Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zatčený Fedotov už driluje v armádě. Vaše podpora mi dává sílu, vzkazuje

Ruský brankář Ivan Fedotov vytěsňuje kotouč ve finále olympijského turnaje hokejistů. foto: Reuters

Od zatčení hokejového brankáře Ivana Fedotova kvůli údajnému vyhýbání se vojenské službě uplynuly už téměř tři týdny. Teď se pětadvacetiletý Rus k celé situaci poprvé vyjádřil prostřednictvím krátkého dopisu, který na sociálních sítích zveřejnila jeho manželka Naděžda.
  17:00

„Pro nás, naši rodinu a přátele jde o těžké časy. Nemůžeme si však nevšimnout, jak obrovské množství starostlivých lidí po celém světě se zajímá a reaguje na Ivanův příběh. Proto chceme zveřejnit jeho slova plná vděčnosti,“ napsala Fedotovova manželka.

Posléze publikovala krátkou zprávu od svého manžela, který se momentálně nachází ve výcvikovém středisku ruského námořnictva v Severodvinsku.

„V této těžké chvíli chci poděkovat všem hokejovým fanouškům za jejich neviditelnou podporu nebo komentáře pod články v médiích. Děkuji, že jste moji situaci nenechali bez povšimnutí.“

„Děkuji všem, kteří zanechávají stopu v mém životě. Děkuji odborné veřejnosti za její názor, ať už je jakýkoliv. Slyším vaše hlasy a podporu, což mi dodává sílu a posiluje moji víru v nejlepší výsledek celé situace,“ vzkázal ruský gólman.

Oporu našel i mezi krajany. „Je mi ho opravdu líto, poznamená to i jeho kariéru. Chytal za reprezentaci, získal stříbro na olympijských hrách. Doufám, že je silný a všechno překoná,“ uvedl Michail Sergačjov, obránce Tampy.

Fedotov v květnu podepsal roční smlouvu s Philadelphií, do zámoří se ale nepodívá. Na začátku července byl v Petrohradu zadržen ruskými úřady za vyhýbání se vojenské službě.

Okamžitý převoz na sever země zkomplikoval jeho zdravotní stav. Lékaři letošnímu vítězi KHL diagnostikovali zánět žaludku, spekulovalo se o otravě.

Až poté se pětadvacetiletý hokejista přesunul do Severodvinsku, kde by měl až do září absolvovat armádní výcvik. Přísahu by měl podle serveru Match TV složit 13. srpna, poté jej čeká minimálně rok vojenské služby.

Ruský brankář Ivan Fedotov (28) zastavuje finskou ránu, zatímco útočníci soupeře Teemu Hartikainen (70) a Iiro Pakarinen (81) čekají na dorážku.

Proti násilnému odvedení k armádě se Fedotov hodlá bránit. „Poslali jsme soudu všechny potřebné dokumenty. Teď už jen čekáme, až nám potvrdí jejich přijetí, a proces bude moci začít,“ uvedl hráčův právník Alexej Ponomarev.

Těžkou situací si neprochází pouze on. Michailu Vorobjovovi a Vladislavu Lukinovi hrozí až dvanáct let vězení, kvůli údajnému zfalšování vojenského průkazu se bezpečnostní složky zaměřily také na Kirilla Kaprizova.

Hvězdný útočník Minnesoty, jemuž hrozí narukování k výsadkové jednotce, tráví léto ve své domovině. Podle informací The Athletic se už dvakrát neúspěšné pokoušel vrátit do Spojených států amerických.

Nejprve neuspěl v Dubaji, poté v Karibiku. Důvodem by měla být neplatná pracovní víza. Minulou sezonu mohl hrát v zámoří díky výjimce, která byla udělena několika Evropanům.

Tentokrát se, alespoň prozatím, na něco takového nemůže spolehnout. „Je to děsivé pro nás všechny. Doufáme, že se všechno podaří vyřešit,“ prohlásil trenér Dean Evason.

Dobrý konec nepříjemné situace si v Minnesotě přejí všichni. A zbytek NHL se mezitím modlí, aby podobné komplikace nepotkaly také další ruské hokejisty.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.