130 let
Česko - Rusko (Voráček, Jágr a Frolík slaví bronz).

Česko - Rusko (Voráček, Jágr a Frolík slaví bronz). | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Jágr řeší Kladno a dumá o NHL i Rusku

Sport
  •   8:00
PRAHA - Jisté je v těchto hodinách jediné. Jaromír Jágr poté, co se doma náležitě prospal z vyčerpávajícího světového šampionátu, na kladenský úřad práce rozhodně nezamíří… Nabídek k práci se totiž k tomuhle hokejovému romantikovi hrne celkem slušný počet. Lasem točí zejména ruské kluby z KHL, ale také některé z NHL.

Nedá se však očekávat, že hvězdný útočník, jehož hra na mistrovství světa místy až uchvátila, bude s rozhodnutím spěchat. Dnes nejprve začne řešit budoucnost kladenského klubu a pak začne vážně dumat o své budoucnosti. "Skutečně nevím, kam kluk zamíří," povídal včera jeho otec Jaromír Jágr. "I já jsem slyšel cosi o Pittsburghu, Montrealu a dalších klubech, ale on už mě stejně neposlouchá." (směje se)

Čtěte o českých hokejistech v KHL

Jágrův agent pro KHL Jaroslav Zídek se přiklání spíše k pokračování mise v Rusku: "O zájmu z NHL nic nevím. Jednáme s Petrohradem, Ufou, Kazaní a Omskem. Všechny čtyři týmy patří v KHL k těm top, a mají navíc výborné finanční zabezpečení."

Nejreálněji se zatím zřejmě jeví Jágrova cesta do města nad Něvou. Petrohrad se považuje za nejbohatší hokejový klub v Evropě, a co víc – ruble do něj pumpuje plynárenský gigant Gazprom. Proslýchá se navíc, že by snad právě Gazprom mohl ekonomicky tonoucímu Kladnu i trochu píchnout. "To by Jaromír musel hrát doopravdy hodně dobře, aby se nad námi smilovali," bavil se dál Jágr starší.

Ach, ten Pittsburgh…
Hráč s číslem 68 ale ještě v Bratislavě při rozhovoru s americkými a kanadskými žurnalisty svůj návrat do NHL rozhodně neškrtal. "Bylo by určitě zajímavé vrátit se do NHL. Třeba do Pittsburghu, kde jsem hrál spoustu let, a Mario Lemieux klub vlastní… Bylo by skvělé zahrát si s takovými centry, jako jsou Sidney (Crosby) anebo Jevgenij (Malkin).Vedle nich by to pro mě bylo snadnější, protože už nejsem zrovna mladý…"

Jágr nevyloučil ani Rangers. Třeba i proto, že New York mu učaroval. Anebo Montreal kvůli báječným fandům. Příznivci Canadiens mimochodem na internetu už ve velkém sní o úchvatném sladění útoku Jágr- -Plekanec-Cammalleri.

"Na papíře tahle lajna vypadá i typově opravdu velice zajímavě," pochvaloval si pro LN centr Jágrova útoku z Bratislavy Tomáš Plekanec. "Jenže tohle je hrozně moc daleko, teď o tom nemá cenu spekulovat. Každopádně si Jardu v NHL umím představit. Dokonce si myslím, že by mu styl hry v zámoří seděl."

Jágrův kamarád, ale také bývalý spoluhráč či později trenér z reprezentace Vladimír Růžička sází spíše na Rusko: "Jarda má sice k Pittsburghu velký vztah, s Plekancem by mu to taky klapalo, ale jak ho znám, myslím, že se rozhodne pro Rusko."

Autor: Václav Cibula