130 let
Fanoušci Komety Brno v Praze

Fanoušci Komety Brno v Praze | foto: ČTK

Doporučujeme

Jádro fandů hokejové Komety bojkotuje Prahu

Sport
  •   11:00
BRNO/PRAHA - Loni je kotel slávistických fanoušků vítal transparentem s ironickým nápisem: „Děkujeme za příspěvek do klubové kasy.“ Letos? Z Brna (ne)přišla odezva – bojkotem skalních fanoušků, kteří včera zrušili zájezd do O2 areny.

Tedy aby bylo jasno, o čem že je řeč – klub hokejové Slavie už druhý rok po sobě zdražil proti Kometě vstupné. „Radši sehrajeme utkání v poklidnější atmosféře, než aby tu tekla krev,“ říká Jan Kratochvíl, marketingový ředitel Slavie. „Nevychované fandy tu nechceme.“

REPORTÁŽ Z 11. KOLA

Tahle věc už loni vyvolala napětí mezi oběma kluby, třebaže brněnský šéf Libor Zábranský ujišťuje, že lidé ve vedení mají dobrý vztah. Jenže Slavia od loňska nasadila na domácí bitvy s Kometou předražené vstupenky. Jako důvod zmiňuje potřebnou pořadatelskou službu.

„Před dvěma lety tu jedinci polévali pivem naše hráče i naše trenéry,“ připomíná Kratochvíl. „Nebudeme tolerovat zašívané rány nebo zlomené kosti,“ narážel na následné bitky před vysočanskou arénou.

Za lístek až 350 kč

Kometa včera na ledě Slavie sehrála utkání 11. kola extraligy, ale opravdu bez jádra fanklubu. Ceny lístků se namísto 180-260 korun točily v rozmezí 250 až 350 Kč. Přesto mnoho Brňanů skupovalo vstupenky dva týdny dopředu. „Lidé, kteří vyráží do Prahy i letos, argumentují, že nejedou na Slavii, ale jen podporovat Kometu. Přitom na jiné výjezdy nikdy necestují. Připadá mi to trochu schizofrenní,“ uvedl pro regionální Deník šéf brněnských fandů Pavel Jeřábek.

V čele fanklubu hned požádal vedení Komety, aby jim v domácí Kajot Areně umožnilo televizní zápas sledovat přes televizní kostku. Podle odhadů se tam mělo sejít kolem tisícovky lidí. Vstup měli zdarma. Loni v Praze připomínal brněnský exodus skutečně modrobílou armádu. V hledišti Brňany povzbuzovalo kolem osmi tisíc lidí.

O rok dříve ale několikrát došlo k dramatickým situacím přímo během utkání. Na některých místech se fanoušci hostí dostali do potyčky s pořadatelskou službou, snažili se vniknout na střídačku a po narážkách na partnerky slávistických hráčů musely být jejich děti přeneseny do útrob moderní haly.

Slavia se už roky potýká s nízkou návštěvností. Přes to všechno však Kratochvíl říká: „Zvýšené vstupné vyžadují jen problémoví fanoušci. Není to tak, že bychom chtěli na ostatních klubech vydělat.“ Tohle ale není úplně pravda.

Na minulou sezonu slávisté zpracovali seznam výjimečných duelů. Patřily mezi ně ty se Spartou, Pardubicemi nebo právě s Brnem – tedy mužstvy, na která se chystalo nejvíce diváků z tábora soupeře.

Před pěti lety Zbyněk Kusý, generální manažer Pardubic, také osočoval sešívané ze záměru vydělávat na druhých. Plánoval totéž udělat pražským fanouškům. „Nejsem toho ale příznivcem. Není to slušné,“ rozmyslel si to tehdy.

Letos se Pardubičtí zařadili mezi „normální“ společnost, zato Kometa zůstává „výjimečnou“. A zůstane nejspíš i v budoucnu… Tedy dokud Slavia neopustí O2 arenu, stánek, jenž Brňany tak láká.

Autoři: Vítězslav Čermák, Tomáš Vrábel