Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Největší česká hvězda na juniorském MS zřejmě dohrála. Kluci se kvůli zranění Lauka semkli, přiznal kouč Varaďa

Zraněný Jakub Lauko. foto: ČTK

Rozhovor
Ostrava - Na juniorském MS hokejistů v Ostravě naskočil na led na první střídání, po šesti sekundách úvodního duelu s Ruskem však Jakub Lauko po srážce se dvěma Rusy spadl s bolestivou grimasou na led, a když největší česká hvězda zjistila, že kvůli bolavému kolenu nemůže chodit, při odchodu do šaten zlostí práskla rukavicí o zem. Lauko totiž věděl, že pro něj domácí šampionát končí.
  19:23aktualizováno  20:39

Útočník Providence, který zavadil o nohu Jegora Sokolova a pak přes něj celou vahou přepadl Dmitrij Voronkov, si s obvázaným kolenem sedl na židli a sledoval, jak se kvůli němu Češi semkli a jednoho  z favoritů na titul porazili 4:3.

Zleva Jan Jeník z České republiky a Michal Teplý se radují z gólu.
Čeští hráči se radují z gólu.

„Kuba (Lauko) utrpěl zranění v dolní části těla, zřejmě se jedná o koleno, postranní vazy. Zítra podstoupí magnetickou rezonanci, kde uvidíme, v jakém to je rozsahu. Podle prvotních prognóz je možné, že pro Jakuba už mistrovství skončilo. Ale víc budeme vědět až během pátku a podle toho se zařídíme do dalších utkání,“ přiznal po zápase kouč českého týmu Václav Varaďa.

Jak s týmem zatřáslo, že hned v úvodu přišel o svou hvězdu?
Myslím si, že kluci byli nastavení dobře. Že se Jakub zranil, to je prostě součást hry. Zase dostali větší prostor jiní hráči, kteří za to vzali.

Václav Varaďa.

On začátek duelu byl vůbec pěkně divoký, že?
Chtěl bych poděkovat týmu za odvedený výkon. Určitě nám pomohly dvě branky, které jsme dali na začátku. Ty vzaly utkání za uši, i když ruský tým dokázal srovnat a vytvořit si spoustu šancí. Hlavně díky přesilovým hrám, které hráli skvěle. Ale i tak si myslím, že jsme si došli zaslouženě pro vítězství, i když se nerodilo lehce. Je to pro nás skvělý start.

Co si ze zápasu vezmete do dalšího průběhu turnaje?
Určitě výkon ve třetí třetině, hlavně z pohledu defenzivy. Tam jsme byli velmi dobří, důslední, neprohrávali jsme osobní souboje. Přesilové hry nám pomohly do utkání, byli jsme dobří v brejkových situacích a v tom budeme chtít pokračovat.

A co říkáte na výkon vaší druhé opory, brankáře Lukáše Dostála?
Dostal tři góly, určitě vám tady sám říkal, že mohl být lepší. Ale ve třetí třetině byl jistý, tam nás podržel. Ruští hráči měli spoustu příležitostí, ale on byl dobrej. I v průběhu celého zápasu. Tři góly jsou na něj dost, ale věřím tomu, že pro nás bude i v dalších utkáních oporou.

Zápas výrazně ovlivnil vysoký počet vyloučených. Co jste na to říkal?
Byly hrozně laciné, hlavně v první třetině, kdy tam bylo zbytečné oplácení, z toho jsme i dostali branku. Také v práci holí se musíme zlepšit. Myslím si, že některé fauly byly proti nám odpískány až necitlivě, hlavně na Tomáše Dajčara v první třetině, to jsem neviděl vůbec jako faul. Ale i pro rozhodčí to byl první zápas, nechal bych to.

A co říkáte na kulisu, kterou v hale vytvořili čeští fanoušci?
Hlavně po našich gólech jsem cítil tu energii z publika. Jsem za to moc rád, moc si toho vážíme. Budeme se těšit na další utkání, které bude zcela jistě vyprodané.

Před šampionátem několikrát padlo, že se tomuto týmu moc nevěří. Teď jste porazili silného soupeře. Získali jste důvěru?
Já bych to… Pro nás je to prostě skvělý zápas a vstup do turnaje. Ale věřím tomu, že hráči jsou tak pokorní, že budou připravení na dalšího soupeře, který bude houževnatý (Němci v sobotu). Bude těžké to zvládnout. Ale my jdeme postupně a uvidíme, kam nás to vynese.

Rusové: Žádnou vinu za zranění necítíme

Útočník Rusů Jegor Sokolov žádnou vinu za kolizi s Jakubem Laukem necítil. 

„Já jsem v podstatě nic neudělal. Nechtěl jsem ho zranit. To nemám v úmyslu nikdy. To je prostě hokej. Přeju Laukovi brzké uzdravení a doufám, že bude v pořádku,“ řekl novinářům po zápase Sokolov.

„Kdybych se s ním teď viděl, tak se mu omluvím, ale jak říkám, nebyl v tom žádný úmysl. Jenom smolně upadl,“ dodal ruský útočník.

„Lauko upadl sám, najel do Sokolova. Nic to nebylo. Nečekám, že by následoval nějaký distanc,“ řekl na tiskové konferenci kouč Rusů Valerij Bragin.