Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jágr při domácí premiéře přihrál na gól

Sport

  7:19
PHILADELPHIA - VIDEA. Jaromír Jágr prožil ve středečním utkání NHL proti Vancouveru domácí premiéru v dresu Philadelphie a asistencí se podílel na výhře Letců 5:4. Jedním gólem, už svým druhým v sezoně, přispěl k úspěchu domácích další český útočník Jakub Voráček.

Jaromír Jágr foto: ČTK

Hokejisté Philadelphie si tak po dvou výhrách na hřištích soupeřů připsali třetí vítězství a zůstávají neporaženi. Proti Vancouveru měli od začátku gólově navrch, Jágrova formace v úvodu využila dvě přesilové hry a Flyers postupně vedli 2:0, 3:1 a 4:2.

Hostům se sice ve 44. minutě podařilo vyrovnat na 4:4, už o 59 sekund později však domácím vrátil vedení Andrej Meszároš a jednobrankový náskok Flyers uhájili až do konce. A to navzdory tomu, že po faulech Jágra, Voráčka a Chrise Prongera měli Canucks v posledních deseti minutách tři přesilové hry a svého soupeře nakonec přestříleli v poměru 40:27.

"V třetí třetině jsme soupeři nabídli celkem pět přesilových her a to je opravdu příliš. Získali tím velkou převahu," konstatoval obránce Pronger, který na ledě strávil bezmála 24 minut a jenom v oslabení odehrál skoro osm minut. "Bryz (brankář Ilja Bryzgalov) nás naštěstí podržel, předvedl několik dobrých zákroků, několik střel se nám také podařilo zablokovat. Ale když se podíváte na přesilovky Vancouveru, tak z nich jde strach. Mají sehraný tým, někteří hráči jsou spolu dokonce od narození," žertoval Pronger v narážce na dvojčata Daniela a Henrika Sediny.

Oba se v utkání trefili jednou, na úspěch to však nestačilo. "Využili jsme dvě přesilovky, což není špatné, ale pořád se v nich musíme zlepšit. Hlavně v momentě, kdy opravdu potřebujeme přesilovku využít, jako dnes v závěru, se musíme naučit dávat góly. Měli jsme mnohem víc šancí, než kolik jsme dali gólů," řekl Daniel Sedin.

Obhájce Stanley Cupu Boston potřetí prohrál

Vedle Vancouveru si porážku připsal i druhý finalista a pozdější šampion uplynulé sezony Boston, který podlehl 2:3 na ledě Caroliny. Vítězný gól Hurricanes, kteří po třech prohrách zaznamenali premiérovou výhru v sezoně, vstřelil v 54. minutě český útočník Jiří Tlustý. První asistenci v novém působišti si připsal obránce Tomáš Kaberle.

Tlustý se prosadil poté, co Boston ve vlastním obranném pásmu dvakrát zbytečně přišel o puk. Ten se nakonec dostal k českému útočníkovi, který pohotovou střelou z mezikruží překonal brankáře Tima Thomase a zvýšil na 3:1. Brad Marchand sice tři a půl minuty před koncem snížil, ale vyrovnat už se obhájcům Stanley Cupu nepodařilo.

"Od útočníků přes obránce až po brankáře jsme dnes podali velmi slušný výkon," radoval se útočník Tim Gleason, který přihrál na druhý gól Anthonymu Stewartovi. "Dobře jsme se na zápas připravili. Věděli jsme, že už nutně potřebujeme získat dva body a došli jsme si pro ně," dodal.

Bruins si naopak připsali třetí porážku ze čtyř zápasů. Trápí se především v přesilových hrách, z 18 početných výhod využili jedinou. "V přesilovkách je důležitá trpělivost, ale nesmí se to s ní přehánět. Je jasné, že přesilovky musíme zlepšit," řekl trenér Bostonu Claude Julien.

Za Columbus střílel i Radek Martínek

Do tabulky střelců se ve středu zapsal také obránce Radek Martínek z Columbusu, který prohrál s Coloradem 2:3 po samostatných nájezdech. Avalanche přitom vyrovnali na 2:2 až 41 sekund před koncem třetí třetiny, penaltový rozstřel pak vyhráli 2:1, jednou se prosadil i Milan Hejduk. Mezi neúspěšnými střelci na druhé straně byl Václav Prospal.

Autorem vyrovnávacího gólu při power play v poslední minutě třetí třetiny byl Gabriel Landeskog, dvojka letošního draftu, který zaznameal premiérovou trefu v NHL. Hlavní zásluhu na ní měl český obránce Jan Hejda, jenž vypálil od modré čáry a puk se ve skrumáži těl před brankou odrazil od Landeskoga do sítě.

"Ani jsem nevěděl, že jsem dal gól," přiznal osmnáctiletý Švéd. "Vyskočil jsem před brankou, puk mě trefil do brusle a najednou jsem viděl kluky, jak skáčou radostí. Tak jsem začal taky," popsal Landeskog.

Columbus i kvůli němu zůstává bez vítězství a se ziskem jediného bodu po čtyřech zápasech prožívá nejhorší vstup do sezony v historii klubu. Přitom když v druhé minutě třetí třetiny Martínek po Prospalově přihrávce dal gól na 2:1, vypadalo to pro domácí nadějně. Jenže ve zbytku třetí třetiny už Blue Jackets ani jednou nevystřelili na branku.

V nájezdech sice hned napoprvé uspěl Rick Nash, jenže Prospal a Jeff Carter už své nájezdy neproměnili, zatímco na druhé straně skórovali Hejduk a Matt Duchene. "Samozřejmě to není vstup do sezony, jaký bychom si představovali. Před začátkem jsme všichni byli plni nadšení a elánu. Fanoušci nám to dali najevo. Jestli chceme, aby nám za své těžce vydělané peníze pořádně fandili, musíme začít vyhrávat," podotkl řekl Carter.

Výsledky NHL

Columbus - Colorado 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0) Branky: 23. Nash, 42. MARTÍNEK (PROSPAL) - 14. Galiardi, 60. Landeskog (Hejda), rozh. nájezd Duchene. Střely na branku: 33:32. Diváci: 8 986.

Carolina - Boston 3:2 (0:0, 1:0, 2:2)
Branky: 21. Pitkänen (T. KABERLE), 44. Stewart, 54. TLUSTÝ - 45. Seguin, 57. Marchand. Střely na branku: 34:28. Diváci: 16 483.

Philadelphia - Vancouver 5:4 (3:1, 1:2, 1:1)
Branky: 8. Giroux, 13. Pronger (JÁGR), 18. Van Riemsdyk, 29. VORÁČEK, 45. Meszároš - 17. Samuelsson, 27. H. Sedin, 36. Higgins, 44. D. Sedin. Střely na branku: 27:40. Diváci: 19 632.

Autoři: ,