Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Volný Jágr: vrátí se do Bostonu, nebo všechny překvapí?

Sport

  15:45
PRAHA - Česká legenda je na trhu. Jaromír Jágr hodlá pokračovat v NHL, v pátek večer se z něj definitivně stane volný hráč a o své budoucnosti začne vyjednávat s dalšími kluby. Který zvolí?

Jaromír Jágr na tiskové konferenci před finále NHL. foto: Reuters

Je to každoroční letní sága, teď probíhá její třetí pokračování. Od Jágrova návratu z Ruska se řeší, kam vlastně slavný útočník přestoupí. V roce 2011 překvapil rozhodnutím jít do Philadelphie. Loni zase fanoušky zaskočil, když kývl Dallasu.

Po dubnovém přesunu do Bostonu si zahrál po 21 letech o Stanley Cup a i když se v play-off střelecky neprosadil, jeho přístupu na ledě i v kabině si vážili spoluhráči i trenér Claude Julien. Přesto mu vedení Bruins nejprve nenabídlo prodloužení smlouvy.

"O Džegra se strhne docela slušný boj," řekl Jágrův agent Petr Svoboda pro deník Sport. Ostatně o zájmu většiny klubů NHL mluvil střelec zlatého naganského gólu také v minulých letech.

Kam se tedy Jágr vrtne tentokrát?

Anketa

S kterým týmem NHL podepíše Jaromír Jágr smlouvu do sezony 2013/14?

Boston Bruins 138
New York Rangers 53
Pittsburgh Penguins 46
Philadelphia Flyers 26
Jiný tým 133

1. Boston Bruins

Rázem je to asi nejpravděpodobnější varianta. Změnu jeho rozhodnutí vyvolal Nathan Horton, křídelní útočník nechce prodloužit smlouvu, takže Boston musí hledat na pravou stranu náhradu.

Jágr je logickou volbou. V klubu si zvykl, přijal roli "dělníka", zaujal tím, jak tvrdě dřel na ledě i po nocích a fanoušci ho na internetu prosili: "Zůstaň!" - VÍCE ZDE.

Často ho chválil i kouč Julien, který mu hlavně dával velký prostor, což je pro Jágra důležité.

MEDVĚD. Jágr v dresu Bostonu.

"Jarda se Bostonu vyplatil," prohlásil jeho český spoluhráč David Krejčí.

Jenže opětovné spojení Jágra s Bostonem má několik zádrhelů. Tak zaprvé - český veterán by zřejmě musel slevit z platu 4,55 milionu dolarů ročně. Prioritou pro vedení je podpis nové smlouvy s finským gólmanem Tuukkou Raskem. A zadruhé Chiarelli láká švédského veterána Daniela Alfredssona z Ottawy.

2. New York Rangers

Klub z Manhattanu je podle sázkové kanceláře Fortuna největším favoritem na angažování Jaromíra Jágra. Na to, že se po pěti letech do New Yorku vrátí, vypsali bookmakeři kurz 3,5:1. O zájmu Rangers se spekuluje už od konce finále Stanley Cupu, kdy se Jágr dozvěděl, že s ním v Bostonu dál nepočítají.

Jestli Jágr opravdu oblékne dres Rangers, dávalo by to smysl. V letech 2004 až 2008 se v něm nejproduktivnějšímu Evropanovi dařilo, dělal v týmu kapitána, navíc měl kolem sebe české parťáky.

RANGER. Jágr stopu zanechal i v New Yorku.

Jágrovi by mohl vyhovovat také nový kouč Alain Vigneault. Vidět číslo 68 v Madison Square Garden chce i většina fanoušků.

Co by mohlo Jágrův comeback zhatit? I když Rangers mají místo pod platovým stropem, Jágra až tak nutně nepotřebují. Český hráč by si navíc musel zvyknout na jinou roli, nebyl by lídr.

3. Philadelphia Flyers

I v tomto případě by Jágr šel do známého prostředí. Do Philadelphie se stěhoval před dvěma lety z ruského Omsku a "vychoval" si tam třeba kanadského mladíka Claudea Girouxe. "S Jardou byla sranda," pochvaloval si další mladý spoluhráč Jakub Voráček. Postupem času však zůstávala Jágrovi pouze role mentora a na ledě nedostával tolik příležitostí.

LETEC. Jágr odehrál sezonu 2011/12 ve Philadelphii.

Flyers sice o českého útočníka stáli znovu, ovšem Jágrovy šance se snížily poté, co klub podepsal na pět let Vincenta Lecavaliera. Tím se hodně zaplní platový strop. Letci spíše potřebují vyřešit brankáře.

4. Pittsburgh Penguins

Existuje rovněž možnost, že se Jágr vrátí do Pittsburghu. Symbolicky by tím uzavřel kruh, protože v dresu Tučňáků nastartoval před 23 lety slavnou zámořskou kariéru.

S dlouhými vlasy vybojoval jako mladík dva Stanley Cupu, pak sbíral po boku Maria Lemieuxe individuální trofeje.

Ovšem rozchod klubové legendy a Penguins v roce 2001 nebyl ideální. Jágr také spoustu lidí naštval, když dal o deset let později přednost Philadelphii.

TUČŇÁK. Legendární "68" většinu kariéry strávila v Pittsburghu.

I když už vášně opadly, není jasné, jak by se fanoušci zachovali.

Vedení Pittsburghu navíc podepsalo smlouvy se svými stávajícími hráči, čímž vyslalo signál, že s Jágrem to nebude tak horké. Jednačtyřicetiletý Čech by se do kádru mohl dostat jedině přes Jaromeho Iginlu, pokud neprodlouží smlouvu.

5. Montreal Canadiens

Nebo že by si Jágr na stará kolena vyzkoušel úplně nový tým, ještě navíc v Kanadě? V Montrealu si přejí, aby platilo do třetice všeho dobrého. Canadiens se totiž o služby českého útočníka zajímali loni i předloni. V obou případech se nedohodli kvůli penězům. "Přitom Jarda vždycky říkal, že chce do Montrealu," vyjádřil se Tomáš Plekanec.

Právě Jágrův kladenský kamarád by mohl hrát v jeho rozhodování velkou roli. V Montrealu by totiž nemuseli hledat Jágrovi centra, s Plekancem spolupráce fungovala v reprezentaci a letos při výluce také v extralize. Canadiens se kromě Jágra zajímají ještě o Daniela Briera, zřejmě vyhraje ten levnější.

6. překvapení

Nesmíme vyloučit ani to, že "Džegr" zase všechny překvapí a vybere si tým, kde by ho nikdo nečekal. V souvislosti s Jágrem se znovu mluví o Calgary, Edmontonu nebo Columbusu. Nepravděpodobný je návrat do Dallasu. Posilu do útoku by potřebovali v New Jersey, Jágr se taky může jít ohřát na Floridu...

Pořád jsou to jen spekulace. Co na ně říká sám Jágr? "V mém věku nemám tolik možností. Nejsem nejlepší hráč na světě, abych si řekl, v jakém týmu chci být. Přeju si, abych v takové pozici byl... Ale platí, že NHL je pro mě stále prioritou."

Nechránení volní hráči - Češi
JménoKlubPostPlat (v USD)
JágrBostonútočník4,550.000
KaberleMontrealobránce4,250.000
ŽidlickýNew Jerseyobránce4,000.000
OleszChicagoútočník4,000.000
HamrlíkNY Rangersobránce3,500.000
ProspalColumbusútočník2,500.000
HejdukColoradoútočník2,000.000
RozsívalChicagoobránce2,000.000
MartínekNY Islandersobránce750.000
DvořákAnaheimútočník675.000
Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...