130 let
Ice Bucket Challenge podstoupil i Theo Epstein z vedení klubu amerického...

Ice Bucket Challenge podstoupil i Theo Epstein z vedení klubu amerického fotbalu Chicago Cubs. | foto: Reuters

VIDEO: Ledárna, co pomáhá. Polévací výzvu přijali sportovci i Gates

Sport
  •   19:23
BOSTON/PRAHA - Spojit zábavné s chválihodnou pomocí, v tom nemají Američané konkurenci. Stejně přistoupili i k výzvě nazvané Ice Bucket Challenge, v níž se polévají vodou s ledem a přispívají na konto boje proti amyotrofické laterální skleróze (ALS).

Princip je jednoduchý: musíte se polít studenou vodou, nejlépe s kusy ledu, sdílet video na sociálních sítích a vyzvat další tři odvážlivce. Ti mají na splnění úkolu 24 hodin. Pokud odmítnou, musí zaplatit 100 dolarů Asociaci na podporu boje proti ALS.

V praxi to ale vypadá spíše tak, že přispívají všichni. Jen za posledních 14 dní se vybralo rekordních 10 milionů dolarů. Podle portálu The Verge je však pro boj proti ALS důležitější než peníze pozvednutí povědomí veřejnosti.

Kampaň už dávno překročila hranice NHL a NBA. Právě hokejisté a basketbalisté působící v zámoří začali sdílet videa s ledovým zážitkem jako první.

Díky sociálním sítím se mánie rychle rozšířila i mimo sportovce. Osvěžující spršku už mají za sebou třeba i šéf Microsoftu Bill Gates nebo zakladatel Facebooku Mark Zuckeberg. Hvězda NBA LeBron dokonce vyzval prezidenta Spojených státu Baracka Obamu.

zdroj: www.youtube.com

S nápadem přišel bývalý baseballista z Bostonu Pete Frates, kterému byla zákeřná choroba diagnostikována před dvěma lety. Letos v červenci pak zveřejnil video, ve kterém už neschopný slova nabádá ke sdílení jeho myšlenky.

"Ice Bucket Challenge ovládla sociální sítě. Pete Frates sice nemůže mluvit, během dvou a půl týdne ale inspiroval i ty nejznámější celebrity, aby na sebe vylily kýbl ledu," napsali New York Times.

Známý hokejový agent Allan Walsch vyzval i Ondřeje Pavelce a Patrika Eliáše...

Velkolepě pojal výzvu hokejista Paul Bissonnette...

zdroj: www.youtube.com

...a hodně netradičně také Marián Gáborík

zdroj: www.youtube.com

LeBron James na jachtě vyzval Obamu

zdroj: www.youtube.com
Autor: mjk