ale nakonec zvítězil 4:3.

Sergej Bobrovskij chytal poprvé proti Columbusu, kde působil předchozích sedm let, a pomohl 33 zákroky k výhře Floridy 4:1. Ruský gólman přiznal, že pro něho bylo divné hrát proti bývalým spoluhráčům. O čisté konto přišel v 51. minutě.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!