130 let

Jaromír Jágr už má před sebou jen Marka Messiera a Gordieho Howea. | foto: AP, ČTK

Jágr už má před sebou jen dva muže. Vyrovnal v počtu zápasů Rona Francise

Sport
  •   11:45
san jose - Jaromír Jágr nastoupil ve čtvrtek v dresu Calgary na ledě San Jose ke svému 1731. zápasu v NHL a na třetím místě historické tabulky se dotáhl na Rona Francise.

NHL: Palát si připsal dvě asistence, Kämpf debutoval

Pětačtyřicetiletý kladenský odchovanec se vrátil do sestavy po dvouzápasové pauze způsobené vleklými potížemi s třísly. O jeho startu se rozhodlo až bezprostředně před utkáním.

Jágr, který vynechal sedm z minulých devíti duelů Flames, se vrátil k tréninku s týmem ve středu a v San Jose absolvoval bez problémů i předzápasové rozbruslení. 

V sestavě se zařadil do třetího útoku s Mattem Stajanem a Troyem Brouwerem.

Na ledě strávil třináct minut, během nichž vyslal tři střely a v prostřední části mohl ve dvou slibných šancích zvýšit vedení týmu 2:1. 

Česká legenda ale svou statistiku gólu a šesti přihrávek z této sezony nerozšířila, protože ji v obou případech vychytal Martin Jones. 

Gólman San Jose nejdříve zneškodnil Jágrův pokus v přečíslení tři na dva a o dvě minuty později ukryl jeho střelu z levého kruhu v lapačce.

Jágr si ve druhé třetině připsal i dvouminutový trest za podražení Tomáše Hertla a nakonec musel strávit porážku. 

Calgary i přes výborný výkon gólmana Davida Ritticha, který zlikvidoval 30 střel, podlehlo 2:3 po samostatných nájezdech. 

Utkání nedohrál další český hráč Flames Michael Frolík, který po zásahu pukem do hlavy odešel v polovině zápasu na ošetřovnu a už se do hry nevrátil.

Jaromír Jágr ani Michael Frolík v dresu Calgary nebodovali
Jágr asistencí pomohl k výhře Calgary ve Washingtonu 4:1

V historické tabulce v počtu startů má Jágr před sebou už pouze Marka Messiera (1756 zápasů) a rekordmana Gordieho Howea (1767). 

K tomu, aby někdejší hráč Pittsburghu, Washingtonu, New York Rangers, Philadelphie, Dallasu, Bostonu, New Jersey a Floridy vyrovnal maximum, nesmí chybět ve více než devíti z 45 utkání, které Calgary do konce základní části zbývají.

„To číslo je to ohromující, úžasné a působivé. Ale nezdá se mi, že by ho překonávaní těchto milníků nějak vzrušovalo,“ řekl trenér Calgary Glen Gulutzan na Jágrovu adresu.

Autor: ČTK