Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

I v druhém přípravném utkání skóroval. Lauko pomohl k výhře nad obhájci titulu

Sport

  9:26
NEW YORK - Osmnáctiletý hokejový útočník Jakub Lauko i ve druhém utkání v přípravě před startem NHL v dresu Bostonu skóroval a přispěl k vítězství 5:2 na ledě obhájce Stanleyova poháru Washingtonu. Gól a asistenci si v premiéře za Buffalo připsal Vladimír Sobotka. Posila Sabres ze St. Louis přispěla k domácí výhře nad Pittsburghem 3:2. Další útočník Dmitrij Jaškin se trefil při porážce St. Louis v Dallasu 3:5.

Osmnáctiletý hokejový útočník Jakub Lauko i ve druhém utkání v přípravě před startem NHL v dresu Bostonu skóroval. foto: Reprofoto

Lauko se gólově prosadil už při premiéře v neděli, kdy Boston zdolal Washington doma 2:1 po samostatných nájezdech. V úterý získal 57 sekund před koncem úvodního dějství Bostonu vedení 2:1. Odchovanec Chomutova naskočil z trestné lavice, po přihrávce Austina Fytena ujel do úniku a překonal mezi betony Bradena Holtbyho.

„Nevím, jestli vyhrál Vezina Trophy, nejsem si jistý. Ale je fajn mu dát gól,“ řekl Lauko klubovému webu k brance, kterou dal nejlepšímu gólmanovi NHL ze sezony 2015/16. „Když jsem se vracel z trestné, říkal jsem si: ‚Mohl by mi přihrát a dám gól.‘ Jsem rád, že se to povedlo.“

Jinak byl ale ke svému vystoupení kritický. „Nejsem moc spokojený se svým výkonem. Myslím, že v neděli jsem hrál lépe. Je dobře, že jsem dal gól, ale byl jsem dvakrát vyloučený a ztratil jsem hodně puků,“ uvedl.

Celý zápas za Boston odchytal český gólman Daniel Vladař a z 33 střel inkasoval dvakrát. „Kluci mi pomohli při každé šanci, kterou soupeř měl. Bylo to týmové vítězství,“ prohlásil Vladař.

Jednatřicetiletý Sobotka se uvedl v Buffalu úvodním gólem zápasu proti Pittsburghu, když sedm sekund před koncem první třetiny zblízka z dorážky využil přesilovou hru pěti proti třem. Ve 27. minutě pak ještě asistoval u trefy Jakea McCabea, který zvýšil na 2:0.

Také Jaškin se prosadil v přesilové hře a při vyloučení Alexandra Radulova poslal v 36. minutě St. Louis v Dallasu do vedení 2:1. Hráči Stars ale díky čtyřem trefám v závěrečné třetině duel otočili.

Dvě asistence si připsal při vítězství Vegas v Denveru nad Coloradem útočník Tomáš Hyka. Obránce Radim Šimek přispěl jednou přihrávkou k výhře San Jose nad Anaheimem 4:1. V barvách vítězů debutoval útočník Lukáš Radil, který v dubnu uzavřel jako nedraftovaný volný hráč se Sharks roční dvoucestný kontrakt. Odchovanec Pardubic se vydal bojovat o NHL po třech letech ve Spartaku Moskva v KHL.

První vystoupení v dresu Caroliny má za sebou brankář Petr Mrázek, který odchytal polovinu duelu v Tampě Bay při výhře 4:1 a neinkasoval. Šestadvacetiletý bývalý hráč Detroitu a Philadelphie pochytal všech devět střel a v čase 30:36 za stavu 2:0 jej nahradil Alex Nedeljkovic.

Gól a asistenci si připsal při debutu za Hurricanes ruský útočník Andrej Svečnikov, dvojka letošního draftu. Trefil se také slovenský obránce Michal Čajkovský. Bývalý hráč Sparty se vydal po působení v Jekatěrinburgu v KHL do Caroliny na zkoušku.

Dvougólovým představením načal kanadský útočník John Tavares angažmá v Torontu, kam zamířil jako největší hvězda letního trhu s volnými hráči z New York Islanders. Maple Leafs v Lucanu porazili Ottawu 4:1.

První duel za Los Angeles sehrál ruský kanonýr Ilja Kovalčuk a při prohře s Arizonou 3:4 zaznamenal jednu přihrávku. Pětatřicetiletý olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa, který v NHL hrál za Atlantu a New Jersey, se vrátil po pěti letech strávených v Petrohradu v KHL.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...