130 let

Vladimír Růžička a Jaromír Jágr na tréninku. | foto: www.getphoto.cz / Robin Drahoňovský

Jágr a spol. vyzvou dosud neporažené Švýcary. Ti smetli i Kanaďany

Sport
  •   15:55
MANNHEIM - Boj o čtvrtfinále, který začal už závěrečným zápasem v základní skupině proti Švédsku, pokračuje pro české hokejisty v sobotu v osmifinálové části duelem proti dosud stoprocentnímu Švýcarsku. Svěřenci Vladimíra Růžičky potřebují i po výhře nad Švédy uspět, protože si do další fáze přinesli také prohru s Norskem.

Švýcaři zvládli v základní skupině duely s Lotyšskem a Itálií a ve středu si připsali i skalp Kanady po výhře 4:1. "Švýcaři hráli dobře i na olympiádě a na loňském mistrovství světa, ale tam byli doma a bylo to pro ně těžší. Tady hrajou výborný hokej, hodně brání a výborně jim chytají brankáři," řekl trenér českých hokejistů Vladimír Růžička.

Zápas s Kanadou sledoval. "Kanada byla prvních deset minut výrazně lepší, pak se zápas srovnal. Rozhodují góly a Švýcaři dali první. To je nastartovalo," doplnil kouč k historicky první výhře Švýcarska nad Kanadou na mistrovství světa. Růžička se stará především o hru svých svěřenců.

ČESKÝ HOKEJISTÉ PO VÝHŘE NAD ŠVÉDSKEM: Fanoušci byli fantastičtí - VÍCE ČTĚTE ZDE!

JÁGROVA SLOVA PROBRALA ČESKÝ TÝM. V krásném duelu porazil Švédsko 2:1 - VÍCE ČTĚTE ZDE!

JÁGR SPUSTIL LAVINU. Napadený Vrbata se brání: Stojím si za svým - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Předpokládaná sestava ČR

Vokoun - Rozsíval, Čáslava, K. Rachůnek, Gřegořek, Němec, Blaťák, Mojžíš, Barinka - Jágr, Červenka, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Vampola, Novotný - M. Růžička, Koukal, Hubáček.

"Zápas je pro nás zrovna tak důležitý, jako byl ten se Švédskem. Pokud budeme hrát, jak jsme hráli včera, tak se nemáme za co stydět a každý to ocení. Čeká nás těžké utkání a je to další zápas, s kterým se můžeme odrazit," dodal Růžička. Se Švýcarskem se český tým utkal na začátku přípravy na šampionát, pod vedením asistentů Josefa Jandače a Ondřeje Weissmanna prohrál v Oltenu 1:4 a v odvetě v Ambri zvítězil 3:1.

"Přátelské utkání a mistrovství světa je něco jiného. Máme všechny jejich zápasy, rozebereme si to," podotkl Růžička. Na mistrovství světa se oba soupeři potkali naposledy v Québeku v roce 2008, kdy Češi vyhráli také v osmifinálové části.

Tomáš Vokoun při tréninku.

Do branky se postaví opět jednička Tomáš Vokoun, který už by měl nyní nastupovat i v dalších zápasech pravidelně, aby byl do rozhodujících utkání v zápasovém zápřahu. "Proti Švédsku byl Tomáš vynikající. V důležitých momentech to vychytal. Na něm se staví zápas," poznamenal Růžička, který zařadí do hry všech osm obránců.

Po zranění Filipa Nováka má nově na soupisce pro osmifinále Ondřeje Němce a Tomáše Mojžíše. "Kdyby nebyl Filip zraněný, tak bychom zapsali jednoho obránce a jednoho útočníka. Pro šest beků je to náročné, lezou po čtyřech, takže proti Švýcarům budeme hrát na čtyři obrany," řekl Růžička.

Čeští hokejisté na tréninku.

Obránce Mojžíš se těší na svůj premiérový zápas na mistrovství světa. "Měl jsem velkou radost, že jsem se na soupisku dostal. Speciálně po tom čtvrtečním zápase. Snad v tom výkonu budeme pokračovat, byla i skvělá atmosféra," prohlásil zadák švédského MODO Hockey. Švýcary považuje za těžkého soka.

"Budou bruslit a mají hru propracovanou do detailů. Budou doufat, že využijou naše chyby. My je k tomu nesmíme pustit." Mojžíš se na dnešním tréninku zařadil do čtvrté obrany k Michalu Barinkovi, Němec do třetí k Miroslavu Blaťákovi. Karlovarský zadák má zkušenosti už z minulého mistrovství světa ze Švýcarska.

Čeští hokejisté na tréninku.

"Od Švédských her jsem čtrnáct dnů nehrál ostrý zápas. Budu se snažit hrát co nejjednodušeji, být týmu co nejvíc prospěšný, ať mi přiřknou jakoukoliv úlohu," prohlásil Němec. Věřil, že se do týmu dostane, a teď chce splatit důvěru na ledě. "Dělal jsem pro to v tréninku maximum," řekl šestadvacetiletý zadák. Zápas Švýcarska s Kanadou sledoval přímo v hledišti a před soupeřem varoval.

"Hráli fakt výborně, Kanaďany k ničemu nepustili. Mají výborný tým. Mají kanadského trenéra a v jejich hře je to taky vidět," dodal Němec.

Autoři: ČTK, Lidové noviny