Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jágr a Selänne čekají na gól. Ale těžko jim není

Sport

  7:00
PHILADELPHIA/PRAHA - V týmech mají úlohu učitelů. Tak mezi mladšími spoluhráči působí Jaromír Jágr a Teemu Selänne, nejproduktivnější aktivní hokejisté v historii NHL. V letošní sezoně ovšem stále na gól čekají.

Boston - Philadelphia (Jágr) foto: ČTK

Oba útočníci před sezonou zvažovali, jestli zámořskou soutěž ještě budou hrát.

Devětatřicetiletý Jágr poslední tři ročníky působil v ruském Omsku, o dva roky starší Fin podstoupil operaci kolena a nevěděl, jestli bude stoprocentně fit.

"Kdybych si hokej nemohl užívat, nevracel bych se. Chci hrát na stejné úrovni jako v minulých letech," pravil Selänne.

"Jak ukázal v minulé sezoně, Teemu má ještě odhodlání a schopnosti hrát na nejvyšší úrovni. Co je ale pro nás ještě důležitější, že jeho vášní je hrát za Anaheim," dodal na adresu finského kanonýra generální manažer Ducks Bob Murray. I Jágr měl choutky na NHL.

Teemu Selänne.
Jaromír Jágr v prvním zápasu po návratu do NHL

Lákala ho přece nejprestižnější liga světa a nakonec také neodolal. Nad jeho comebackem ovšem visel otazník. Zatímco klíčový hráč Anaheimu Selänne měl vloni ve statistikách více než bod na zápas, o Jágrovi se nevědělo, co s ním provedly tři roky strávené v KHL.

V prvních čtyřech utkáních po návratu však prokázal svou kvalitu.

I proto, že prostor Jágr dostává ve druhé útočné formaci s Girouxem a Van Riemsdykem. Přesilovky dokonce hraje v elitním útoku.

Během čtyř úvodních střetnutí posbíral zatím tři asistence. "Budu doufat, že se mi taky povede vstřelit gól. Pro mě je důležité, abych hrál svoji hru, nějaká ta branka určitě časem padne," líčila novinářům v Americe "68". "K tomu, aby člověk dával góly, je ale potřeba i štěstí," dodal Jágr.

Česká legenda si podle svých slov musí zvykat na odlišný styl hokeje. V Evropě hrála na širších kluzištích, než jsou v zámoří.

Navíc zaoceánský hokej se za tři roky hodně zrychlil, a adaptace tak může chvíli trvat. "Pět hráčů útočí, pět brání. Je to hodně náročné," líčí Jágr styl, jenž od svých svěřenců ve Flyers vyžaduje náročný trenér Peter Laviolette.

Podle serveru CSN Philly jde také o nejoslavovanějšího Evropana ve městě od příchodu Petera Forsberga v roce 2005.

To Selänne je o dvě minuty na utkání vytíženější, na jeho kontě je ovšem jediná asistence. Nula v kolonce gólů ho rozhodně netrápí.

"Má hra už není o gólech ani bodech. Chci si jen každý zápas užít," říká nyní vítěz Stanley Cupu z roku 2007. Tehdy právě s Anaheimem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!