Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jágr se vrací na místo činu

Sport

  15:07
NEW YORK - Českou hvězdu hokejové NHL Jaromíra Jágra čeká ve čtvrtfinále play off zámořské soutěže návrat do důvěrně známých míst. New York Rangers se utkají s Pittsburghem, v jehož dresu prožil šestatřicetiletý útočník nejlepší roky kariéry a získal s Penguins dva Stanley Cupy.

Jaromír Jágr se vrací na známá místa. foto: ČTK

Český útočník se však v roce 2001 nerozešel s "Tučňáky" v nejlepším, a proto ho nečeká přátelské přivítání. Atmosféru navíc přiostřil vyjádřením na adresu mladých hvězd Pittsburghu Sidneyho Crosbyho a Jevgenije Malkina, kteří se podle něj nemohou rovnat někdejší ikoně klubu Mariu Lemieuxovi.

Uvozovky dolníNerad hraju proti svému bývalému týmu. Není to lehké, protože bučení a negativní energie vám bere spoustu sil.Uvozovky horní Na druhou stranu, v naší zemi, když na tebe bučí, tak je to dobré. Špatné to je, až když na tebe pískají. J. Jágr

Na druhého hráče historických tabulek Pittsburghu, kde Jágr zaostává pouze za legendárním Lemieuxem, nečeká v Melon Areně přátelské prostředí a nositel slavného čísla 68 to moc dobře ví. "Bučení asi bude ještě horší než v základní části, ale pro mě to už nebude takový rozdíl," řekl.

České hvězdy se zastal krajan v týmu Penguins Petr Sýkora, který v minulosti za Rangers hrál a v Pittsburghu bydlí v Jágrově domě. "Nechápu, proč na něj fanoušci v Pittsburghu bučí. Vždyť týmu vyhrál dva poháry a několikrát kanadské bodování," řekl. "Jags má však tolik odehráno, že ho něco takového nerozhodí," dodal. Podobný názor má i současný Jágrův spoluhráč Brendan Shanahan. "Čím jste lepší, tím víc na vás bučí. Je vidět, že Jaromír je skvělý hráč," prohlásil.

Číslo 68 u Tučňáků
Jaromír Jágr v dresu Penguins odehrál 806 zápasů a připsal si 439 gólů a 640 přihrávek.

Jágr si také fanoušky Penguins příliš nenaklonil prohlášením o mladých hvězdách Pittsburghu Crosbym a Malkinovi. Český útočník řekl, že oba hokejisté mají hodně daleko do velikosti Lemieuxe. "Při vší úctě ke Crosbymu s Malkinem, nemyslím si, že by jeden z nich byl nový Mario. Mezera mezi nejlepšími a nejhoršími hráči už není tak velká propast jako kdysi. Lemieux byl schopný získat 20 bodů v jedné sérii play off a tohle nikdo tady z těch dětí nedokáže," citovala Jágra agentura AP. "Možná se ale pletu. Jestli to tak je, pak se samozřejmě omluvím," dodal na adresu kapitána Penguins, který loni vyhrál kanadské bodování NHL, a Malkina, jenže letos skončil v soutěži produktivity druhý.

Jágr však uznal, že jednadvacetiletý Malkin je možná lepší hokejista, než byl český útočník v jeho letech. "Když jsem hrál v Pittsburghu, tak na mě tolik odpovědnosti neleželo jako na něm. Lepším hráčem jsem se stal až ve chvíli, kdy na mně začal stát tým. Pravděpodobně je lepší hráč, než jsem byl já," dodal.

Série mezi Penguins a Rangers začne v pátek v Pittsburghu a vedle Jágra se Sýkorou do ní mohou v dresu klubu z New Yorku zasáhnout další čtyři Češi - Martin Straka, Marek Malík, Petr Průcha a Michal Rozsíval.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!