Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jágr z pozice trenéra táhne Kladno do extraligy. Parťáky mu dělají klubové legendy

Sport

  15:30
PRAHA - Černé bundy místo tradičního modrobílého dresu. Na tváři šedivějící vousy. Miloslav Hořava, Pavel Patera a Jaromír Jágr nebruslí po ledě. Legendy pomáhají Kladnu ze střídačky.

Jaromír Jágr v pozici kladenského trenéra. foto: ČTK

Čistka ve Spartě. Vedle kapitána Hlinky schytalo selhání dalších sedm hráčů

Mozkový trust, který komanduje kladenské hokejisty v baráži o extraligu, by patrně brala spousta týmů na světě.

Někdejší všestranný bek a protřelý trenérský svéráz Miloslav Hořava. Bývalý geniální centr a učenlivý kouč Pavel Patera. Jeden z nejlepších útočníků všech dob a hokejový maniak Jaromír Jágr.

Každý z nich se jako hráč stal mistrem světa, zářil v Kladně a prosadil se v zahraničí, dotáhl to do NHL. Zároveň ovšem hru dál studují a svou práci vykonávají se vší zarputilostí.

Jejich mužstvo je v měsíčním klání o účast v příštím ročníku nejvyšší soutěže outsiderem. 

Hokejový trenér Miloslav Hořava.

Po rozpačitém vstupu a úvodní jasné porážce 0:4 v Jihlavě však Kladno svedlo vyrovnanou bitvu s Litvínovem (1:2) a v neděli zdolalo Karlovy Vary 3:1.

Ač se tři kladenští rodáci zříkají zásluh a odmítají se zviditelňovat, jejich vliv na mančaft je pozoruhodný. Rytíři se snaží o moderní nátlakový styl, který jim Hořava a Patera vštěpují od loňského jara.

Hořava (56) je šéf a kapacita s hromadou zkušeností. Působil u reprezentační dvacítky, ve Švédsku i Německu, Litvínovu pomohl k titulu.

Při utkání střídá obránce, zatímco Patera (46) má na povel útočné trojice a o parťákovi tvrdí: 

„Miloš je nejlepší trenér v republice. Vedle něj se pořád učím. Hodně čerpá ze Švédska, sleduje aktuální trendy. Ušetřil mi spoustu let školení. Změnil můj pohled úplně na všechno.“

Při trénincích na stařičkém ČEZ stadionu musí všechno klapat. Dbá se na každou maličkost. Nic se nesmí vypustit. 

Jaromír Jágr na střídačce při zápase Litvínov - Rytíři Kladno.

Přísný Hořava flákání nesnáší. A taky Patera, jenž kdysi při televizních rozhovorech působil jako úplný nemluva, se dokáže v kabině náležitě rozohnit. „Pár košů už letělo vzduchem,“ říká.

Ti dva se dělí o přípravu tréninků i vedení porad. V práci jim pomáhá chlapská dohoda, kterou Patera popisuje v titěrném kamrlíku bez oken v zákulisí arény: „Tady se můžeme pohádat, ale před kluky jdeme vždycky s jedním názorem.“

Soulad oceňuje i Hořava. Dřívějšího reprezentačního kapitána Pateru velebí za povahové přednosti: 

„Mně se moc líbí, že si nehraje na machra. Tolik toho dokázal, ale není slavoman. Nikam se necpe. Dokáže přiznat, že něco udělal špatně. A ještě něco... Mám rád lidi, kteří se nebojí prohrát. Pavel je vítězný typ, ale nehroutí se z porážky.“

Sehranou dvojici čerstvě doplnil klubový majitel a stále ještě výtečný forvard Jágr (46), jenž kvůli zraněnému kolenu nemůže naskočit do zápasu. Přispívá originálními postřehy, přináší strategické tipy, jež odkoukal v NHL. 

Pavel Patera se obtiskem dlaně zvěčňuje pod fotografií naganských šampionů

„V poslední době jsem kouče pozoroval, snažil jsem se je pochopit. Když už se zdá, že v taktice není mezírka, oni pokaždé přijdou s něčím novým,“ říká.

Jako hvězda se spíš uzavíral do sebe, leckdy působil mrzutě. Teď se našel v roli nezištného rádce. Koučové se shodují, že šíří dobrou náladu. 

„Neřve, povzbudí, nevyhrožuje klukům, což já občas dělám,“ líčí Hořava. „Má vynikající postřehy a předává je hráčům, jakmile se vrátí z ledu, což nejvíc zabírá.“

Kouzlo světlé stránky Jágrovy osobnosti a jeho hokejové IQ svedou málem zázraky. 

Pochvala od čísla 68 zahřeje nejméně dvakrát. I jednoduché pokyny – tady si puk podrž, příště si zajeď o kousek dál – znějí od něj chytřeji a naléhavěji. Svou přítomností ostatní uklidňuje.

Jaromír Jágr na střídačce při zápase Litvínov - Rytíři Kladno.
Jaromír Jágr na střídačce při zápase Litvínov - Rytíři Kladno.

„Ulehčil nám práci při namotivování mužstva, které už si na něj po návratu z NHL zvyklo,“ pravil Patera. „Na střídačce si všímá spousty věcí. Šest očí vidí víc než čtyři.“

Jágr svou úlohu zlehčuje, neprohlásil se trenérem, zásadní pravomoci, jako stanovení sestavy a taktiky, zůstávají Hořavovi s Paterou.

Mazák Hořava si přesto libuje: „Díky Džegrovi a Patýsovi se můžu stáhnout, což mi vyhovuje.“

Na tiskovky nyní chodí Patera. Své si přes média poví i Jágr, jenž o víkendu děkoval divákům za podporu: „Cítil jsem silnou synergii.“

Tři patrioty pojí jeden cíl a sen. Extraliga. Každý z nich by se do ní rád vrátil. Každý z nich však tvrdí: „O mě nejde. Jde o tým. Jde o Kladno.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!