Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jágr byl jeho učitel. Čerepanov ale předčasně zemřel po selhání srdce

Sport

  8:00
PRAHA - Střídání na ledě odmakal a zamířil si odpočinout na střídačku. Tam zkolaboval. V pouhých devatenácti letech. Ruskému hokejistovi Alexeji Čerepanovovi selhalo srdce během utkání přímo před zraky svých spoluhráčů z Omsku včetně Jaromíra Jágra. V neděli uběhlo pět let od jeho smrti.

Uprostřed je tragicky zesnulý hráč Omsku Alexej Čerepanov. foto: ČTK

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Talent mu nechyběl. Čerepanov pravidelně reprezentoval Rusko v mládežnických kategoriích a za Omsk hrál od svých sedmnácti let. Útočník přezdívaný "Sibiřský express" ve své premiérové sezoně 2006/2007 v ruské Superlize posbíral 29 bodů, čímž překonal současné hvězdy světového hokeje Jevgenije Malkina, Alexandra Ovečkina či Ilju Kovalčuka. Navíc s osmnácti vstřelenými góly zdolal nováčkovský rekord legendárního Pavla Bureho.

„Je to mladý kluk, který už dokázal vstřelit spoustu důležitých gólů. Nejvíce ze všech mladíků v uplynulé sezoně,“ komentoval volbu  při draftu NHL v roce 2007 skaut Gordie Clark z New York Rangers, proč si Čerepanova vybrali ze sedmnácté pozice.  A vložili do něj velké naděje. "Příští rok se k vám připojím," slíbil v létě 2008 mistr světa v kategorii do osmnácti let. Svůj plán a sen ale nenaplnil. Rozhodl se, že ještě sezonu stráví doma.

S Avangardem Omsk byl u zrodu Kontinentální hokejové ligy. Ligy, jejíž smělým cílem bylo a je vyrovnat se zámořské NHL. Už Čerepanovova smrt ale jasně ukázala markantní rozdíl mezi oběma největšími soutěžemi. Ale nepředbíhejme... "Nový ročník hodně napoví a moc se na něj těším. Mimo jiné proto, že jsem v jedné kabině s Jaromírem Jágrem," pravil ruský mladík, pro něhož byl český hokejista idolem z dětství. Za těch pár měsíců se oba hodně sblížili. Jágr chtěl "vybrousit" talent, který v Čerepanovovi dřímal.

Celý díl seriálu Pohnuté osudy můžete dočíst v sobotním vydání Lidových novin.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!