Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hvězda KHL Roman Červenka: Zda odejdu do NHL záleží také na Jágrovi

Sport

  14:41
PRAHA - Sotva přiletěl na tři dny do Prahy, už je zase na nohou. Roman Červenka (25), hráč na roztrhání. Když zrovna není ve společnosti své přítelkyně Veroniky Machové, české Miss World 2010, zařizuje třeba vlastní hokejovou školu. V úterý se ale už objevil na srazu reprezentace, s níž ho ve Stockholmu čeká turnaj Švédských her.

Roman Červenka a Jaromír Jágr. foto: www.hawk.ru

V KHL vystřelila jeho hvězda až do nebeských výšin: je druhý v produktivitě, téměř jistě získá korunu pro krále střelců. O víkendu si prožil Utkání hvězd. A po boku Jaromíra Jágra táhne Omsk v čele ligy. "Strašně si věřím, ale je to zdravé sebevědomí," tvrdí hokejový útočník. "Já vím, že se mi může přestat dařit. A pak mě ti, co mě teď plácají po zádech, možná ani nepozdraví."

DÁLE ČTĚTE

LN Není to otravné, když se kromě hokeje má e věnovat jiným povinnostem? Velký zájem veřejnosti může být pro někoho přítěží.
Mám rád své soukromí, ale bohužel to někdy úplně nevychází. Je to teď i dáno tím, s kým jsem. To znamená, že s tímhle musím počítat.

LN Teď mluvíte o své přítelkyni. Všímali si jí i novináři v Rusku?
Právě že z toho jsem byl dost překvapený. Když za mnou Veronika přijela, zjistili si, kdo je, takže tam dělala jen samé rozhovory. Koukal jsem, že ta média všechno věděla. Kam se ti novináři až dostanou...

LN Vás překvapuje, že se dostanou k věcem, které byste ani nepředpokládal?
Já nevím, co všechno o mně píší, protože ty jejich noviny nečtu. Ale když se něčeho chtějí dopátrat, tak to udělají. Na druhou stranu mě samozřejmě těší, když o mě zájem je. Tedy zájem kolem hokeje.

LN Říká se však, že ruští novináři občas rádi "přifukují".
Zatím jsem se s tím nepotkal, nestěžuji si. Ale nemám rád přehnané věci... Lidé si pak myslí, že jste bůhvíco a čekají od vás zázraky.

LN Když už jste teď přes půl roku v Omsku... Na co se vás novináři ptají nejčastěji?
Já se těm rozhovorům snažím pořád vyhýbat. Ne že bych je nechtěl dávat, ale neumím dobře rusky tak, abych uměl říct přesně to, co chci. Pak by se věci třeba jinak přeložily.

LN Vy občas nepožádáte Jaromíra Jágra o tlumočení do médií?
Ne, ani Jarda tam moc rozhovorů nedává, vyhýbáme se tomu oba. S angličtinou je to u mě podobné. Lidé kolem mě však chápou, že se snažím věnovat hlavně hokeji.

Hokejisté Omsku (vpravo Červenka, vlevo Jágr)

LN Aby ne, když se vám tak nevídaně daří. Nedostáváte už od fanynek nabídky k sňatku?
(usměje se) To opravdu ne.

LN Ale přízni fanoušků se určitě těšíte víc než dost...
V Omsku to hokejem fakt žije, tam o ně není žádná nouze. Je to příjemné a já si toho vážím. Ale všechno se jednou může proti mně otočit, až se mi přestane dařit. Záleží jen na mých výkonech.

LN Vždyť tohle jste mi povídal už před třemi měsíci. A vaše forma naopak dál rostla.
Pro mě jen dobře, byl bych rád, kdyby takhle proběhla celá sezona. Udělám pro to vše. Třeba se nám fakt podaří udělat nějaký úspěch.

LN Věříte, že to všechno konečně přenesete i do národního týmu?
Určitě bych chtěl. Sám vím, jaký byl loňský šampionát, že to nebylo úplně ono. Ale nakonec jsme stejně vyhráli zlato. Snad mi to vydrží, já se cítím skvěle. Jak po stránce fyzické, tak i po té psychické.

LN Jste dnes psychicky nejvýš, co jste kdy během své dosavadní kariéry byl?
Asi jo. Ale věřím, že je to takové to zdravé sebevědomí... Na ledě si věřím, že můžu rozhodnout každý zápas, že můžu mužstvu pomoct... A i když se zrovna necítím nejlíp, vím, že můžu dát rozhodující gól.

Červenka a Jágr.

LN Že jste jich už v sezoně dal, že?
To je dané hrou celé lajny. Kluci hrají výborně a ty góly mi připravují. To není jen moje zásluha.

LN Tak jmenujte největší zbraně týmu. V čem je tak kompaktní?
Vše začíná koučem. Ten nechce prohrát žádný zápas a má propracovaný systém. Je podle mě důležité, že nemáme tolik hvězd jako v Ufě nebo v Petrohradu. V Omsku se už strašně mluví o poháru, ale play off je teprve před námi.

LN A co vy? Nemluvíte se svým agentem už o tom, jestli k vám nesměřují nějaké signály z NHL?
Já to neřeším, nic se ke mně nedostalo. A i kdyby takové informace byly, nebudu vůbec spekulovat. Už loni jsem řekl něco, co jsem pak neudělal. Soustředím se na Omsk. Bude hrát asi roli to, jestli zůstane Jarda.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!