130 let
Jaromír Jágr

Jaromír Jágr | foto: ČTK

Doporučujeme

Jágrovi Rytíři touží po play off

Sport
  •   13:52
HORNÍ BEZDĚKOV - Začala nová éra kladenského hokeje. Aspoň to tak cítí nový majitel klubu Jaromír Jágr mladší. Ten včera v golfovém areálu v Horním Bezděkově představil nové logo i nový název tradičního týmu, který se však v posledních letech potýkal jak s finančními, tak sportovními problémy.

V minulé sezoně předposlední HC Vagnerplast se proměnil na tým s názvem Rytíři Kladno. "Rytíř je statečný, čestný, nikdy se nevzdává. Respektuje jeden druhého, nezná ,já‘, ale vždy ,my‘ a každý hraje fér. To jsou vlastnosti, které chceme, aby měl i náš klub," vysvětlil Jágr.

Se změnou názvu přišla i proměna loga. To nyní tvoří obličej rytíře se svatováclavskou helmou. "Klub jsem převzal před třemi měsíci, takže nebyl čas ani podobu loga konzultovat s našimi fanoušky. Snad se jim nová podoba bude líbit. A když ne, tak si budou muset zvyknout," vysvětloval se smíchem hvězdný kladenský odchovanec.

INFOGRAFIKA

Jágr je majoritním vlastníkem, třicetiprocentním spolumajitelem ve společnosti Hokej Kladno s.r.o. je statutární město Kladno. "Hokej je naše rodinné stříbro," prohlásil za město Otakar Černý mladší, který je spolu s Jágrem jednatelem klubu.

Osoba nejproduktivnějšího Evropana v dějinách NHL přivedla do Kladna i zajímavého partnera – generálním sponzorem se stala Sazka. "Tváří naší společnosti pro budoucnost je Jaromír Jágr. A Jágr znamená Kladno, takže to bylo jednoduché," vysvětlil insolvenční správce loterijní firmy Josef Cupka. "Jsme hrozně rádi, že jsme se mohli domluvit na tříleté spolupráci s velice silnou společností," dodal Jágr.

Vývoj jména klubu

1924 HOSK Kladno
1948 Sokol Kladno
1977 Poldi SONP Kladno
1995 HC Poldi Kladno
1997 HC Velvana Kladno
2000 HC Vagnerplast Kladno
2003 HC Rabat Kladno
2007 HC GEUS OKNA Kladno
2010 HC Vagnerplast Kladno
2011 Rytíři Kladno

Pod jeho vedením a s novým realizačním a manažerským týmem se chtějí Středočeši poprat o play off. Jágr za dva týdny odletí do Philadelphie, kde se po třech letech předvede v NHL. Klub tedy bude jako výkonný ředitel řídit Václav Bartoš, po letech se do Kladna jako trenér vrátil Zdeněk Vojta, jeho asistenty zůstali dosavadní hlavní kouč Petr Tatíček a Jiří Kopecký.

"Oproti předešlým sezonám se nám podařilo rozšířit hráčský kádr, takže spoléháme na to, že konkurence bude dostatečná a výsledky se dostaví," líčil Bartoš.

Tým vedený veterány Pavlem Paterou a Radkem Bělohlavem ale nečeká jednoduchá práce – největší posilou je kanonýr Jan Hlaváč, který ale Kladnu pomůže jen do konce října, než zamíří do Švédska.
"Je dobře, že do klubu přišli noví lidé v čele s Jardou. V poslední době toho Kladno moc nepředvádělo," řekl LN čtyřnásobný mistr ligy a bývalá ikona klubu Jan Neliba. "Chtějí sice do play off, ale budou to mít hodně těžké. Samozřejmě bych jim ho moc přál."

Fanouškům každopádně vlévají optimismus do žil výsledky přípravných utkání. Klub prohrál jen dva z devíti zápasů. Zda si pohodu přenese i do ligy, se uvidí až v následujících měsících...

Autor: Vojtěch Gibiš