Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hudler reprezentaci neposílí, z Detroitu dorazí Kindl

Sport

  12:27
PRAHA - Útočník Jiří Hudler české hokejisty na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku neposílí. Přestože měl od Detroitu svolení, rozhodl se reprezentaci odmítnout, protože nemá v NHL kontrakt na další sezonu. Z Detroitu, který v pátek vypadl v prvním kole play off NHL s Nashvillem, se zapojí do přípravy v průběhu příštího týdne před turnajem Euro Hockey Tour v Brně obránce Jakub Kindl.

Střídačka hokejistů Detroitu Red Wings gratuluje Jiřímu Hudlerovi k tomu, že proměnil rozhodující nájezd proti Floridě foto: ČTK

Zavolal nám agent Jirky Hudlera Petr Svoboda, že klub mu sice dal souhlas ke startu, ale nedohodli se Detroitem na smlouvě a z toho důvodu nemůže přijet. Je to rozhodnutí hráče, my ho respektujeme," řekl generální manažer reprezentace Slavomír Lener.

Osmadvacetiletý Hudler se představil v národním týmu naposledy v prosinci 2009. Start na světovém šampionátu v roce 2010 během působení v Dynamu Moskvě odmítl, protože po absenci v olympijském výběru ve Vancouveru prý necítil důvěru tehdejšího kouče Vladimíra Růžičky.

V minulém roce hrál vítěz Stanleyova poháru z roku 2008 s Detroitem play off. V této sezoně NHL byl desátým nejproduktivnějším českým hráčem, když nasbíral v 81 zápasech 50 bodů za 25 gólů a stejný počet přihrávek. V play off zaznamenal v pěti duelech dvě branky.

Kindl si v play off nezahrál

O tři roky mladší Kindl se k týmu připojí pravděpodobně začátkem příštího týdne. "Bude se snažit chytit pondělní spoj, aby byl v úterý tady," řekl Lener na adresu nováčka v národním týmu. Kindl odehrál v této sezoně NHL 55 utkání a připsal si 13 bodů za gól a 12 asistencí. V březnu vynechal osm zápasů kvůli zranění v horní části těla, pak se sice vrátil do sestavy, ale v play off se do sestavy nedostal. "Jakub prošel výstupní prohlídkou, je v pořádku," uvedl Lener.

Kouč Alois Hadamczik má při skladbě týmu pro šampionát na postu beků problémy, Miroslav Blaťák a Lukáš Krajíček byli nemocní, Ondřej Němec laboroval s ramenem. Kindl bude mít šanci se v Brně ukázat. "Měl jsem ho v reprezentační dvacítce, je to talentovaný bek. Dostane příležitost a musí prokázat formu v národním týmu," řekl Hadamczik na adresu beka, který má v NHL na kontě 106 utkání a 17 bodů za tři góly a 14 asistencí.

Stavitelé národního týmu budou také zjišťovat možnost zařazení útočníka Martin Havláta ze San Jose, které v sobotu vypadlo v play off se St. Louis.

Mistr světa z roku 2000 vynechal na úvod sezony čtyři zápasy ještě po zranění ramena z loňského světového šampionátu v Bratislavě. Před Vánoci musel na operaci natržené podkolenní šlachy a byl do poloviny března mimo hru. Od té doby ale pravidelně nastupoval a patřil k oporám.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Aktuálně má kádr národního týmu 32 členů - tři brankáře, dvanáct obránců a sedmnáct útočníků. V týmu už je z NHL kapitán Tomáš Plekanec z Montrealu, další útočník Jiří Tlustý z Caroliny, ve čtvrtek se do boje o nominaci na mistrovství světa zapojil v Bratislavě Tomáš Vincour z Dallasu a v pondělí v Brně se bude hlásit opora Edmontonu Aleš Hemský.

Nově se připojí na srazu také centr Petr Koukal z mistrovských Pardubic a z týmu poraženého finalisty Komety Brno obránce Tomáš Žižka a útočník Jakub Svoboda, reprezentační nováček.

Do Kajotbet Hockey Games vstoupí český tým ve čtvrtek v 18:30 duelem proti Švédsku. V sobotu pak změří síly od 14:00 s Finskem a o den později se utká od 18:00 s Ruskem. V tabulce EHT je český tým třetí se 13 body o dva body za druhým Ruskem a o tři za vedoucím Švédskem. Turnaj bude generálkou na MS ve Švédsku a Finsku, do kterého český tým vstoupí v pátek 4. května ve Stockholmu proti Dánsku.

Aktuální kádr před hokejovým MS

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL)

Obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Jakub Krejčík (Slavia Praha), Tomáš Kudělka (Vítkovice), Petr Zámorský (Zlín), Tomáš Žižka (Kometa Brno), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Jakub Kindl (Detroit/NHL)

Útočníci: Lukáš Kašpar, Kamil Kreps, Jiří Novotný (všichni Astana/KHL), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha), Petr Holík (Zlín), Jan Kovář (Plzeň), Petr Nedvěd (Liberec), Michal Vondrka (Slavia Praha), Petr Koukal (Pardubice), Jakub Svoboda (Kometa Brno), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Tomáš Vincour (Dallas/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Jiří Tlustý (Carolina/NHL), Aleš Hemský (Edmonton/NHL).

Autor: