Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jágr byl posledním hokejistou z NHL, za nějž jste mohli hrát ve hře NHL ’94

Sport

  14:51aktualizováno  15:08
PRAHA - Odchod Jaromíra Jágra z NHL znamená milník i pro příznivce počítačových her a video her. Jágr byl totiž posledním aktivním hráčem v zámořské soutěži, jenž se jako virtuální hokejista zároveň objevil v kultovní hře NHL ’94.

Jaromír Jágr a Mario Lemieux na fotografii z roku 1997 v dresu Pittsburghu. foto: ČTK

Se středečním Jágrovým přesunem z Calgary do Kladna tak už na zámořských kluzištích není nikdo, jehož ruku s hokejkou jste mohli vést jako zanícení hráči u počítače či herní konzole v polovině devadesátých let.

Předposledním hokejistou, který se objevil v počítačové hře NHL ’94 a který ukončil „skutečnou“ kariéru v této soutěži, byl v sezóně 2013/2014 Fin Teemu Selänne.

31.ledna 2018 v 01:08, příspěvek archivován: 01.února 2018 v 14:13

The last remaining player from NHL 94 has left the league. https://t.co/KToRKbB5md https://t.co/z17a0YyCvl

NHL ’94 (jedná se o pozdější označení, původně se hra jmenovala jen „NHL Hockey“ a na PC dokonce jen „NHL“) vyvinula společnost EA Sports a jednalo se o simulátor nejlepší hokejové ligy světa. Představena byla na konci roku 1993 a jedná se o druhou nejstarší verzi simulátoru NHL.

Zajímavostí je, že podle informací serveru NHL94.com kromě Jágra už v této sezoně nebyl v NHL žádný hráč, jenž by „pamatoval“ dokonce hry s označením NHL 95, 96, 97 a 98. Pravděpodobně jediným aktivním hokejistou, který byl alespoň ve verzi z roku 1997, je Kanaďan Jarome Iginla, jenž však od letoška v nejvyšší zámořské soutěži nepůsobí.

Z draftu do NHL v roce 1990, kde si Jágra vybral Pittsburgh Penguins, působí dodnes v NHL ještě přece jeden muž - rozhodčí Wes McCauley, jehož tehdy jako nadějného hráče draftoval Detroit Red Wings.

Jágr v dobrém rozmaru.
Jágr při tréninku.

Kultovní hru NHL ’94, kde Jaromír Jágr nastupoval v útočné formaci s Mariem Lemieux a Kevinem Stevensem a která na rozdíl od svého předchůdce umožňovala ovládat brankáře, si dodnes vychutnávají skupina nadšenců, kteří čtvrtstoletí starou verzi upřednostňují před soudobými dokonalými simulátory. 

Hra má svoje vlastní webové stránky a je stále možno si ji zahrát online.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...