Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jágr má 1600 bodů a zvyká si na NHL

Sport

  7:22
BOSTON - Agresivnější než dříve je podle hokejisty Jaromíra Jágra zámořská soutěž NHL, do níž se vrátil po třech letech strávených v Rusku. Devětatřicetiletý útočník to řekl novinářům v Bostonu po vítězném zápase jeho Philadelhpie s tamními Medvědy s tím, že si na to bude muset zvyknout.

Jaromír Jágr v prvním zápasu po návratu do NHL foto: ČTK

"Určitě se hraje víc nahoru a dolů, daleko více se bruslí, hraje se daleko méně takticky. Většina mužstev se dříve soustředila na střední pásmo, to už není dávno pravda, všichni napadají, všichni pořád bruslí," řekl Jágr.

Přesto v zápase, který jeho tým na ledě obhájce Stanley Cupu vyhrál 2:1, potvrdil formu z přípravných zápasů. Připsal si jeden bod za asistenci u prvního gólu, kterým na konci první třetiny vyrovnal stav jeho centr Claude Giroux.

Jágr tak hned v prvním zápase po návratu do NHL udělal poslední krůček, který mu chyběl k dosažení hranice 1600 bodů. Zároveň se s 31 body stal hráčem s vůbec nejvíce body nasbíranými v zahajovacích zápasech sezony. Shodou okolností tím překonal legendárního bostonského Raye Bourquea.

'Bod za rok udělám'

"Věřil jsem, že pokud se nezraním, tak ten jeden bod za ten rok udělám, takže to zase nebyla nějaká hranice, na kterou bych se soustředil," komentoval s úsměvem dosažení mety 1600 bodů. Zdůraznil přitom, že je pro něj především důležitá výhra Letců.

Hrát proti vítězům Stanleyova poháru totiž podle něj nebylo jednoduché. "Mají výborné mužstvo. Dá se říct, že zatímco oni nic nezměnili, my máme úplně nové mužstvo a myslím, že budeme hrát lépe a lépe od zápasu," uvedl.

Dodal, že Philadelhpie, od níž se letos čeká hodně, může vyhrát nad kýmkoliv. "Když se bude vyhrávat, budeme hrát dobře, tlak na nás bude daleko menší," podotkl.

Voráček vítězně

Spokojený po úvodním zápase byl další český hokejista v dresu Letců Jakub Voráček, který krátce po Girouxovi vstřelil vítězný gól. "Jsem rád, že to tam spadlo v tak důležitý moment," uvedl dvaadvacetiletý útočník, kterého si kolemjdoucí Jágr v šatně dobíral, že dal gól a hned je za machra. "Máme srandu, je to dobrý," podotkl Voráček. "Určitě to bude dlouhý a dobrý rok," dodal hokejista, kterého Flyers získali v červnu při výměně s Columbusem.

Zápasu v Bostonu předcházely oslavy zisku Stanleyova poháru. Hráči Medvědů, kteří trofej na jaře vybojovali v rozhodujícím sedmém zápase ve Vancouveru, ji poprvé představili fanouškům na domácím ledě. Během asi půlhodinové show se před zaplněnou arénou současní členové týmu sešli s hráči, kteří před nimi pro Bruins v roce 1972 získali slavnou trofej naposledy. Na ledě tak například vedle současných opor Bostonu, jako je Zdeno Chára či David Krejčí, stanul legendární Bobby Orr.

Spolu s ostatními přihlížel, jak ke stropu haly TD Garden stoupá žlutý prapor s nápisem Boston Bruins - Vítězové Stanley cupu 2011. "Jako tým máme pocit, že jste ho vyhráli s námi. A tak si ho zasloužíte. Získali jsme ho, užijte si ho," řekl kapitán Chára fanouškům, kteří celkem šestý titul pro Bruins hlasitě oslavovali.

Oslava ale do značné míry ovlivnila následující zápas, protože během ní hokejisté po rozbruslení vychladli. Například podle Jágra tak vlastně rozbruslení bylo zbytečné. "Spíše ale na to doplatil Boston, protože musel celou dobu stát," podotkl nejproduktivnější Evropan v historii NHL, jehož čeká s novým týmem v sobotu další zápas v New Jersey.

Výsledky NHL

Boston - Philadelphia 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)
Branky: 10. Marchand - 20. Giroux (JÁGR), 20. VORÁČEK. Střely na branku: 23:29. Diváci: 17.565.

Toronto - Montreal 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky: 21. Lombardi, 45. Phaneuf. Střely na branku: 18:32. Diváci: 19.606.

Vancouver - Pittsburgh 3:4 po sam. nájezdech (1:2, 1:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 17. Lapierre, 38. Ballard, 48. D. Sedin - 13. a 24. Cooke, 6. Neal, rozhodující sam. nájezd Letang. Střely na branku: 36:28. Diváci: 18.860.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!