130 let
Dominik Kubalík (uprostřed) se raduje z gólu na 2:2.

Dominik Kubalík (uprostřed) se raduje z gólu na 2:2. | foto: Reuters

Aktualizováno

IIHF odložila rozhodnutí o osudu hokejového MS, zatím ruší jen turnaj první divize

Sport
  •   18:07aktualizováno  18:34
Praha - Očekávalo se, že z úterního jednání Rady IIHF vzejde konečné rozhodnutí o zrušení hokejového mistrovství světa ve Švýcarsku. Nestalo se tak. Mezinárodní hokejová federace sice potvrdila konec dubnového programu, květnový šampionát však stále zůstává ve hře. „Bohužel jsme v tuto chvíli nemohli udělat žádné konečné rozhodnutí,“ řekl prezident IIHF René Fasel.

Rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF) jednala v pondělí a úterý o současné situaci spojené s nebezpečím koronaviru. Na programu bylo definitivní zrušení dubnových turnajů, řešit se měl ale také nejdůležitější podnik mezinárodního hokeje – květnové MS v Curychu a Lausanne.

Zatímco první bod, tedy zrušení turnajů Divize I, IIHF podle očekávání potvrdila, u hlavního šampionátu finální rozhodnutí nepadlo. „Bohužel, v tuto chvíli nemůžeme vydat žádný konečný verdikt týkající se mistrovství světa,“ uvedl prezident IIHF René Fasel na stránkách federace.

„Zúčastněné strany diskutovaly možnosti, jak reagovat na složitou situaci spojenou s šířením koronaviru, která má vliv na zúčastněné země a jejich výběry.“

Jakub Voráček si kryje puk před Jevgenijem Malkinem

Šance na uspořádání šampionátu mezi 8. a 24. květnem tak teoreticky dál žije, ačkoliv si funkcionáři rovněž odsouhlasili zákaz všech schůzek komisí, kempů či seminářů až do 30. června. IIHF ve zprávě zároveň dodává, že bude nadále v kontaktu se švýcarskými vyššími orgány a pojišťovnou.

Právě rozhodnutí autorit ve Švýcarsku má být klíčovým krokem, na který federace ještě čeká. Vzhledem k narůstajícím omezením je prakticky nemožné, aby se šampionát stihl odehrát v plánovaném termínu, odklad prý možný není.

Všechny evropské ligy kromě KHL definitivně ukončily sezonu, zavřená jsou i sportoviště a hráči by se těžko stihli na MS řádně připravit. Nemluvě o tom, že by se Kazachstán kvůli přísným restrikcím nemohl zřejmě turnaje zúčasnit. Itálie zase zůstává pod přísnou karanténou.

„Až švýcarská vláda vydá definitivní rozhodnutí, tak mistrovství padne,“ řekl minulý týden v rozhovoru pro iDNES.cz Petr Bříza, člen Rady IIHF. „Když jakoukoliv akci zrušíte na principu vyšší moci, máte v tom určitou pojistku. Zamezí se tak případným právním sporům.“

Že je to s turnajem nahnuté, ostatně o víkendu potvrdil i sám prezident Fasel. „Jeho organizace je stále složitější a šance na uspořádání se postupem stále snižuje. Pokud budeme přesvědčení, že je potřeba akci zrušit, tak to uděláme.“

Jako nejzazší termín pro konečné rozhodnutí o konání šampionátu si IIHF stanovila 15. duben.

Autor: Anton Zelenko