Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Potvrzeno: Jágr zůstává v New Jersey. Finančně si polepší

Sport

  20:58
NEW YORK/PRAHA - Dvaačtyřicetiletý hokejový útočník Jaromír Jágr, nejproduktivnější Evropan v historii NHL, podepsal s vedením New Jersey Devils novou smlouvu. Podrobnosti klub nezveřejnil.

Jaromír Jágr foto: ČTK/AP

Jágr na úterním srazu reprezentace v Praze uvedl, že se na novém kontraktu domluvil už před návratem do Evropy.

Finalista ceny za oddanost

Jaromír Jágr je v NHL mezi finalisty na Bill Masterton Memorial Trophy, jež se uděluje za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji. V tříčlenné nominaci českého útočníka New Jersey doplňují Manny Malhotra z Caroliny a Dominic Moore z New Yorku Rangers. Vítěz bude vyhlášen 24. června na galavečeru v Las Vegas. Kandidáty na ocenění vybírají členové Asociace profesionálních hokejových novinářů (PHWA), kteří za každý klub NHL zvolí jednoho uchazeče. Jágr si podle nich nominaci za Devils vysloužil díky tomu, že mu oddanost hokeji umožnila hrát na vysoké úrovni ve 42 letech, kdy je většina jeho vrstevníků v hokejovém důchodu.

Podle serveru nj.com by si Jágr v příští sezoně mohl vydělat pět až šest milionů dolarů. Polepšil by si tak oproti tomuto ročníku, kdy měl základní plat dva miliony dolarů a další dva dostal jako bonus za to, že odehrál alespoň 45 utkání.

Olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný mistr světa přišel do New Jersey před rokem, a přestože s týmem nepostoupil do play off, byl v klubu spokojen. V sezoně byl nejužitečnějším hráčem Devils: ovládl statistiky v počtu asistencí (43), kanadském bodování (67), hodnocení plus/minus (+16), kraloval i v počtu vítězných gólů (6) a počtu střel (231). Dostal se také mezi finalisty Mastertonovy trofeje, jež se v NHL uděluje za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji.

V současné době se Jágr s národním týmem připravuje na závěrečný turnaj Euro Hockey Tour ve Švédsku a na mistrovství světa v Minsku. V příští sezoně bude mít šanci na další posun v historických tabulkách NHL. Se 1755 body se v pořadí produktivity dělí o šestou pozici, se 705 góly je šestý a s 1050 asistencemi osmý. Kladenský odchovanec na tuto bilanci dosáhl v základní části ve 1473 zápasech v dresech Pittsburghu, Washingtonu, New Yorku Rangers, Philadelphie, Dallasu, Bostonu a New Jersey.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!