Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Voráček opouští po deseti letech Philadelphii. Vrací se tam, kde se zámořským hokejem začínal

Jakub Voráček (vpravo) z Philadelphie kontroluje puk, sleduje ho Chris Wagner z Bostonu. foto: Reuters

Hokejový útočník Jakub Voráček v NHL po deseti letech opouští Philadelphii a vrací se do Columbusu, který si jej vybral v roce 2007 jako sedmičku draftu. Flyers vyměnili jednatřicetiletého kladenského odchovance za forvarda Cama Atkinsona. Voráček má ještě na další tři sezony platný osmiletý kontrakt na 66 milionů dolarů.
  20:10aktualizováno  22:39

V uplynulém ročníku si Voráček připsal v 53 zápasech 43 bodů za devět branek a 34 asistencí a dělil se o pozici nejproduktivnějšího hráče týmu s Jamesem van Riemsdykem a kapitánem Claudem Girouxem. Flyers skončili ve Východní divizi s 58 body (z 56 zápasů) šestí a podruhé za poslední tři sezony se nedostali do play off.

VIDEO: Voráček režíroval kanonádu Philadelphie, Nečas pomohl brankou k výhře Caroliny

„Už jsem úplně jiný hráč. A řekl bych, že jsem i jiný člověk, jsem už táta,“ uvedl Voráček ke svému návratu do bývalého klubu. „Je jasné, že za posledních deset došlo k mnoha změnám, zvlášť v hokeji. Jsem nadšený z toho, že ode mě očekávají, že se mi bude dařit ještě víc než ve Philadelphii,“ dodal český útočník.

Voráček má v NHL za 14 sezon na kontě 968 zápasů a připsal si 738 bodů za 216 branek a 522 asistencí. V historickém pořadí nahrávačů mezi českými hokejisty je třetí za Jaromírem Jágrem (1155) a Patrikem Eliášem (617).

V produktivitě se řadí na šesté místo a v nadcházející sezoně by se mohl stát 12. českým hráčem, který překoná hranici 1000 zápasů v NHL. Ve 49 zápasech play off zaznamenal Voráček 28 bodů za devět tref a 19 asistencí.

„Je to pro náš klub významná výměna a jsme nadšeni z toho, že přivítáme Jakea Voráčka zpět v rodině Blue Jackets,“ uvedl generální manažer Columbusu Jarmo Kekäläinen. „Je to silný dynamický ofenzivní hráč, který bude pro náš klub důležitý.“

Philadelphia získala mistra světa z roku 2010 z Německa 23. června 2011 z Columbusu výměnou za útočníka Jeffa Cartera a práva volby v prvním a třetím kole draftu. Účastník šesti mistrovství světa, olympijských her v Soči 2014 a Světového poháru v Torontu o dva roky později je s příjmem 7,5 milionu dolarů na nadcházející sezonu nyní nejlépe placeným hráčem soupisky Blue Jackets.

Dvaatřicetiletý Američan Atkinson má ještě na čtyři roky platný kontrakt na 41,125 milionu dolarů. V NHL mění dres poprvé. V základní části si připsal za Blue Jackets v 627 utkáních 402 bodů (213+189), v play off zaznamenal v 35 duelech 26 bodů (10+16).

Generální manažer Philadelphie Chuck Fletcher kádr hodně obměňuje. Minulý týden získal beka Ryana Ellise z Nashvillu za obránce Philippea Myerse a centra Nolana Patricka, který se následně přesunul do Vegas za Codyho Glasse.

VIDEO: Gól a dvě asistence. Palát se podílel na výhře Tampy, k obratu přispěl také Voráček

Ve čtvrtek opustil tým zadák Shayne Gostisbehere, jenž zamířil do Arizony spolu s výběry ve 2. a 7. kole draftu v příštím roce za budoucí vyrovnání. V pátek angažoval beka Rasmuse Ristolainena z Buffala výměnou za švédského zadáka Roberta Hägga, právo výběru v prvním kole sobotního draftu na 14. pozici a ve druhém kole v roce 2023.

Columbus skončil v Centrální divizi se 48 body na posledním osmém místě a v bojích o Stanleyův pohár chyběl poprvé za uplynulých pět let. V pátek vyměnil beka Setha Jonese spolu s dvěma výběry na draftu za zadáka Adama Boqvista a tři volby na draftu. Z Caroliny získal generální manažer Jarmo Kekäläinen zadáka Jakea Beana.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...