Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Jágr si dělal, co chtěl, a diktoval si podmínky. Měl jsem odstoupit, lituje po ostudě na SP Bukač

Sport

  6:00
PRAHA - V roce 1996 dovedl české hokejisty k prvnímu titulu mistrů světa v samostatné historii a Češi proto byli na Světovém poháru o tři měsíce později jedním z favoritů turnaje. Na něm však zcela vyhořeli, když ve třech zápasech měli celkové skóre 4:17. Tehdejší trenér Luděk Bukač s odstupem času přiznává, že největším problémem byl fakt, že si největší hvězdy Jaromír Jágr a Petr Nedvěd diktovali své podmínky a naprosto rozbili chemii týmu.

Luděk Bukač foto:  Michal Šula, MAFRA

Hokejové mistrovství světa se vrací do Česka. Mělo by jej pořádat v roce 2024

„Jágr například chtěl, aby hrál jen jeden přípravný zápas. Že do Švédska na generálku necelý týden před startem turnaje určitě nepojede. Později tvrdil, že prý měl angínu,“ uvedl Bukač v nově vydané knize Moje hokejové století, jejíž úryvek vyšel na serveru bezfrazi.cz.

„Ani Nedvěd do Švédska jet nechtěl. Nebyl si jistý, asi ho bolelo tříslo...“ doplnil uštěpačně.

Nyní třiaosmdesátiletý kouč si uvědomil, že udělal chybu, když Jágrovi a Nedvědovi ustupoval, což vadilo dalším hráčům v týmu.

Jaromír Jágr

„Martin (Ručinský) mi do očí řekl, že tohle není férové. Dal jsem mu za pravdu, cítil jsem to stejně,“ přiznal.

Češi postupně prohráli 3:7 ve Finsku, 0:3 ve Sportovní hale v Praze se Švédskem a vše završili debaklem 1:7 v Německu, po němž čeští fanoušci zaházeli led odpadky.

„V Helsinkách jsme na úvod turnaje dostávali nakládačku od Finů a já v průběhu hry mimoděk zabrousil pohledem vedle střídačky. Stáli tam Patera s Procházkou a Vejvodou. Kluci, kteří si nezasloužili zůstat stat mim mimo sestavu,“ poukázal na tehdejší sehrané trio, které se do sestavy nevešlo.

Přiznal, že ani tradiční motivátor a kapitán Robert Reichel s týmem samých hvězd nic nesvedl.

Zlatí hoši. Vladimír Růžička (vlevo) a Dominik Hašek při návratu z turnaje v...
PO PŘÍLETU Z NAGANA. František Kučera (zády) se spoluhráči ze zlatého Turnaje...

„On sám (Reichel) nesmírně chtěl i tady, ale zaujetí pro věc u všech v týmu bylo úplně jiné. Jeho přístup, jímž nás dotáhl ke zlatu na šampionátu, se tady míjel účinkem,“ dodal Bukač.

Nejvíce ho ale mrzelo, že v týmu nebyl Dominik Hašek, podle nějž právě jeho jméno rozhodlo o tom, že Češi o dva roky později vyhráli olympiádu v Naganu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!