130 let
Česko - Norsko (zklamaný Jágr).

Česko - Norsko (zklamaný Jágr). | foto: ČTK

Jágr se omlouvá: Nechtěl jsem nikoho urazit. Hráče z NHL potřebujeme

Sport
  •   15:54
MANNHEIM - Jen pár hodin před zápasem se Švédskem oslovil Jaromír Jágr sám novináře. Důvod? Jeho výroky po porážce od Norska, v nichž kritizoval hráče, kteří odmítli jet na mistrovství světa. Ostré vyjádření vyvolalo řadu reakcí. "Nikoho jsem tím ale nechtěl naštvat," uvedl Jágr.

Čekal jste takové reakce, nebo vám hned došlo, že nastane takový poprask?
Z toho důvodu jsem to neříkal. Možná všechno zlé je k něčemu dobré. Bylo to spíš brané tak, že v současnosti hráče z NHL potřebujeme. Mají stále takovou kvalitu, že nám pomůžou. Na druhou stranu chápu, že pokud dřív došlo k nějakým neshodám, tak je teď chci poprosit, aby všechny tyhle věci dali stranou, aby se na to vys....., protože teď to není víceméně důležité.

Kontroverzní výrok Jaromíra Jágra.. Ti, co se omluvili, by měli líbat Reichelovi a spol. zadky - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Jágr svým výrokem spustil lavinu. Vrbata se brání: Stojím si za svým - VÍCE ČTĚTE ZDE!

TIME OUT LN: Za omluvenky může také hokejový svaz - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Mluvil jste o svých výrocích s trenérem Růžičkou a vedením reprezentace?
Vůbec s nikým jsem o tom nemluvil. Řekl jsem věc, kterou jsem v tu chvíli tak cítil. Nemyslím si, že jsem řekl něco špatně, ale možná to celé vyšlo tak, že jsem některé hráče mohl naštvat.

Jágr a Voráček na tréninku reprezentace

Přišel čas změnit současné poměry?
I když jsme v určité krizi, může to být ještě horší, protože na hokej nezbudou vůbec žádné peníze.

Myslíte, že současná situace může tým na mistrovství vyhecovat?
O tom nikdo nemluví, já naše kluky nekritizuju. Když budou nejlepší hráči na mistrovství jezdit, bude mít tým daleko vyšší úroveň a každý hráč si potom může říct: Dostal jsem se na mistrovství a to znamená, že jsem mezi pětadvaceti nejlepšími hráči, což je výborné. Dnes něco takového říct nemůžeme.

Český trénink před Švédskem (Jaromír Jágr).

Jenže před dvěma lety na MS měl český tým na soupisce 16 hráčů z NHL, na letošní olympiádě to bylo podobné a přesto nepřišlo vítězství nad žádným ze silných soupeřů. Není problém někde jinde?
Jasně, ale pořád jsme ještě neprohráli s Nory a pořád jsme se alespoň dostali mezi posledních osm, což nemusí být v budoucích letech stoprocentní. I když pojedou ti nejlepší, tak to nezaručí úspěch, protože hokej se hodně vyrovnal.

Pomohlo by, aby se někdo jako Robert Reichel třeba stal manažerem a komunikoval se zámořskými hráči třeba jako Peter Bondra na Slovensku?
Sport už není jen sport, ale jde i o byznys a peníze. Pokud se budou vracet hráči, kteří dřív hráli, určitě to pomůže: pokud do toho půjdou srdcem a s čistým svědomím.

Česko - Norsko (Jágr v akci).

Mohl by k zlepšení přispět také Slavomír Lener jako nový šéftrenér hokejového svazu?
Určitě tomu pomůže. Ale záleží také na klubech, tam musí být kvalitní trenéři, aby rozvíjeli talenty. I na úkor ostatních musíš takového hráče víc vytěžovat.

Láká vás za současného stavu start třeba i na příštím MS?
Tady přece nejde o to, jestli mě to láká nebo ne. Myslím si, že by mělo jet 25 nejlepších hráčů z České republiky, kteří budou k dispozici.

Autoři: Vítězslav Čermák, Tomáš Vrábel