130 let
David Krejčí se raduje se Stanley Cupem

David Krejčí se raduje se Stanley Cupem | foto: ČTK

Doporučujeme

Ironie anket: být nejlepší v NHL nestačí

Sport
  •   16:00
PRAHA - Bývají sportovci, kteří si v galavečerech libují. Jsou ale i ti, již by je nejraději oželeli. Sportovních anket je v Česku spousta, snad každé odvětví má nějakou vlastní. Jedna z těch nejprestižnějších se koná zrovna dnes – tradičně v karlovarském grandhotelu Pupp bude na Zlaté hokejce vyhlášen nejlepší hráč sezony.

Je to paradoxní situace. Hokejista David Krejčí v tomto týdnu získal v NHL toužený Stanley Cup, stal se prvním Čechem v historii, který v play off vyhrál soutěž produktivity. A s 12 góly překonal český i rekord Jaromíra Jágra.  Přesto hráčem sezony nebude.

Tedy s největší pravděpodobností ne. Krejčí nejvíce zářil od druhé poloviny května – tedy až v době, kdy se hlasování Zlaté hokejky už uzavíralo. Favority jsou tak jiní. Tomáš Král, šéf českého hokejového svazu, který anketu spolupořádá, říká: "Bude předmětem debaty, jestli pravidla nějak nezměnit." Připustil, že by měl teď útočník Bostonu ohromnou šanci trofej vyhrát.

Sportovní ankety. Zlatá hokejka

Tyto ankety bývají projevem velkého uznání za výjimečné výkony. V Česku je pořádá snad každé sportovní odvětví, jenže ne vždy skončily bez výhrad a skandálů. Ještě v živé paměti mají loňskou zkušenost lyžaři, mezi nimiž byl na Krále bílé stopy dopředu jasný favorit – běžec Lukáš Bauer, dvojnásobný medailista z Vancouveru.

Poté, co skončil až třetí, naštvaný chtěl zprvu opustit žofínský sál, což si na poslední chvíli rozmyslel. "Urazil bych tímhle Šárku Záhrobskou, která vyhrála," vysvětloval. S vítězstvím počítal najisto, výsledky bodování se však tehdy nezveřejnily. Rostly pochybnosti kolem regulérnosti. A pořadatelé mlžili.

Ještě krutější byli ti z Dukly, jejíž činovníci v 90. letech přinutili tyčkařku Danielu Bártovou zkrátit o týden soustředění na Kanárských ostrovech. Pokyn zněl: "Být na vyhlášení armádních sportovců."

Když v hotelu Pyramida tehdejší galavečer skončil, atletka z něj odcházela v slzách. V hlasování nebyla ani v první desítce.

Ještě zpět ke Zlaté hokejce. Také ta má svoji velkou aféru… Psal se rok 2002, kdy v karlovarském hotelu Thermal byla atmosféra poněkud napjatá. Bronzovou sochu totiž získal Jaromír Jágr, který porazil Dominika Haška. Zkušený gólman tehdy konečně vyhrál s Detroitem vysněný Stanley Cup a loučil se s kariérou. Doplatil na podobný problém jako letos asi Krejčí.

Hašek měl dokonce připravený proslov, až bude stát na pódiu. Místo toho poté neudržela emoce jeho manželka Alena, která dusivou náladu přenesla i na banket. Po vyhlášení u recepce grandhotelu Pupp se vyčítavě otáčela k novinářům. "Hezky jste to tedy odhlasovali! Vždyť Jarda měl hroznou sezonu," křičela na ně.

"Ach jo, lidé tu umírají v záplavách, padají jim baráky a my tady řešíme takové hlouposti. A na mě se dívají, jako bych Hašanovi tu hokejku ukradl," povzdychl si Jágr…

To anketa Basketbalista roku už raději zanikla úplně. Ještě loni byl vyhlášen nejlepší hráč u příležitosti All Star Game, letos už nikoliv. Televize o ni bez účasti zahraničních hvězd nemají zájem, vysvětlilo svazové vedení. A tak se raději zbavilo starostí navíc úplně…

Autoři: Vítězslav Čermák, Václav Cibula