Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jágrovi soupeři: Už bychom ho měli hlídat

Sport

  13:01aktualizováno  17:15
PHILADELPHIA/PRAHA - Čtyři zápasy - pět branek. Takový je Jágrův účet v NHL za posledních několik dnů. Důsledkem rostoucí formy je i důvěra trenéra Lavioletta. Jágr byl v posledním utkání proti Carolině druhým nejvytíženějším hráčem Flyers a díky dvěma přesným zásahům pokořil hranici 650 gólů v soutěži.

Jaromír Jágr střílí gól do sétě Caroliny. foto: ČTK

Jaromír Jágr už postupně přichází na chuť "nové" NHL. Po návratu neustále opakoval, jak se soutěž změnila a musí si zvyknout. Postupně se už ale přizpůsobuje rychlému tempu, velkému důrazu a zběsilému bruslení po celé hrací ploše. "Takového hráče už bychom asi měli trochu hlídat, že?" prohlásil ironicky Paul Maurice, kouč Caroliny, kterou Jágr v noci pokořil dvěma góly a Flyers zvítězili 5:1.

Jágrův 650. gól v NHL

Výsledkem aklimatizace je bodový nárůst a čas strávený na ledě. V posledních čtyřech utkání Jágr nasázel pět branek a přidal dvě asistence. Příčinou může být také nové složení útoku, když místo Van Riemsdyka nastupuje na levém křídle zkušený Hartnell. Útočné komando posbíralo v noci dohromady devět bodů. "Je to jednoduché hrát s takovými hráči. Góly a asistence naskakují samy," smál se v šatně Hartnell.

"Jágr a Giroux byli famózní od začátku soutěže. Důležité bylo pro ně najít vhodného parťáka. A tím může být Hartnell," přidal trenér Philadelphie Peter Laviolette.

Dalším důležitým faktorem pro českého útočníka je ale také ice-time. Proti Hurriacanes byl druhým nejvytíženějším hráčem a na ledě strávil přibližně dvacet minut. Víc měl jen Claude Giroux, jenž se blýskl čtyřmi kanadskými body a stal se první hvězdou zápasu. "Nezapomeňte, že je mezi námi věkový rozdíl téměř 20 let," upozornil s úsměvem Jágr.

Claude Giroux (vlevo) a Jaromír Jágr v dresech Philadelphie zvítězili proti proti Carolině vysoko 5:1
Jaromír Jágr střílí gól do sétě Caroliny.

Kouč Laviolette také už týmu vnucuje jiný herní styl, pro Jágra jednoznačně přijatelnější. Flyers už nenapadají obranu soupeře hluboko v útočném pásmu. V některých fázích hry naopak vyčkávají kolem půlící čáry. Díky tomuto obrannému bloku se Jágr proti Carolině ocitl v polovině hry v samostatném úniku. Při bekhendové kličce byl ale faulovaný a blafák nedokončil.

Bude Jágr nadále bodovat ve stejném tempu, nebo je právě na vrcholu? To ukáží až další zápasy Philadelphie. Ve čtvrtek hraje v Buffalu a následně doma přivítá Eliášovo New Jersey.