Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Jágr účast na MS nevyloučil. Ostatní hráči z NHL se omluvili

Sport

  12:00aktualizováno  15:41
PRAHA - Naděje na další zámořské posily pro mistrovství světa v Rusku slábne. Poslední, kdo se omluvil, je brankář Michal Neuvirth, a tak z osmi českých hráčů, kteří vypadli v 1. kole Stanley Cupu zbývá jen slavný útočník Jaromír Jágr, který se jako jediný ještě neozval.

Jaromír Jágr (68) s Jonathanem Huberdeauem (11). foto: AP

Neuvirth podle zámořských zdrojů vynechal závěr základní části kvůli zranění kolena. „Michal neprošel zdravotní prohlídkou v klubu,“ řekl gólmanův agent Patrik Štefan. „Bohužel není stoprocentně zdravý. V play-off sice chytal, ale tam běžně nastupují hráči se sebezapřením, skoro za všech okolností.“

Už dříve informoval o své neúčasti na světovém šampionátu obránce Radko Gudas z Philadelphie, který v klubu neprošel zdravotní prohlídkou.

„Poslední měsíc jsem hrál se zraněným zápěstím a v posledních zápasech jsem hrál s opichy, abych necítil bolest,“ napsal Gudas . „Přes léto se dám zdravotně do pořádku, abych mohl odvést dobrý výkon v dresu českého hokejového týmu na Světovém poháru. Bude to pro mne čest,“ uvedl kladenský rodák, kterému v NHL končí tříletá smlouva.

Od Flyers nedostal ze zdravotních důvodů souhlas ani útočník Jakub Voráček.

Jágr nekončí. ‚Příští rok budu líp připravený,‘ slíbil po vyřazení z play off

V play- off NHL dohrály rovněž Florida s trojicí Jaromír Jágr, Jiří Hudler a Jakub Kindl a Chicago, za které hrají Tomáš Fleischmann s Michalem Rozsívalem.

Reprezentační kouč Vladimír Vůjtek v úterý uvedl, že se s možnými dalšími posilami z NHL zatím nepovedlo zástupcům národního týmu spojit.

O den později už měli Vůjtek a spol. negativní reakci od všech kromě gólmana Neuvirtha a 44letého útočníka Jágra.

Ale také jejich start na vrcholném turnaji v Moskvě se zdá nepravděpodobný. Neuvrith sice při vyklízení skříněk ve Philadelphii v rozhovoru se zámořskými novináři svůj případný debut v seniorské reprezentaci nevyloučil, ale čekal na výsledky lékařské prohlídky. Vzhledem k tomu, že 28letý gólman laboroval na konci základní části se zraněním, zřejmě propustku nedostane.

A Jágr? „My ho nikam netlačíme, ale hráče s takovou formou a výkonností je slušnost oslovit,“ řekl generální manažer Slavomír Lener ve Znojmě, kde se české mužstvo připravuje na přípravné zápasy se Švédskem.

Marek Židlický (28) a Jonathan Huberdeau (11) .
Calvin de Haan (44) a Jaromír Jágr (68).

Ano, nabídka Jágrovi je především slušnost. Vždyť jako nejstarší hráč NHL dokázal být v této sezoně lídrem bodování v týmu Panthers, legendární „68“ nepřekonal ani nikdo z Čechů. Byť se mu ve vyřazovacích bojích opět nepovedlo dát gól, patřil by pochopitelně mezi největší hvězdy Vůjtkova výběru.

Jágr sice řekl reprezentaci už několikrát NE, končil vlastně už v 90. letech, třeba po olympijském zlatu v Naganu 1998.

Vždy se nechal přemluvit, naposledy před domácím MS ho zlákal i otec, který chtěl syna vidět na ledě.

Jágr získal cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje, ale pak znovu zopakoval, že ho v českém dresu tíží tlak všech okolo - spoluhráčů, fanoušků, médií...

Na druhou stranu letos pořádají světový šampionátu Rusové, kteří Jágra milují. Českému hokejistovi je zase blízké tamní náboženství. Když hrával v Omsku, byl spokojený.

Odpověď od zmíněných dvou hráčů (či jejich agentů) se čeká ve středu večer.

Momentálně má Vůjtek v kádru čtyři hráče ze zámořské ligy - obránce Michala Jordána (Carolina) a útočníky Tomáše Plekance, Jiřího Sekáče (Arizona) a Davida Pastrňáka (Boston).