Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jágr má za méně peněz velké cíle

Sport

  8:00
PHILADELPHIA/PRAHA - „Mám dva prsteny vítěze Stanley Cupu. Další už nepotřebuju, teď chci jen peníze, pláže a holky.“ Tak tohle prohlásil Jaromír Jágr v létě 1992, krátce poté, co s Pittsburghem dobyl druhý triumf v NHL.

Jaromír Jágr foto: ČTK

O více než 19 let později má nejlepší evropský hokejista v dějinách zámořské soutěže pořád jen dva prsteny a svým dřívějším slovům se směje. "Ve dvaceti jsem musel mít pěkné ego, když jsem tohle prohlásil," řekl deníku The Philadelphia Inquirer. "Tehdy jsem byl blbec."

Co čeká 68 a spol.

Pátek 1.00 v Bostonu
O vstup do sezony se postará duel s obhájcem Stanley Cupu.

Neděle 1.00 v New Jersey
Flyers narazí na ofenzivní hvězdy Kovalčuka a Eliáše.

Čtvrtek 1.30 proti Vancouveru
Obrozená Philadelphia se doma představí proti finalistovi NHL.

Nejsou to jen prázdná slova. Jágr se opravdu změnil. Před individuálními trofejemi teď dává přednost týmovému úspěchu. Není tedy divu, že i při svém návratu do NHL po třech letech myslí na jediné. "Jsem zpět, abych pomohl mladším hráčům. A také chci Stanley Cup," nastínil své plány. Zapomeňte na hvězdné manýry a hvězdné peníze. Česká hvězda se "spokojí" s 3,3 milionu dolarů na sezonu.

První krůček k nejcennější hokejové trofeji může učinit už v noci na pátek. Nový ročník NHL otevírá své brány třemi zápasy. A v jednom z nich se představí Jágrův tým. Obrozená Philadelphia míří na led posledního šampiona – Bostonu.

Pryč jsou doby, kdy diváci ve Philadelphii na Jágra v dresu Pittsburghu a New Yorku Rangers bučeli a byl pro ně veřejným nepřítelem číslo 1. Ono se nebylo co divit, oba týmy jsou totiž přímými rivaly Philadelphie v Atlantické divizi.

Brankář Flyers: Překvapilo mě, když Jágr o půlnoci trénoval

Jakmile si Jágr poprvé přetáhl bílooranžový dres, byla nenávist zapomenuta. A když v přípravných zápasech předvedl, že i v 39 letech hokej rozhodně hrát nezapomněl, našli fanoušci nový idol.

Majitel kladenského hokejového klubu svými výkony nepřekvapil jen fanoušky. Jágr naskočil do třech utkání, ve kterých si připsal čtyři góly a dvě asistence. "Nemyslím si, že by někdo čekal, že se vrátí v takové formě. Je vzrušující, že mám šanci si s ním zahrát," pravil útočník Danny Briere, se kterým Jágr spolupracuje při přesilových hrách.

Grafika: Za svou kariéru v NHL si Jágr vydělá už přes 100 milionů dolarů

"Myslel jsem si, že už jsem viděl v hokeji všechno. Ale byl jsem hodně překvapen, když jsem spatřil Jágra, jak o půlnoci trénuje na ledě," napsal na svůj Twitter gólman Flyers Ilja Bryzgalov.

I Jágrův přístup k tréninku byl jedním z důvodů, proč s ním generální manažer Philadelphie Paul Holmgren podepsal smlouvu. Jádro týmu tvoří několik mladých hvězd, které se mohou od Jágra leccos naučit. "A to nejen na ledě, ale i mimo něj," vysvětlil Holmgren. "Přináší nám hodně zkušeností – v útoku či při přesilových hrách. V přípravě byl skvělý – ať už šlo o držení puku, či střelu," chválil i kouč Peter Laviolette.

Jedno je jisté. Jágra čeká zajímavá sezona. Fanoušci se už teď těší na zápas pod otevřeným nebem Winter Classic, při kterém se 2. ledna představí Philadelphia proti Jágrovu bývalému klubu New York Rangers. Tenhle hokejový svátek navíc doprovodí show HBO, která dá stejně jako při loňském Winter Classic nahlédnout do soukromí týmů i jednotlivých hráčů.

Česká hvězda by také mohla přepsat několik milníků a rekordů NHL. Jeden je blízko: Jágrovi chybí bod k dovršení 1600 bodů v soutěži, na které by dosáhl jako devátý v historii. Získá ho už v Bostonu?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!