130 let

Jaromír Jágr (vpravo) v souboji s Jevgenijem Malkinem. | foto: ČTK/AP

Když někoho chcete zranit, způsob si najdete, řekl Jágr o tvrdém faulu

Sport
  •   12:44
NEWARK/PRAHA - Stále nemá nejlepší náladu, ale zdravotně snad bude v pořádku. Český hokejista Jaromír Jágr hrající v NHL za New Jersey Devils se vzpamatovává z tvrdého zákroku pittsburského obránce Roberta Bortuzza. Od minulého úterý vynechal Jágr jedno utkání. O víkendu se k incidentu 42letý veterán vyjádřil.

Když před týdnem po Bortuzzově hitu odstoupil ze zápasu na začátku druhé třetiny, panovaly o zdraví slavného Čecha velké obavy. Čtvrteční duel v Torontu však Jágr podle oficiálních zpráv neabsolvoval kvůli chřipce, v sobotu už v domácím utkání proti Washingtonu v sestavě byl.

I když před zápasem se s novináři moc bavit nechtěl. „Až budu vědět, jestli nastoupím, dozvíte se to,“ odpověděl na dotaz reportéra webu northjersey.com. Pak se však trochu rozpovídal.

Jágr a Tlustý patřili ke hvězdám zápasů, Hemský dal první gól.
Jaromír Jágr (68) soupeří o puk s Jordanem Eberle (14) z Edmonton Oilers.
Jaromír Jagr (68) bojuje o puk proti hráčům Winnipeg Jets Markovi Scheifele...
Jaromír Jágr v dresu Pittsburghu.

Zdravotní problémy, kvůli nimž poprvé chyběl v sestavě svého týmu, způsobila kombinace ataku pittsburského beka a začínající chřipka. „Po takovém hitu máte ztuhlý krk, z toho vás bolí hlava,“ řekl český útočník.

Jágr má ze souboje šrám pod okem a v puse. Už se cítí lépe, ale ještě to není ideální. To zopakoval také po porážce 1:4 s Capitals. „Ale nechci se na to vymlouvat, všichni musíme hrát lépe,“ podotkl k ne úplně zdárnému období New Jersey.

zdroj: www.youtube.com

Mluvil hodně potichu, vypadal rozmrzele. „Díky bohu, že nemám otřes mozku,“ zaklepal Jágr na dřevěný stůl při povídání o zážitku z úterního zápasu proti Penguins. „Vidíme spoustu hitů a nejsou ani tak tvrdé, jako byl tenhle, a hráče to vyřadí na zbytek roku.“

Podle nejproduktivnějšího Evropana v dějinách zámořské soutěže se hokej změnil, ubylo hákování a držení, ovšem hráči jsou silnější a rychlejší, proto dochází k otřesům mozku. Vedení NHL vyhlásilo, že chce proti takovým zákrokům bojovat, což Jágr vítá. „Na takový zákrok by se taky měli podívat,“ myslí si.

‚Já mám metrák, jak by dopadl někdo menší?’

„Řeknu vám jednu věc, když chcete někoho zranit, vždycky si najdete způsob. Nejhorší je, když do souboje přijede třetí hráč, protože se soustředíte na souboj jeden na jednoho a toho třetího hráče ani nevidíte. Nemůžete se bránit,“ vysvětlil Jágr.

„On dostal dva zápasy. Ale nezapomeňte, že já jsem docela velký. Mám přes sto kilo. Ale kdyby tam byl menší hráč, Bortuzzo dostane dva zápasy a ten postižený kluk si nemusí zahrát nikdy.“

Jágr se však nechtěl obhajovat, aby nevypadal ublíženě. Ani se konkrétněji nevyjadřoval k Bortuzzově zpětné suspendaci na dva zápasy. „Není to o mě a o tom klukovi. Na mně nezáleží, já mám svůj věk, možná nebudu hrát dlouho. Ale co kdyby se to stalo někomu mladšímu, kdo tvoří hru?“

Autor: