Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Jágr: V NHL by byla první volba Edmonton

Sport

  11:24
KLOTEN - Hvězdný český hokejista Jaromír Jágr zopakoval, že si dokáže představit svůj návrat z Omsku do NHL. Sedmatřicetiletý útočník řekl ve čtvrtek zámořským novinářům na mistrovství světa v Klotenu, že jeho první volbou v případě comebacku do zámoří bude Edmonton, jenž o něj usiloval loni v létě a chtěl ho získat i v průběhu této sezony.

Česká dvojice Jágr (číslo 68) a Klepiš (20) se raduje z gólu. foto: www.hawk.ru

"Byl to docela vzrušující pocit, když jsem se doslechl, že se Edmonton o mě snaží. Opravdu jsem si toho vážil," připomněl Jágr události z letošního března.

Tehdy k jeho návratu nechybělo mnoho, protože vedení Omsku už bylo s Oilers domluvené, že v případě neúčasti Avangardu v play off KHL Jágra do zámoří pustí. Senzační comeback však nevyšel, poté co si ruský klub na poslední chvíli zajistil postup do bojů o Gagarinův pohár.

Český člen takzvaného Triple Gold Clubu, jehož sdružuje mistry světa, olympijské vítěze a zároveň vítěze Stanley Cupu, však na zájem Edmontonu nezapomněl. "Pokud se ještě někdy vrátím do NHL, oni budou moje první volba, protože o mě projevili zájem jako první. Nikdy to nezapomenu," uvedl Jágr.

Slavný kladenský odchovanec ukončil prozatím své působení v elitní zámořské soutěži loni, poté co mu vypršela smlouva v New Yorku Rangers. Upsal se na dva roky sibiřskému Omsku a kontrakt do roku 2010 hodlá dodržet.

Angažmá mimo NHL mu podle jeho slov prospělo, a nejen kvůli tomu, že zhubl zhruba o sedm kilogramů. "V NHL je to dennodenní stres, těžko se to popisuje. Kdybych byl hráč ze čtvrté lajny, asi bych hrál NHL pořád, protože by ode mě nikdo nečekal každý zápas něco velkého. Ale po takovém tlaku potřebujete trochu pauzy. Vyčistit si hlavu," uvedl Jágr.

Přesně tak mu podle jeho slov prospěla výluka v sezoně 2004/05, kterou strávil v Kladně a v Omsku. "Když jsem se pak vrátil, hrál jsem nejlepší hokej svého života," připomněl Jágr svůj první kompletní ročník v Rangers, v němž nastřílel 54 gólů a připsal si 123 bodů.

I díky této zkušenosti nevylučuje pětinásobný vítěz Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL, že se ještě na zámořských kluzištích objeví. Pokud ho tedy nezastaví zranění. "Když zůstanu zdravý, budu připraven.

Nemám s tím problém, protože trénuju mnohem tvrději než kdykoli předtím," dodala opora českého týmu na mistrovství světa ve Švýcarsku.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...