Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jágr se vrací domů. V Calgary totiž bydlí jeho osobní fanklub Travelling Jagrs

Sport

  17:15
calgary - Partičce fanoušků z provincie Alberta splnil Jaromír Jágr na sklonku kariéry v NHL sen. „Travelling Jagrs“, kteří ho v minulosti provázeli napříč Severní Amerikou při několika zápasech NHL, budou mít v nadcházející sezoně možnost vídat svůj idol doma.

Fanoušci Jaromíra Jágra v dresech jeho bývalých klubů zvaní Travelling Jagrs. foto: Reuters

Jágr se vrací do NHL. V Calgary podepsal roční smlouvu na milion dolarů

Právě v Albertě totiž sídlí klub Calgary Flames, nové Jágrovo působiště.

„Travelling Jagrs“, tedy „Cestující Jágrové“ jsou fanoušci, kteří dovedli recesi k dokonalosti. 

Každý z nich má vždy při výletu za zápasem, v němž nastoupí český velikán, na hlavě mocnou paruku, jež připomíná Jágrův účes při jeho vstupu do NHL, a na sobě pak jeden z dresů, které dvojnásobný vítěz Stanley Cupu v kariéře oblékl. 

Jaromír Jágr.
Největší hvězdou rozlučky byl Jaromír Jágr.

Být členem vybraného klubu je ctí a není snadné se mezi vyvolené dostat.

Sám Jágr o svých věrných přívržencích velmi dobře ví, několikrát se s nimi i fotil. 

S jeho smyslem pro humor lze očekávat, že na setkání dojde brzy také v Calgary. „Počítám, že už jsou nažhavení, až tam budu,“ řekl smějící se Jágr v pondělním rozhovoru.

Když jednomu ze spoluzakladatelů vybrané společnosti Chrisi Richterovi narušovaly pracovní schůzku další a další příchozí zprávy na telefon, trošku se obával, co znamenají. Jágrův příchod je však pohromou jen tak na oko.

„Co teď budeme dělat? Budou z nás teď Non-Travelling Jagrs (Necestující Jágrové)? Vyvstává nám kvůli tomu spousta otázek,“ prohlásil Richter se smíchem pro list Calgary Herald.

Na Laver Cup se přišel podívat i Jaromír Jágr se svou přítelkyní.

A hned nastínil, že jde o otázky skutečně zásadní. 

„Kdo teď bude moct nosit dres Flames s jeho číslem? My přece nikdy nefandíme svému domácímu týmu ani mužstvu, za které Jágr hraje. My fandíme pouze a výhradně jemu samotnému,“ připomněl Richter jedno z pravidel „Bible cestujících Jágrů“.

„Před lety jsme museli jednoho kluka vyloučit za takové porušení pravidel. A bude to sakra těžké dodržovat, neboť někteří z nás patří mezi fanoušky Flames. Jak tohle máme zvládnout a mít pod kontrolou? Budeme si na to muset vážně sednout,“ uvedl Richter.

Členové party, kteří pochází z Calgary, Airdrie a Edmontonu, se však ve skutečnosti nemohou dočkat, až opráší paruky a opět uvidí svůj idol v akci. 

„Každý teď říká, že Travelling Jagrs už nebudou cestovat, když podepsal smlouvu tady - ale my pořád cestujeme,“ ujistil jiný člen Trevor Freeman.

Jaromír Jágr trénuje v dresu Rytířů Kladno.

„Myslím, že spoustu lidí ještě překvapí. Mít tu za maximálně dva miliony dolarů hráče, který je žijící legendou, minulou sezonu dal 16 gólů a měl 46 bodů, je něco neuvěřitelného. Jsme jen šokovaní, že to nepřišlo dříve,“ připomněl Freeman Jágrovu smlouvu na milion dolarů s bonusy do výše dalšího milionu.

Tématem mezi fanoušky se stalo rázem také to, zda by Jágr nemohl dostat prostor v elitním útoku s mimořádnými talenty Johnnym Gaudreauem a Seanem Monahanem. 

„Možná nezačne rovnou s nimi, ale já si myslím, že bude těžké ho držet mimo první lajnu. Myslím, že v Calgary bude velmi efektivním hráčem. Bude to pro nás všechny úžasná příležitost ho vidět tak často v akci,“ dodal Freeman.

Autor: