Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jágr začal přípravu na NHL. Už nebudu rychlý, smál se

Sport

  15:39
KLADNO - Hokejový útočník Jaromír Jágr stráví zbytek léta uprostřed dění v kladenském klubu, který od loňska vlastní. Stejně se připravoval loni při svém comebacku do NHL po třech letech strávených v Omsku, nyní zvolil stejný program i po přestupu do Dallasu. S týmem Kladna dnes zahájil přípravu na ledě a věnuje se také své pozici šéfa Rytířů.

Jaromír Jágr se připravuje na Kladně na sezonu v NHL, kterou odehraje v dresu Dallasu. foto: ČTK

Mezitím se chystá odjet jen nakrátko a zavítá na tři dny jako divák na olympijské hry do Londýna. "Pojedu se podívat na tenis a na basketbal," řekl novinářům Jágr.

Stěhování z Filadelfie do Dallasu nechá až těsně před startem soutěže. Všechno se bude odvíjet od nové kolektivní smlouvy v zámořské soutěži, protože hrozí výluka. "Musím chvíli počkat. Buď musím vzít věci sem, nebo když nebude výluka, tak pojedu do Filadelfie a pak do Dallasu."

Přestože mu tým Flyers během ročního působení přilnul k srdci, byl jeho nejkratším působištěm v kariéře a nakonec se po Pittsburghu, Washingtonu, New Yorku Rangers a Philadelphii vydá do páté organizace NHL. S několika ještě nedávnými spoluhráči Claudem Girouxem, Maxem Talbotem či Scottem Hartnellem zůstal v minulých dnech v kontaktu.

Popularita na ledě nerozhoduje

"Psali jsme si, s některými jsem mluvil. Je to byznys, všichni to víme. Byl jsem volný hráč a měl šanci si vybrat mužstvo. Philadelphia dělala všechno, aby zlepšila mužstvo. Má ho kvalitní, a jestli ještě podepíší Webera..." doplnil Jágr.

Jeho loňské 'námluvy' s bývalým působištěm Pittsburghem a podpis smlouvy s rivalem Philadelphií vzbudily u fanoušků rozruch a u příznivců Penguins negativní reakce. Letos je přechod do Dallasu klidný. "Jestli jsou pozitivní nebo negativní reakce, to neovlivním a hlavně to nic neřeší. Nejdůležitější jsou ty po sezoně. K čemu by byly ty pozitivní a já byl hrozný? Když jsou negativní, zase můžu mile překvapit. To je ale všechno o popularitě a já se naučil, že to na ledě nerozhoduje," doplnil čtyřicetiletý Jágr.

Chystá se opět jako loni s Kladnem na led, ale po roce v NHL měl v plánu některé změny v tréninku. "Zjistil jsem, že už nebudu rychlý, ale spíš na ledě chodím. Tak jsem kontaktoval chodce Pribilince a dělal s ním letní přípravu. Chodím rychleji než dřív a každý den jsem cvičil s Jirkou Paroubkem podle Aha!, ale moc dobře jsem se necítil, tak to zase musím změnit," smál se Jágr.

Jaromír Jágr se připravuje na Kladně na sezonu v NHL, kterou odehraje v dresu Dallasu.

Vážněji dodal, že má ještě dva měsíce na to, aby ideální přípravu doladil. "Trénink během letní pauzy je sice důležitý, ale důležitější je během sezony i v tom zápasovém tempu," navázal Jágr, který po návratu do slavné soutěže upoutal nejen výkonností, ale právě i přístupem k tvrdé přípravě. Tím motivoval i spoluhráče z Flyers.

Podobnou roli předvedl také v přípravě Kladna loni a klub pod jeho 'vládou' v uplynulé sezoně opustil boj o udržení z minulých let a dostal se do předkola play off. "Sezona byla dobrá a je důležité to nějakým způsobem zopakovat. Aspoň tak, jako minulý rok - udělat play off a tam zkusit něco navíc," poznamenal Jágr.

Klub pod jeho vedením pracuje ale i na zkvalitnění mládeže. "Je tam teď investováno daleko více peněz, než bylo dřív. Hned jak jsme klub přebírali, tak byl náš cíl zapracovat na mládeži a nějakým způsobem to pozvednout. Chceme se snažit přiblížit výsledkům, kdy jsme byli před sedmi osmi lety jedni z nejlepších. Je to ale těžké. Musíme mít kvalitní trenéry a výběr hráčů," dodal Jágr.

Autoři: ,