Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jágr si připsal dva body a je 8. v produktivitě

Sport

  10:31aktualizováno  13:44
NEW YORK - Útočníci Jaromír Jágr a Jakub Voráček podpořili v sobotním utkání NHL ofenzivní smršť Philadelphie, která doma rozdrtila hokejisty Columbusu 9:2. Jágr si připsal gól a asistenci a s 15 kanadskými body ze 14 zápasů už je nejproduktivnějším českým hráčem v soutěži. Voráček zaznamenal ještě o přihrávku více a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. V dresu poražených jednou asistoval Václav Prospal.

Jaromír Jágr (vpravo) v dresu Philadelphie foto: ČTK

Flyers o své výhře rozhodli už v první třetině, v níž pětkrát skórovali a pod čtyři branky se podepsali čeští hráči. Jágr dal druhý gól týmu, když si v přesilové hře srazili hosté jeho nahození z rohu kluziště do vlastní sítě. Při čtvrté trefě Flyers vybojoval za brankou kotouč, který následně předložil skórujícímu Claudu Girouxovi.

Voráček, jenž přišel do týmu v červnu právě z Columbusu, nejdříve asistoval u třetí branky. Poslal puk ideálně do jízdy Maximu Talbotovi, jenž se prosadil bekhendovou kličkou. Skóre první třetiny pak Voráček uzavřel šikovnou tečí.

Kladenský odchovanec si ještě připsal asistenci u poslední branky týmu a po zápase měl úsměv od ucha k uchu. V Columbusu byl totiž trenérem Scottem Arnielem po loňské sezoně kritizován za špatnou kondici, takže měl proti bývalému zaměstnavateli mimořádnou motivaci.

"Nesouhlasil jsem s tím, co řekl, a upřímně řečeno, naštvalo mě to. Vždyť jsem ještě jel na mistrovství světa a na celém turnaji jsem se cítil výborně. A přitom se hrálo na konci května. Byla to loni dlouhá sezona, ale fyzicky jsem se cítil výborně. Když se vám nedaří, neznamená to hned, že jste z formy," řekl Voráček s tím, že chtěl dokázat, že udělalo vedení Columbusu jeho výměnou chybu.

Po dlouhé době prosazení Voráčka

A v zápase to tak vypadalo, neboť Philadelphia získala za Jeffa Cartera vedle Voráčka ještě první volbu v prvním kole draftu. Z něho si Flyers vybrali Seana Couturiera, který v zápase vstřelil dvě branky. Jako jediný, o zbylé trefy se postaralo sedm různých střelců. Mezi nimi byl i Voráček, který se gólově prosadil po deseti zápasech.

Produktivita

1. Kessel (Toronto) 14 21 (10+11)
2. C. Giroux (Philadelphia) 14 19 (9+10)
3. Bäckström (Washington) 12 18 (5+13)
...
8. Jágr (Philadelphia) 14 15 (6+9)
14. M. Michálek (Ottawa) 15 14 (9+5)
36. Vrbata (Phoenix) 13 12 (5+7)
40. Plekanec (Montreal) 13 12 (4+8)
41. Eliáš (New Jersey) 12 11 (6+5)

"Byla to nepříjemná série, jsem šťastný, že jsem zase skóroval. Hlavně jsem ale rád, že jsme vyhráli. Odehráli jsme solidní zápas. A i když bylo těžké hrát proti kamarádům, tak jsem si zápas jsem si užil. Jsem nadšený," uvedl Voráček.

Debakl utrpěli i hokejisté Toronta, kteří doma podlehli Bostonu 0:7. K výhře obhájců Stanley Cupu přispěl český útočník gólem a dvěma asistencemi David Krejčí. Hrdinou zápasu byl ale Tyler Seguin, který vstřelil svůj první hattrick v soutěži. Dva góly dal po spolupráci s Krejčím i Milan Lucic a brankář Tim Thomas, který kryl 25 střel soupeře, si připsal první čisté konto sezony.

"Přitom když jsem vyrůstal, byl jsem fanouškem Maple Leafs. Takže dosáhnout hattricku proti nim je něco navíc," uvedl Seguin, který v zápase zastínil torontského Phila Kessela, lídra produktivity letošního ročníku. Ten letos i podruhé vyšel v zápase proti Bostonu, odkud do kanadského klubu přišel, naprázdno. "Odehráli výborný zápas, jasně nás přehráli," uznal Kessel.

ČTĚTE VÍCE:

Český útočník Tomáš Plekanec zaznamenal tři asistence, s Montrealem ale prohrál na ledě New York Rangers 3:5. Hostům se nepovedla první třetina, ve které třikrát inkasovali a v dalším průběhu utkání se jen dvakrát dostali na rozdíl jediné branky.

Neuspěli ani oba čeští brankáři. Tomáš Vokoun bral porážku Washingtonu 3:5 na ledě New York Islanders na sebe. "Nedá se vyhrát, když brankář pustí tři laciné góly. Přitom na začátku zápasu jsem se cítil dobře, ale při prvním jsem byl až moc uvolněný, při druhém hráč trefil přesně mezírku mezi mými betony. A před čtvrtým gólem jsem měl pokrýt puk nebo odrazit střelu do rohu. A to jsem neudělal, dnes jsem to týmu pokazil," uvedl Vokoun, který dostal čtyři branky. Poslední gól vstřelili domácí při power play. Druhý český gólman Ondřej Pavelec zase podlehl s Winnipegem 2:3 v New Jersey.

Havlát se trefil poprvé za Sharks

Jednou ho překonal i Patrik Eliáš. První branku za San Jose vstřelil Martin Havlát. Útočník, který před sezonou přišel z Minnesoty, se prosadil v přesilové hře, kdy si počínal důrazně před brankou a doklepl do otevřené branky odražený kotouč. Jeho zásah znamenal vedení 2:1, ale nakonec Sharks doma prohráli s Nashvillem 3:4 v prodloužení. "Jsem rád, že jsem skóroval, ale bohužel to nestačilo k vítězství. Raději bych nedal gól a vyhrál zápas," uvedl Havlát."Dvoubrankový náskok bychom neměli ztrácet," dodal.

Trefa Milana Michálka stačila Ottawě pouze k bodu za prohru 2:3 po samostatných nájezdech s Buffalem. Šestadvacetiletý útočník, který v předchozích třech zápasech nebodoval a v čele produktivity českých hráčů ho vystřídal Jágr, proměnil i první nájezd týmu v rozstřelu. Ale hosté kontrovali, o jejich výhře nakonec rozhodl v šesté sérii Derek Roy.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!