Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jágr po vítězné premiéře chválil spoluhráče: Já se musím zlepšit ve všem

Sport

  11:15
CALGARY - Po dvou letech opět poznal pocit, který zažíval ve své kariéře už podeváté. Oblékl dres nového klubu a naskočil k premiéře v jeho barvách. Zpravidla zvládal legendární hokejista Jaromír Jágr takové debuty vítězně. Skvělou bilanci potvrdil i za Calgary, proti Los Angeles pomohl k výhře 4:3 po prodloužení. „Jsem rád, že jsme vyhráli,“ těšilo ho.

Jágr gratuluje brankáři Mikeu Smithovi po vítězství 4:3 nad Los Angeles. foto: AP/ČTK

Jágr naskočil ve třetí formaci vedle Sama Bennetta a Krise Versteega a už při prvním střídání se dral do šance.

Pohotovou střelou ovšem minul branku, což předznamenalo jeho mušku i po zbytek večera. Ve Staples Center nezamířil mezi tři tyče přesně ani jednou, losangelský gólman Jonathan Quick proti pětačtyřicetiletému veteránovi nemusel zasahovat.

„Necítil jsem se příliš dobře. Až se mi rozjezdí nohy, bude to jiné,“ tvrdil v rozhovoru pro Sportsnet poté, co odehrál 13 minut a byl u jedné obdržené branky.

K zápornému bodu do statistiky plus/minus přišel vlastně náhodou. Sotva skočil na led po ubráněném oslabení, rozsvítilo se za calgarským brankářem Mikem Smithem červené světlo.

Jágr seděl na trestné lavici právě místo něj, odpykával Smithův trest za nedovolené bránění.

Krátce poté co vypršela poslední sekunda z dvouminutového vyloučení, tečoval před Smithem puk Dustin Brown a otočil na 3:2.

„Vedli jsme po první třetině, ale oni mají skvělý tým, jsou silní. Bylo otázkou času, kdy na nás zatlačí, povedlo se nám skvěle zareagovat,“ popisoval Jágr narůstající tlak Los Angeles.

Se spoluhráči se mu podařilo stupňující nápor domácích zastavit a otočit nepříznivé skóre, o vítězství 4:3 rozhodl v prodloužení Sean Monahan.

Jágr byl k sobě po debutu sebekritický, naopak chválil své parťáky z třetí řady. „Oba dva jsou dobří hokejisté. Záleží na mně, abych se rozehrál a dokázal jim pomáhat.“

Jaromír Jágr v debutovém zápasu za Calgary.
Jágr ve svém prvním zápase za Calgary.

Kde vidí naganský šampion své největší rezervy? „Ve všem. Doufám, že příště budu hrát lépe,“ tvrdila nová posila Calgary, stojíce před kabinou s bílým ručníkem kolem krku.

Pro Jágra šlo o 1 712. utkání v NHL, k vyrovnání rekordu Gordieho Howea potřebuje odehrát už jen 55 zápasů.